Majd harmadával több cég ment tönkre tavaly, mint 2008-ban

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 07. 00:05

Az egy évvel korábbinál 31,5 százalékkal több, összesen 15 066 cég ment tönkre tavaly Magyarországon – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Ez megfelel az előzetes várakozásoknak, az éven belüli lefutás viszont elnyújtott válságot mutat. Az Opten stratégiai igazgatója, Csorbai Hajnalka szerint a kedvező forgatókönyv az lett volna, ha az év első felében gyors ütemben emelkedik a felszámolások száma, majd az év utolsó hónapjaiban már stagnál vagy csökken. Ehhez képest az történt, hogy az év második felében hónapról hónapra 1300-nál is több felszámolási eljárást indítottak a hitelezők, így a második félévben a naptári hatásoktól megtisztítva éppen annyi felszámolás indult el, mint az elsőben.
A felszámolásoknál nagyobb ütemben, 44 százalékkal csaknem 14 ezerre emelkedett a tulajdonosok által kezdeményezett végelszámolások száma, ami nem feltétlenül válságjelenség. "Egy következmények nélküli országban, különösen válságidőszakban pozitívumként kell értékelnünk, ha egy tulajdonos felismeri, hogy cége jövője nem biztosított, ezért megindítja a végelszámolást, és nem várja meg míg elvész az adósságtengerben" – véli Csorbai.
Arra viszont a rendszerváltás óta nem volt még példa, hogy az egyik évben kevesebb új céget alapítsanak, mint az azt megelőzőben. 2008-ban még 48 500 új céget jegyeztek be a cégbíróságok, 2009-ben viszont 3 százalékkal kevesebbet, összesen 47 000-et. A visszaesés a válság pozitív mellékhatásai közé sorolandó. "Magyarországon eleve szétaprózódott a cégszerkezet, és gyakorlatilag következmények nélkül lehet cégeket felszámolásba vezetve bajban hagyni az üzleti partnereket. Az ezzel is fenntartott rossz fizetési morál mellett teljesen érthetetlen a piaci belépési korlátok csökkentése, a cégalapítás gyorsítása és költségeinek csökkentése, legutóbb pedig a tulajdonosok lakcímének titkosítása" – közli a tozsdeforum.hu az Opten stratégiai igazgatójának értékelését.Kapcsolódó cikkeink