Magazin: Új idők vendéglőse

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 24. 07:28

A 2015. évi „Év Vendéglőse” díjat Semsei Rudolf, a VakVarjú étteremlánc és más éttermek, valamint a Budapest Party Service tulajdonosa nyerte el. A hiperaktivitásáról ismert üzletember egyszerre racionális és empatikus, folyamatosan épít, ötletel, megújít, közben négygyermekes családapaként is több szakmai szervezetben végez aktív társadalmi munkát, és jótékonykodik.

Semsei 2_opt

Mit jelent Önnek az Év Vendéglőse cím?

– A csapatmunkát! Minden egyes munkatársunk egy-egy fontos fogaskerék; hálát adok a Jóistennek, hogy ilyen szuper emberek vannak körülöttem. Viszont amekkora elismerést, akkora felelősséget is jelent ez a díj. Vendégeink eddig a kedves, vidám VakVarjú éttermeket szerették. Félő, hogy ezután olyan magas elvárásokkal jönnek majd hozzánk, hogy sokkal kevésbé fogják elfogadni a legapróbb bakikat is.

Büszkék vagyunk az eredményeinkre, az elismerésekre, koncepcióink sikerességére, de teljesítményünk igazi fokmérőjének magát a vendéget tartom. Ezért külön is nagy büszkeséggel tölt el, hogy az őszi Étteremhéten több száz üzlet közül a vendégek szavazatai alapján az első hat helyezett között mindhárom VakVarjú étterem is szerepelt.

Mitől jó a VakVarjú koncepció?

– Attól, hogy szerethető! Szívünket, lelkünket beleadtuk. Végtelen empátiával úgy próbáltuk felépíteni, megalkotni a VakVarjú minden egyes porcikáját, hogy az a vendégek érzelmeire hasson. Nagyon nehéz munka, de rettenetesen élvezzük. Arra törekszünk, hogy minden egyes vendégünk törzsvendéggé váljon. Ugyanolyan

fontos számunkra az a vendég, aki hetente egyszer, és az is, aki évente egyszer jár étterembe. A lényeg, hogy mindig mi jussunk az eszükbe. Olyan ízeket szeretnénk alkotni, amely az emberek többségének kedves. Kedvező árszínvonalon viszonylag nagyobb tömeget kell kiszolgálnunk; a kisebb árrés-szint miatt különösen fontos számunkra a hatékony költséggazdálkodás.

És még valami, ami biztosan számít: négygyerekes családapaként magától értetődően vált az is fontossá számomra, hogy egységeink családközpontúak legyenek.

Mi motiválja szakmai társadalmi munkájában?

– Sajnos a vendéglátó szakma nem elég kedves a jogalkotók számára. Sok tekintetben rossz a megítélésünk. Éppen ezért nagyon fontosnak látom, hogy az egyes érdekvédelmi szervezetek egységesebben lépjenek fel a szakma érdekeiért; én is megpróbálom segíteni a munkájukat.

Az ipartestület alelnökeként a szakma kis- és középvállalkozásainak tulajdonosi érdekeiért dolgozom. Most különösen fontos feladatnak látom a munkaerőképzés rendszerének és tematikájának megreformálását, a munkaerő-elvándorlás megállítását, visszafordítását, az ÁFA csökkentést a vendéglátás ágazatban, illetve a reprezentációs terhek enyhítését.

A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Rendezvénygasztronómiai Tagozatának vezetése mellett az Éttermi Mesterek Egyesületének elnökségében is aktív vagyok. A Budapest Metropolitan Főiskola néhány éve elindított egy olyan felsőfokú rendezvényszervező képzést, ahol a hallgatók a piac meghatározó vállalkozásainak vezetőitől kaphatnak gyakorlatra épülő oktatást – lelkes óraadóként veszek részt ebben a képzésben.

Mi kell ahhoz, hogy ma valaki sikeres vendéglátós legyen Magyarországon?

– Valamiben kimagaslót nyújtani, nos, ehhez talán nem is tehetségre van szükség elsősorban. A mi sikerünk legfontosabb tényezői a kitartás és a hit – e két tényező erős alapokat adhat az épületünknek, de egy harmadik, a szenvedély fogja az egészet emberivé, izgalmassá varázsolni, lélekkel megtölteni. Ez adja a tüzet, ez adja meg életünk értelmét.

Sajnos hiányoznak az olyan vérbeli vendéglősök, akik nemcsak a gasztronómiához értenek, de józan paraszti ésszel végig tudják gondolni, kinek, mit, milyen áron kell eladniuk ahhoz, hogy reális idő alatt megtérüljön a beruházásuk.

A magyar vendéglátás, úgy érzem, sok esetben inkább az aktuális „gasztrodivatok” irányát követi és nem a tényleges hazai vendégigényekre koncentrál. Ettől függetlenül örülök, hogy egy olyan kornak lehetek részese és tanúja, amelyben gasztronómiánk hihetetlen fejlődésen ment és megy keresztül.

Kapcsolódó cikkeink