Magazin: Vásármentes vasárnapok

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 04. 13. 10:02

Nem változtatott eredeti tervén a törvényhozás, nem bővítette azon üzletek sorát,
amelyek nyitva tarthatnak vasárnap. Így most a piac és a vásárlási szokások átrendező­dése várható. Cikkünk március 15-e, azaz a vasárnapi nyitvatartási tilalom előtt íródott,
ám ­megszólalóink előzetes értékelése így is érdekes kérdéseket vet fel.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a vasárnapi zárva tartás forgalomcsökkenéshez fog vezetni:

– A kereskedők, az alkalmazottak és a vásárlók is megosztottak ebben az ügyben, de ez nem is baj, mert a kereskedelem sokszínű. A család, a kisvállalkozások védelemhez, vagy az alkalmazottak pihenéshez való joga fontos értékek – én nem ezekkel vitatkozom, de vannak további érvek is, melyeket figyelembe kell venni. A vasárnapi forgalom egy része véleményem szerint el fog veszni. Ehhez hasonló gyakorlati példa nem áll előttünk, ezért ennek mértékét előre nem tudjuk meghatározni.

Lesznek leépítések

A cégek jelzései alapján az OKSZ-nél azt látják, hogy – a kormány állításával szemben – valamilyen módon leépítések is lesznek. Mivel sok cég hosszabb hétköznapi nyitva tartást tervez, vagy a dolgozóik egy részét átteszik részmunkaidőbe, ezért a leépítések nem azonnal fognak jelentkezni az ágazatban. Sok egyéb szempont mellett a vasárnapi zárva tartás hatással van a cégek beruházással, felújításokkal kapcsolatos terveire is.

A törvény nagyon kevés kivételt engedélyez, ezért az üzletek döntő része zárva lesz vasárnap. A legkisebb üzletek között lesznek olyanok, melyeknek növekszik a haszna, ahogy ünnepnapokon is megugrik a kisboltok forgalma, de ennek értéke nem számottevő, hangsúlyozza Vámos György. A non-stop üzletektől pedig elbúcsúzhatunk, mert olyan tulajdonos nincs, aki képes állandóan nyitva tartani.

– Egyébként arra kell számítani, hogy szombaton, illetve péntek délután óriási sorállás lesz az üzletekben – fűzi hozzá. – A vásárlók igyekeznek majd megtalálni azokat a boltokat, ahol a leggyorsabban be tudnak vásárolni, ez pedig a nagyobb alapterületű üzleteknek fog kedvezni. A bevásárlóközpontok esetében a mágnesüzletek, a nagy alapterületű boltok zárva lesznek, ezért ezek a központok kongani fognak az ürességtől. Egy idő után szerintem kétségessé fog válni, hogy megéri-e nyitva tartaniuk vasárnap, a mozik ellenére is.

Hamarosan pontosan megmondható, hogy áttevődik-e a vasárnapi forgalom más napokra, vagy egy része elveszik, mert az online pénztárgéprendszer segítségével precízen kimutatható lesz a változás.

A szokás hatalma

Fekete Zoltán, a Márkaszövetség főtitkára úgy véli, a rövid távú forgalomkiesés elkerülhetetlen:

– A vasárnapi munkavégzés tilalma az elsősorban érintett kiskereskedelmi szereplők mellett természetesen azok beszállítóit, így a Magyar Márkaszövetség tagságát, a márkás FMCG-cégeket is jelentősen érinti majd. Az alapkérdés persze az lesz, hogy vajon a fogyasztók miként reagálnak majd erre a drasztikus változásra. Mert, lássuk be, az elmúlt évtizedek során mindannyian hozzászoktunk a vasárnapi bevásárlás lehetőségéhez, sőt, rengeteg család életében a fogyasztási cikkek beszerzése csak praktikus kísérőjelensége volt az üzletközpontokban közösen eltöltött hétvégi programoknak, családi mozizásnak, szórakozásnak. Ezek a lehetőségek nyilvánvalóan szűkülnek majd, de egyelőre megjósolhatatlan, mik lesznek a rövid távú fogyasztói reakciók és hogyan alakulnak később a vásárlási szokások. A nincs nagy úr, és ha vasárnap nem lehet, akkor majd a hét más napjaira terelődik át a kieső forgalom egy része, de rövid távon mindenképpen kiesésre lehet számítani.

A vasárnapi zárva tartás több uniós tagállamban létezik, és önmagában még nem ördögtől való elképzelés, jegyzi meg Fekete Zoltán. Hazai bevezetéséhez, főleg az évtizedek alatt berögződött fogyasztói szokások szem előtt tartása miatt is, mindenképpen több hatástanulmányra, konstruktív szakmai és társadalmi vitára, és hosszabb bevezetési, felkészülési időre lett volna szükség. Több külföldi példa van arra is, hogy a létező korlátozásokat épp növekedési szempontok miatt kívánják oldani. A hatályos hazai törvénybe végül nem kerültek be a szezonális kivételek, ez nem feltétlenül szolgálja a turizmus érdekeit, bár hosszabb távon itt is meg fogja találni egymást vásárló és kereskedő.

M. K.