Magazin: Újra az élvonalban II.

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 22. 12:06

Minőségi szőlőtermesztés

Bai Istvánnak, a Pajzos és Megyer Zrt. szőlészeti és borászati vezetőjének mindene a szőlő és a bor, ő a borok minőségéért a termelés oldaláról felel. Határozott elképzelései vannak arról, hogyan működik egy jó borászat.

Bor_Pajzos_Bai-István

–        A borral foglalkozni csak rendkívüli alázattal lehet. Munkatársként a legjobb szakembereket alkalmazzuk, akik motivációjához az is hozzátartozik, hogy értik, mit miért tesznek. A borkészítés minden fázisának tökéletesítésén dolgozunk; többnyire apró lépésekben, kisebb parcellákon kísérletezve.

Jó bor minőségi szőlőből készül, úgy gondolom tehát, hogy a szőlő számára meg kell teremteni a lehető legjobb körülményeket, és figyelni kell a természetre. Törekszünk a biodiverzitásra, és nem sztereotípiákra építve döntünk a munkánk során – például tudatosan hagyjuk el a vegyszerek egy részét.

Élmény a két különböző dűlőben egyszerre dolgozni és tervezni. A Bodrogolasziban elterülő Pajzos dél-délnyugati fekvésű, talaja nyirkos, alapkőzete andezit tufás, ami éjszakára is tárol némi meleget. Délről a Zsadány patak határolja, ami miatt a páratartalom itt magas. Átlaghőmérséklete is magasabb 2 OC-kal, mint a délkeleti és délnyugati fekvésű, riolit tufás váztalajú Megyer dűlőé Sárospatakon. A Pajzosban erőteljes, a Megyeren gyengébb az aszúsodás – itt a talaj, a klíma és a környezeti viszonyok inkább a hosszabb lecsengésű, savhangsúlyos, száraz borok készítésének kedvez.

 

 

Bai István a Zrt. borai közül is ajánlott olvasóinknak:

 

 

Pajzos Tokaji „T” Furmint 2013

Friss, ropogós, jól iható, gyümölcsös Furmint – nemcsak nyárra.

 

Pajzos Tokaji Furmint Sélection 2013

Színes és gazdag Furmint citrusos ízvilággal és déli gyümölcsökkel: marakuja, ananász és a fahordóból származó vaníliás, kókuszos jegyekkel.

 

Megyer Zempléni Chardonnay 2013

E könnyű, üde Chardonnay a világfajta jellege mellett magán hordozza a Tokaji történelmi borvidék különleges adottságaiból adódó koncentrált, minerális íz- és illatjegyeket is.

 

Megyer Tokaji Furmint Selection 2012

Elegáns, jól iható, gyümölcsös aromavilágú Furmint feszes savszerkezettel.

 

Megyer Tokaji Hárslevelű Selection 2012

Elegáns száraz bor a hárslevelű mézes jegyeivel és szép savakkal.

 

Megyer Tokaji 3 puttonyos aszú 2010

Egy könnyű, üde aszú a sárga- és az őszibarack, fehér virágok és a magnólia illatával és ízvilágával.

 

Pajzos Tokaji 5 puttonyos aszú 2006

Kifinomult aszú, illatában citrusok, mezei virágok és szárított gyümölcsök tobzódnak. Kóstoláskor mindezekhez hozzáadódik a Tokajra jellemző mineralitás és némi sósság. A 2014-es DWWA borversenyen aranyérmes.

 

Pajzos Tokaji 5 puttonyos aszú 2009

Parfümös, lágy, krémes aszú tejkaramellával, vaníliával, virágporral és némi vattacukros felütéssel. Lassan nyíló, sokrétegű.

 

Kapcsolódó cikkeink