FAO: 30 tonna élelmiszer a nélkülözőknek az Élelmezési világnap adománykonvoj révén

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 10. 16. 10:02

Tizenkilenc részt vevő cég a 12. Magyar Élelmiszerbank-FAO közös adománykonvojban, amely Budapesten keresztülhaladva hívta fel a figyelmet az élelmiszerpazarlás és az éhezés kettősének ellentmondásosságára.

Teherautók sora haladt át Budapest történelmi belvárosán ma délelőtt az Élelmezési világnap alkalmából. A teherautók 30 tonna élelmiszeradományt szállítottak, élelmiszeripari, kereskedelmi cégek jóvoltából, amit rászoruló családok kapnak.

Ez már a 12. év, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel összefogva ezzel az akcióval hívja fel a figyelmet az élelmiszerrel való pazarló bánásmódra és az éhezésre. Szomorú aktualitást ad a 2017-es adománykonvojnak, amiről a FAO a közelmúltban adott hírt, hogy több évtized javuló tendenciája után az éhezők száma ismét nőtt.

„A migráció kiváltó okai és hatásai szorosan kapcsolódnak a FAO fő küldetéséhez, az éhezés felszámolásához, a vidéken élők életszínvonalának javításához és a természeti erőforrásokkal való fenntartható bánásmódhoz” – mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese és Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselője a Hősök terén, utalva az Élelmezési Világnap idei témájára.

„A vidék ellenálló képességének javításában szerzett tapasztalatából fakadóan a FAO-nak fontos szerepe van a vidéki elvándorlás csökkentésében” – tette hozzá.

„Az Élelmiszerbank nagyon fontosnak tartja, hogy az Élelmezési világnap kapcsán minél többek figyelmét felhívja az élelmiszerpazarlás és éhínség nyomasztó kettősségére. Fontos számunkra ugyanakkor, hogy nagyon sok élelmiszeripari cég felismerte már, hogy a pazarlás ellen csak közösen tehetünk. Erről is szól ez a nap, hogy megmutassuk, a kormányzat, a FAO, az élelmiszeripari, kereskedelmi cégek és az Élelmiszerbank összefogva tudnak változást hozni”- mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank elnöke.

A Földművelésügyi Minisztérium szintén partner ebben a törekvésben – ahogy az adománykonvojban is.

Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár az élelmezésbiztonság és a migráció közti szoros kapcsolatot hangsúlyozta, ami„helyszíni megoldások bevezetését sürgeti.” Hozzátette, „a magyar agrártárca egyetért FAO-val abban, hogy helyben kell lehetőségeket biztosítani a fejlődő országok vidéki területein élők számára, hogy megtalálják megélhetésüket és ne kényszerüljenek lakóhelyük elhagyására.”

„Támogatjuk azon kezdeményezéseket, melyeknek célja, hogy a szegényebb, élelmiszerhiánnyal küzdő településeken a munkát és megélhetést biztosító mezőgazdasági fejlesztések által a helyi termelők és termékek kerüljenek előtérbe.”

A jelenleg megtermelt élelmiszer elég lenne földünk teljes lakosságának ellátására is. Mégis, a FAO adatai szerint, minden kilencedik ember éhezik.

Október 16-án az Élelmezési világnapon (október 16.) a FAO 1945-ös alapítására emlékezünk, és ezzel arra a törekvésre, hogy a világon mindenki számára biztosítsuk a megfelelő és tápláló élelmet. Több mint 150 országban rendeznek programokat, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt.

Budapesten a nap egy kulturális eseménnyel zárul: a brit rendező Daniel Mulloy díjnyertes filmjének, a „HOME”-nak magyarországi premierjével, amit panelbeszélgetés követ a migráció, élelmezés és vidékfejlesztés összefüggéseiről.

Kapcsolódó cikkeink