Magyarok Kenyere ötödször

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 02. 11:10

A program ötödik évében Kárpát-medence méretű összefogásra számítanak a szervezők. A Magyarok Kenyere program az idei évben a Magyarok Kenyere Alapítvány, Pécs városa és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) partnerségében kerül megvalósításra – jelentették be a szervezők a pécsi sajtótájékoztatón.

magyarok kenyereA Magyarok Kenyere egy 2011-ben indult pécsi civil kezdeményezés, mely az évek során a sok jó szándékú magyar ember összefogása által, a nemzet összetartozását és a szolidaritást jelképező eseménysorozattá nőtte ki magát. A program lényege és célja az idei évben is ugyanaz: a jótékonyság, a rászorulók megsegítése egy egyedülálló nemzeti összefogás által.

A szervezők minden magyarországi és határon túli magyar megyéből, településről, búza adományokat gyűjtenek, melyet egy ünnepélyes Összeöntés alkalmával egyesítenek, a nagy mennyiségű búzát megőrölik, majd az ebből keletkezett lisztből készítik el az augusztus 20-ai kenyereket az ország összes megyei jogú városi ünnepsége számára, valamint a budapesti Szent Jobb Körmenetre is. A sütéseken felül megmaradt liszt nagy részét az erdélyi és a kárpátaljai árvagyerekek kapják, de az idei évben minden magyarországi megye egy karitatív szervezete is részesül az össz-magyar liszt adományból.

Dr. Korinek László a program elindítója elmondta: a program korábbi évi sikerei, az eredmények jelentős növekedése rámutatott arra, hogy nemzetünk ereje az összefogásban rejlik, hogy rengetegen készek arra, hogy segítsenek rászoruló honfitársaiknak. Mi ennek az összefogásnak a megvalósításán és a jótékony cél szem előtt tartásán munkálkodunk. Célunk, hogy minél több magyar ember, határokon innen és túl, tudjon hozzájárulni, illetve részesülni programunkból. E cél érdekében az idei évben már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával karöltve folytatjuk a szervezést.

Korinek László akadémikus az idei évi újdonságokról is beszámolt: az augusztus 20-ai kenyerekhez a só idén is Erdélyből, Parajdról érkezik, a kovászt pedig a Vajdaságból Székelykevéről kapjuk. Az adományokból az idei évben a határon túli rászorulókon kívül minden magyarországi megye is részesedni fog.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) már megalakulásának évében csatlakozott a Magyarok Kenyere programhoz, tavaly 120 tonna búza összegyűjtésével járult hozzá a sikerhez – mondta Győrffy Balázs. A Kamara elnöke hozzátette: idén a NAK már stratégiai partnerként vesz részt a program megvalósításában. „Számunkra a program nem csak a nemzet összetartozását, hanem gazdálkodó tagjaink munkájának gyümölcsét is megtestesíti; hiszen a vetés pillanatában még csak remélni tudták, hogy a búza – munkájuk és az anyaföld teremtő ereje által – saját betevőjük biztosítása mellett jótékony célokat is tud majd szolgálni.”

Páva Zsolt hangsúlyozta, ezúttal elsősorban a kárpátaljai magyaroknak szánják az adományokat, illetve a kenyeret, hiszen ott most különösen nagy szükség van a segítségre.

– Elképesztő nehézségekkel, hihetetlenül magas energia árakkal, csaknem éhínséggel kell megküzdeniük az ott élő magyaroknak, amelyet itt az anyaországban nem nézhetünk tétlenül. Úgy gondolom, a Magyarok Kenyere programból befolyó adományok és élelmiszerek jelentős részének oda kell mennie, ott kell lenni a végállomásnak – magyarázta Pécs polgármestere.

2014-ben közel 220 tonna búzaadomány gyűlt össze, a szervezők idén arra számítanak, hogy a tavalyi búzamennyiséget is meghaladó adományt küldenek majd Baranyába az augusztusi összeöntésre. A szervezők a sajtó munkatárasain keresztül is kérik a jó szándékú magyar embereket, hogy csatlakozzanak az összefogáshoz.

Kapcsolódó cikkeink