Magyar-kínai élelmiszerbiztonsági egyetértési nyilatkozatot írtak alá Budapesten

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 22. 11:18

Élelmiszerbiztonsági egyetértési nyilatkozatot, valamint a magyar agrártárca kezdeményezésére tejtermékek és élő ló exportjára vonatkozó eljárásrendet írt alá Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Csang Csin-zsung, a Kínai Minőségellenőrzési és Karantén Hivatal (AQSIQ) miniszterhelyettese csütörtökön Budapesten – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel.

tej-

A közlemény szerint az aláírási ünnepségen elhangzott: az AQSIQ megfelelőnek találta a magyarországi hatósági felügyeleti rendszert, megkezdődhet a magyar tejipari létesítmények akkreditációja, így megindulhat Kínába a tej exportja is.
Fazekas Sándor rámutatott: a magyar-kínai külkereskedelemben jelentős a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a magyar termékek minőségét mutatja, hogy a közép-európai országok közül Magyarország rendelkezik a legtöbb termékcsoportra kínai exportengedéllyel.
A miniszter szerint a 2015-ben Kínába irányult 46 millió euró magyar élelmiszeripari export kifejezetten jó eredmény.
A megkötött élelmiszerbiztonsági egyetértési nyilatkozat deklarálja a két nemzet hatóságainak eddigi jó munkakapcsolatát. Az élő ló kínai exportja szorosabb szakmai munkakapcsolatot és együttműködést teremt a kínai és a magyar lovas szakemberek között – hangsúlyozta az agrártárca vezetője a közlemény szerint. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink