Magazin: Tartalomhoz a forma, avagy már az ásványvizes palack is öltöztet

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 03. 30. 07:00

Az elégséges folyadékbevitel fontossága már nem csupán elméleti szinten jelenik meg a köztudatban, egyre jelentősebb mértékben válik a fogyasztók hétköznapi szokásainak a részévé. Az ásványvizek közül a szénsavmentes a legkedveltebb. A frissítő, könnyed szomjoltókat keresik a fogyasztók, de fontos szempont lett az alacsony kalóriatartalom is.

PT_Viz_opt

Az ásványvizek eladásának tekintetében az időjárás a legfontosabb befolyásoló tényező, és 2016 nyara elmaradt a 2015-ös hőségtől, ami a forgalmon is nyomot hagyott.

Emellett a piacon jelentős tulajdonosi átrendeződés is történt, ami szintén befolyásolta a kereslet alakulását. Egyes márkák tovább erősödtek, míg mások komoly csökkenést könyveltek el maguknak.

– Az ásványvíz kategória kétéves csökkenés után 2015-ben újra növekedni tudott. 2016-ban csupán néhány hónapban mutatott többletet az előző évhez képest, az év nagy részében elmaradt a növekedés – hangsúlyozza a Nielsen adataira támaszkodva Bányi Kata, a NaturAqua ásványvizeket forgalmazó Coca-Cola HBC Magyarország Kft. trade marketing igazgatója.

Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke más nézőpontból elemzi a számokat, azt vallja, ha eltekintünk a 2015-ös év extrém kiugrásától, és kétéves viszonylatban (2014-hez képest) szemléljük a piaci folyamatokat, látható, hogy értékben 13 százalékot, volumenben 7 százalékot nőtt az ásványvíz szegmense. Tehát az ásványvíz továbbra is az FMCG-szektor meghatározó – értékben az 5. legnagyobb –,
dinamikusan fejlődő kategóriája.

– Annak ellenére, hogy a 2016-os nyár nem volt annyira meleg, mint a 2015-ös, az eladásaink mégis nőni tudtak az előző évhez képest, ami azzal is magyarázható, hogy a prémium szegmensbe tartozó vizek esetében a szezonalitásra való érzékenység kisebb – jegyzi meg Balogh
Zsóka, a Vöslauer márkát forgalmazó In-Food 2000 Kft. marketingvezetője.

Csökkent a saját márkás termékek részaránya

2015-höz képest a hipermarketek és a diszkontok részaránya emelkedett, elsősorban a szupermarketektől, illetve az egyéb, független üzletektől csábítottak át vásárlókat.

– A saját márkás termékek forgalma ugyanakkor visszaesett a természetes ásványvizek piacán, az eladások volumenben mintegy 8,5 százalékot, értékben 6,3 százalékot csökkentek – mondja Balogh Levente.

A Magyarvíz Kft.-nél úgy látják, hogy a termékkategóriában jelentős trendváltás nem történt. Folytatódott a szénsavmentes termékek előretörése.

– A Nielsen adatai szerint 2016-van volt jó néhány olyan hónap, ahol a szénsavmentes szegmens átvette a vezetést a szénsavastól. Az ízesített vizek 10%-os piacrészüket tartják, néha fölé is mennek. Meglepetten tapasztaltuk a gyártói márkák előretörését a saját márkákkal szemben – avat be a Kozák Krisztina, a Primavera, a Mizse és a Zafír márkákat forgalmazó vállalat marketingvezetője.

– Mondhatni, már csak lélektani határ van a belföldi prémium és az általunk is nagy számban gyártott saját márkás termékek árai között. A megbízhatóságon kívül emögött az is áll, hogy a kereskedelmi láncok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek ezen termékekre, legyen szó marketingről vagy innovációról – tudjuk meg Horváth Adrienntől, a Veritas Gold ásványvizeket forgalmazó Aquarius-Aqua Kft. marketingmenedzserétől.

Dr. Csákabonyi Nárcisz, a Fonte Verde ásványvizeket forgalmazó Fonte Viva Kft. ügyvezetője a kereskedelmi márkák arányának kis csökkenését érzékeli a piacon, amelyek ennek ellenére jelentős hatást gyakorolnak a gyártói stratégiákra.

– Komoly kihívást jelent a saját márkás termékek gyártása, hiszen kiváló minőséget és ár-érték arányt kell biztosítani, mivel a gyártói márkákkal összehasonlítva, kizárólag a polci árban van eltérés, a termék minőségében semmi – idézi fel dr. Csákabonyi Nárcisz.

Az íz mellett fontos szempont a kalóriatartalom

– A fogyasztók inkább a könnyed és frissítő ízeket szeretik, és egyre inkább szem előtt tartják a termékek kalóriatartalmát is. A három legkedveltebb íz a citrus, az erdei gyümölcs és a bodza – beszél az ízesített szegmensről a Coca-Cola HBC marketingigazgatója.

A Vöslauer ízesített Balance termékeinek körében a fogyasztók leginkább a tradicionálisan magyar ízeket választják, vásárlóik kedvence az eper-bors, a vörös szőlő, de a nyári időszakban a citrusos ízvilágú Balance termékek is rendkívül kedveltek.

– A klasszikus párosítások mellett formabontó kombinációkat is kínálunk, a tavalyi évben például nagy sikere volt az uborka-bodzavirág párosításunknak, és idén is egy hagyományos ízt kombinálunk egy egzotikussal: új termékünk az őszibarack-mangó ízű Balance – fűzi hozzá Balogh Zsóka.

Kozák Krisztina meglátása szerint ízesítések, formák és méretek tekintetében hatalmas a kínálat, nehéz újat mutatni. Fontosabbnak tartja a márkák szerepét, mintsem az ízeket.

– Az ízesített termékek piacára nagy hatással van a fogyasztói igény a cukorfelhasználás csökkentésére – állapítja meg dr. Csákabonyi Nárcisz.

Horváth Adrienn a citrom, a bodza és a málna ízeket tartja dobogósaknak, de felzárkózni látszanak a partnereikkel közösen kifejlesztett egzotikusabb, duó és trió ízek is, ahol a gyümölcsök mellé már fűszerek és más növényi eredetű aromák is bekerültek.

Egyre népszerűbbek
a kis kiszerelések

Bányi Kata Nielsen-forrásra hivatkozva rámutat, hogy a kiszerelések között továbbra is a forgalom több mint 2/3-át a 1,5 literes termékek adják, ezt követi a 2 literes kiszerelés 17%-os részesedéssel. A kis kiszerelések (1 liter és az alatti) aránya növekedést mutat évről évre, értékben már az ásványvizek 14%-át adják.

Az In-Food 2000 Kft. marketingvezetője hozzáteszi, hogy az ásványvizek közül az 1 literes kiszerelés különösen a hölgyek körében népszerű, mivel könnyen befér akár egy női táskába is, valamint különleges, trendi formája „öltöztet”, így akár stílusos kiegészítőként is megjelenik. Az ízesített vizeket tekintve a Vöslauer Balance termékek tavalyi csomagolásváltásának nagy sikere volt a fogyasztóik között.

– A tavalyi évhez hasonlóan, ugyan kisebb, de pozitív elmozdulást történt a 0,5 literes és 1 literes vizek felé, míg az ízesített verzióik továbbra is 1,5 literes kiszerelésben dübörögnek – egészíti ki Horváth Adrienn.

110 éves a Theodora

Globálisan és itthon is jellemző tendencia a szénsavmentes ásványvizek egyre növekvő népszerűsége, ezért 2016-ban a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. új terméket vezetett be a Theodora termékcsaládon belül: a szénsavmentes, rózsaszín csomagolású, lágy ízű Theodora Kerekit. Mellette természetesen megmarad a népszerű, piros csomagolású Theodora Kékkúti is.

A vállalat 2017-ben a Theodora ízesített termékek körét további ízekkel bővíti, és megújulnak a Szentkirályi limonádék is: az egészségtudatosabb trendeknek is megfelelően alacsonyabb cukortartalommal, változatlanul finom ízekben lesznek elérhetőek. 2017-ben bevezetnek egy új márkát is a hazai piacra: a Magnesia ásványvizet, amelynek különlegessége magas magnézium- és alacsony nátriumtartalmában rejlik.

– Idén 110 éves évfordulóját ünnepli a Theodora, Magyarország legtradicionálisabb ásványvíz márkája, így a 2017-es márkakommunikációban ezt az évfordulót hangsúlyozzuk. A nyári szezonban pedig számos balatoni fesztiválon ott leszünk a Theodorával – tájékoztat Balogh Levente.

A Szentkirályi kommunikációjában mindig is kiemelt szerepet kapott a sport. Tavaly indították a Szentkirályi Tehetségprogramot, amelyet idén is folytatnak, és amelynek keretében összesen ötmillió forint értékben egy-egy, 14–18 év közötti tehetséges magyar sportolót segítenek hozzá álmai és a siker eléréséhez.

– Emellett globálisan és Magyarországon is jól látható trend, hogy folyamatosan nő az egészséges életmód népszerűsége, divat lett tudatosan étkezni és nő az egészséges italok iránti kereslet is. 2017-ben ezért a divat lesz a másik meghatározó eleme a Szentkirályi Ásványvíz márkakommunikációjának – teszi hozzá a vállalat elnöke.

Fontos a társadalmi felelősségvállalás

A Coca-Colánál úgy látják, napjainkban egyre fontosabb a fogyasztók számára a társadalmi felelősségvállalás, fontos, hogy egy márka kiálljon egy jó ügy mellett.

– Nagy hangsúlyt kap majd az idei évben a tavaly szeptemberben elindult hároméves kampányunk, melynek keretében a magyar koraszülött-ellátást támogatjuk. A tervek szerint 2018 végéig mind a 29 magyarországi koraszülött-intenzívosztály családbarát fejlesztéseit segíteni fogjuk – tudjuk meg Bányi Katától.

A NaturAqua szénsavmentes palackjai könnyített palackok, tehát kevesebb műanyagot tartalmaznak, és 100%-ban újrahasznosíthatóak. 2017-ben a vállalat tervei között szerepel a szénsavas palackjainak további súlycsökkentése, ezáltal tovább erősíthetik a környezetbarát innovációik sorát. Ízesített ásványvizeik esetében tavaly nagy lépéseket tettek, megváltoztatták a palack színét, változtattak a címkén, a recept reformuláción esett át, az összes ízük kalóriaszegény lett, és bevezették új ízüket, a lime-mentát, igazodva a fogyasztói trendekhez. 2017-ben egy újabb könnyed, üde és alacsony kalóriatartalmú ízesített vizet tartogatnak a fogyasztóik számára, mely májustól lesz elérhető a piacon.

– 2017-ben is szeretnénk minél több egyedi élményt és az ehhez kötődő kampányokat nyújtani fogyasztóinknak. Egyrészt folytatjuk a környezetbarát innovációk sorát a csomagolás területén, másrészt új Emotion ízt hozunk a jelenlegi trendeket figyelembe véve – mondja a trade marketing igazgató.

Háromcsillagos a Veritas GoldAz Aquarius-Aqua Kft. idén is készül új ízekkel mind gyártói márkáik, mind saját márkás partnereik palettájának terén.

– Az ízek mellett tavaly már funkciókkal is „megfűszereztük” a vizeinket. Ennek célja az volt, hogy még közelebb hozzunk egy ásványvízbrandet a fogyasztókhoz – jelzi Horváth Adrienn.

2016-ban a harmóniát, vitalitást és/vagy energiaszint-növelést segítő vitaminokkal és növényi összetevőkkel tarkították az egyedi ízeket és a jó minőségű ásványvízalapjukat. 2017-ben további innovációkkal igyekeznek élvezetesebbé tenni a fogyasztók hétköznapjait mind ízekben, mind funkciókban.

– Mára nemcsak hogy megfelelünk a nemzetközi láncok rendszeres auditjainak, de termékeinket már több országba is exportáljuk. Nemzetközi elismerés szintén, hogy Veritas Gold ásványvizünk 2016-ban újra, immáron a legnagyobb elismerést, azaz 3 aranycsillagot nyert a Nemzetközi Íz- és Minőség Intézet független, szakmai zsűrijétől – idézi fel a marketingmenedzser.

A vállalatnál a legnagyobb elkötelezettséget a fogyasztók edukációjában látják, saját márkás ügyfeleikkel is összefogva hívják fel a figyelmet a kellő mennyiségű és minőségű, üdítő változatosságra, valamint külön hangsúlyt fektetnek a PET-palackok szelektív hulladékgyűjtésére is.

Meglepő fordulat a Mizse polipjától

A Magyarvíz Kft. 2017-ben folytatja az eddig jól bevált utat, amely során elsősorban a rugalmas kiszolgálás, partnerközpontú gondolkodás, megbízhatóság és az állandó minőség biztosítása a cél. Ezek mellett a megkezdett Mizse-imázsalakítás zajlik tovább, amellyel a családokat célozták meg.

– Az elmúlt években megújult, letisztult címkét, színesebb és figyelemfelkeltőbb logót kapott a márka. Tavaly pedig kabalaállatot választottak a vásárlóink három vidám, szerethető polip személyében. Ezen az úton haladunk tovább 2017-ben, hamarosan kiderül, milyen meglepő fordulattal rukkol elő a Mizse polipja – tudjuk meg Kozák Krisztinától.

2016-ban Mizse márkanév alatt bevezették a narancsos, bodzás-szőlős, zöldalmás 1,5 literes szénsavas ízesített vizeket, 2017-ben pedig új, formabontó palackkal jelentkeznek majd.

– A legfontosabb, hogy az állandóan jó minőségű termék elérhető legyen a polcokon, megfelelő áron. Természetesen együttműködünk partnereinkkel specifikus marketing akciókkal, kihelyezésekkel BTL formájában, és idén sem hiányozhat az ATL, amellyel a vásárlóinkat szólítjuk meg. Maradunk a jól bevált csomagoláson elhelyezett kommunikációnál, és ezúttal nagyobb hangsúly kerül a print megjelenésekre a speciális nyereményjátékunk során. A Primavera márkánkkal évek óta támogatjuk a Balatonman, Maratonman, Ultrabalaton futó- és kerékpárosversenyeket. Ezek az események embert próbáló távok, teljesítésük óriási élmény a résztvevőknek és a nézőknek egyaránt, és belőlük a továbbiakban rengeteg önbizalmat, erőt lehet meríteni – fejti ki a marketing vezető.

Trendi Fonte Verde

A Fonte Verde ásványvíz márka pozicionálása az első számú üzenethordozón, magán a terméken is megjelenik, a mandalamotívum, a kör alakú logó, a transzparens címke, a karcsú, nőies palack vizuális alátámasztása az üzenetnek, miszerint: Fonte Verde. Trendben van. Menő dolog mutatkozni Fonte Verde palackkal, menő dolog egészségtudatosnak, trendinek lenni.

– A márka pozicionálásában nem tervezünk változást, azonban racionális alátámasztással is erősítjük a brandet, azzal, hogy a Verde víz kivételesen kiváló eredetét is kiemeljük a kommunikációban – avat be dr. Csákabonyi Nárcisz.

A márkaüzenetet saját Fonte Verde Trend kollekcióval is erősítik, amely egyedi ékszereket is magában foglal. A kollekció darabjai a TRENDBEN VAGYUNK! nevet viselő nyereményjátékukban megnyerhetőek, és a Trendközelben TV-műsorban is bemutatásra kerülnek majd.

– Az év folyamán 3 alkalommal Facebook-
applikációra épülő nyereményjátékot indítunk, napi sorsolással (Fonte Verde Trend Kollekció) márkareleváns, értékes fődíjjal. Kereskedelmi újságokban pedig image-hirdetésekkel erősítjük az elköteleződést a Fonte Verde ásványvíz iránt – fejti ki az ügyvezető.

A vállalat továbbra is megjelenik különböző neves sportesemények támogatójaként, és nem feledkeznek meg a jövő nemzedékének folyamatos támogatásáról sem.

Új ízesített, kalóriamentes ásványvizek a Vöslauertől

Az In-Food 2000 Kft. az eddigi hagyományokat követve idén is egy új Vöslauer Balance ízzel jelentkezik, az őszibarack-mangó ízzel bővítették szortimentjüket, és a 2017-es év nyarára újabb meglepetéssel is készülnek.

– Mivel egyre nyilvánvalóbb trend a csökkentett vagy nullkalóriás termékek kínálata, bevezetünk a piacra két új ízesített, kalóriamentes ásványvizet is – mondja Balogh Zsóka.

A Vöslauer márka elkötelezte magát a magas minőség és a színvonal, megjelenési területet tekintve pedig a divat irányában, amit kommunikációjában, illetve nyereményjátékaik során is hangsúlyoznak. Fontosnak tartják, hogy fogyasztóikkal a lehető legtöbb platformon kapcsolatba lépjenek, és a klasszikus felületeken való megjelenéseken kívül személyesen is egyre több divatrendezvényen vagy mintaosztáson találkozzanak.

– Fogyasztóink online is jól elérhetőek, így ez a felület a kommunikációnkban is erőteljes szerepet kap. Emellett természetesen aktívak vagyunk az eladáshelyi ösztönzés, trade marketing területén is. Idén a tavalyinál is több nyereményjátékot tervezünk – hangsúlyozza a marketingvezető.

Kapcsolódó cikkeink