Magyar lány a dobogón az Olivier Roellinger francia szakácsversenyen

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 04. 27. 10:56

Czompa Fanny a BGE KVIK vendéglátás-szálloda szakirányos III. évf.-os hallgató az első három között végzett az Olivier Roellinger francia halas szakácsversenyen, melynek a témája a fenntartható fejlődés keretében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak.
Magyar lany a dobogon az Olivier Roellinger francia szakacsversenyen 2

Magyar lany a dobogon az Olivier Roellinger francia szakacsversenyen 1

A korábban francia, majd spanyol versenyzőkkel megrendezett versenyt, idén első ízben 30 ország részvételével európai szintűre terjesztették ki és négy helyszínen bonyolították le.
A jelentkezés tavaly októberben történt és december 31-ig be kellett benyújtani a nevezést, melyben benne volt a profi és háziasszonyi receptleírás, anyaghányad négy adagra, valamint a versenyre tervezett ételek fotói.
Fanny féléve készült a versenyre és 2016. 04. 20-án megnyerte a Magyarország számára kijelölt helyszínen Lengyelországban megrendezett versenyt, ahol észak és kelet európai versenyzők vettek részt. A professzionális recept szerinti étel elkészítésére két és félóra, míg a házi asszonyira fél óra állt rendelkezésre.
A profi étel: Posírozott óriási laposhal és fokhagymás tigrisgarnéla spenótos gnocchival, zöldségcsigákkal és citrusos mártással.
A háziasszonyi: Posírozott óriási laposhal curry és metélőhagyma ízesítésű burgonyapüré, citrusos mártással.
Fanny ezzel az eredményével bekerült a Tengeri halak és Tenger gyümölcsei Szakácsok Nemzetközi Csapatába.
Felkészülésében segített Tischler Petra, sous chef Costes Downtown, hat évvel ezelőtt végzett BGE hallgató, Laurent Lemal a francia 2015 Bocuse d’Or győztese, Hidvégi Hedvig, Balog Siposné Szőcze Anikó és Dr. Sándor Dénes.
A halat és a tigrisgarnélát szponzorálta Palotás Péter, aki még a halfilézési gyakorlás lehetőségét is biztosította.
Az ünnepélyes eredményhirdetés 2016. 06. 08-án Párizsban lesz az UNESCO székházában az Óceánok Világnapján, ahol kiderül, hogy Fanny hányadik helyen végzett.
Az első helyezetteket meginvitálják egy vacsorára és egy éjszakára Relais & Châteaux egyik egységbe és a négy regionális győztesnek megszerveznek egy találkozót a tengeri halak és tenger gyümölcseivel foglakozó szakemberekkel.

Kapcsolódó cikkeink