Magyarországra jöhet Demján Metropolisza

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 10. 07. 00:03

Elképzelhető, hogy a Demján Sándor tulajdonában lévő TriGranit csoport a szlovákiai Pozsony helyett Magyarországon építi meg a Metropolis épületegyüttest – jelezte Zászlós Gábor, a társaság szlovákiai elnöke pozsonyi sajtóértekezletén.

A Metropolis terve, mely Szlovákiában "megakaszinó projekt" néven híresült el, évek óta éles vitákat váltott ki Pozsonyban, a Trigránit ezért fontolgatja a váltást. Zászlós Gábor elmondta: a legújabb tervek szerint a kaszinók az épületegyüttes 3 százaléka helyett mindössze 2 százalékot – 19 ezer négyzetmétert – foglalnának el.
A TriGránit a jövőben nem a kaszinóval kapcsolatban szeretne megnyilvánulni, mivel "az a bevásárló-sportközpont elhanyagolható részét képezi, az ellenkampányban viszont célzatosan kihasználják a különböző civil szervezetek."
Zászlós azt állította: a Metropolis megépítése új munkahelyeket teremtene, és több külföldi turistát vonzana a városba. Amennyiben a közvélemény és a városvezetés továbbra sem tartja kívánatosnak a befektetést, a beruházást másutt, esetleg Magyarországon, Bezenye és Rajka közelében valósítanák meg. Rajka polgármestere állítólag érdeklődik a projekt iránt.
A kaszinók ellen a szlovák kereszténydemokraták (KDH) mintegy 125 ezer tiltakozó aláírást szedtek össze. Zászlós szerint azonban több szakmai szervezet is támogatja a beruházást, amelynek értéke 1,5 milliárd euró lenne. Az államkassza bevétele a forgalomból szerinte évi 600 millió euróra rúgna. A Metropolis megépítése 3-5 évig tartana.
A pozsony-ligetfalusi önkormányzat (és a szomszédos Horvátjárfalu) a területére tervezett többfunkciós központ urbanisztikai tervét az év elején elutasította.
A "megakaszinó" néven elhíresült terv ellen elsősorban a KDH hadakozik, amely szerint a többfunkciós központ éppen a kaszinó miatt a bűnözés melegágyává válhat. A másik oldalon azonban számos támogatója van a tervnek, amely a vitatott kaszinón kívül egyebek között kongresszusi központot, szabadidő központot, üzleti negyedet, golfpályát, élményfürdőt is tartalmaz. A vita egyelőre nincs lezárva – írja az MTI nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink