Magazin: Társasutazás MVI-módra I.

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 11. 08:38

Ausztriába invitálta szakmai kirándulásra partnereit október 8-10. között a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a Coninvest Kft. A buszos társasutazás nemcsak professzionális szempontból nyújtott igazi wow-élményt, de a résztvevők a gasztronómia örömeiből is mélyen merítettek.

mvi

A vendéglátós vállalkozók meghatározó érdekvédelmi szervezete és az itthon több jelentős európai márka képviseletét ellátó vállalkozás immár harmadik sikeres közös projektje idén Bécset és Salzburgot vette célba. Az utazás során egy busznyi magyar vendéglátós kapott képet arról, hogyan működnek a cateringgel foglalkozó és beszállító cégek, milyen szemlélettel, szervezettséggel, hatékonysággal dolgoznak és kereskednek „helyi termelők” a miénknél jobban prosperáló osztrák piacon.

A szakmai tapasztaltszerzés gondolata mentén összeállított programok sokkal inkább voltak kötetlenek, mint hivatalosak, a kor- és érdeklődésbeli különbségek egyaránt eltűnni látszottak. Kovács László MVI-elnök, a korábbiakhoz hasonlóan, most is nagyvonalú vendéglátóként gondoskodott a résztvevők bőkezű ellátásáról a buszon, és tudatosan „moderálta” az úton töltött időt. A program speciális állomásait főként a Coninvest Kft. tulajdonos-ügyvezetőjének, Kertész Mirjam munkájának köszönhették a jelenlévők, aki ezúttal is kreatív és lelkiismeretes szervezőnek, vidám csoportvezetőnek bizonyult. Persze nem volt ez másként az előző évek kirándulásain sem, ám a két házigazgazda érezhetően egyre nagyobb rutinnal kezeli a „nehezebb” helyzeteket. Kell-e mondani: a három, kevés alvással töltött nap alatt nemigen láttunk kedvetlen arcokat.

De a körülményekről térjünk át inkább az élményekre! Az első hivatalos állomás egy bécsi juice-bár volt, a Rauch vendéglátóhelye, ahol a cég egy, direkt a hely bemutatásának céljából Ausztriába küldött magyar munkatársa várta a csoportot.

A Rauch Juice Bar koncepciójának alapja az, hogy a pultokon elhelyezett friss, válogatott gyümölcsökből a vendég előtt préselik ki a kért dzsúszokat, smoothiekat, shakeket, legyen szó akár saját „recept” alapján készülőről, akár az itallapon ajánlott, már bevált, népszerű koktélokról. A frissesség üzenetét erősíti, hogy a kínálat minden más eleme – szendvicsek, kávék – is a vendég előtt készül, minőségi alapanyagokból.

Eddig négy ilyen bár nyílt az osztrák fővárosban, a vendégeknek közülük a legnagyobbat, a Bécs 6. kerületében működő 130 négyzetméteres egységet volt alkalmuk megtekinteni. A lánc minden tagja a Rauch tulajdonában van – a döntéshozók franchiseban nem gondolkodnak, de magyar vendéglátónk elmondta, hogy örülne, ha Budapesten akadna vállalkozó szellemű jelentkező, aki magáénak érezné a koncepciót.

A következő helyszín elsősorban a csoport cateringes és közétkeztető tagjainak jelentett „megrázó” élményt – mert a legjobb osztrák éttermek színvonalát elérhetik a magyar csúcséttermek is, az iskolai étkeztetés minősége viszont beláthatatlan időn belül nem lesz olyan, mint amilyet a Max Cateringnél tapasztalhattunk. A cég nagykonyháján 4 szakács és a kisegítők 17 000 adag ételt készítenek iskoláknak és óvodáknak hihetetlen higiéniai körülmények között, lenyűgöző szervezettséggel és nem utolsósorban imponáló gépparkkal. A látottak és a hallottak alapján arról is megbizonyosodhattunk, mekkora figyelmet fordít a menedzsment a dolgozók munkakörülményeire, valamint a környezettudatos működésre. Bár a készülő ebéd ízéről nem volt alkalmunk élményeket szerezni, azt egyértelműen láthattuk: a különbség Budapest és Bécs között nem csak a felhasználható büdzsében van! (A Max Cateringről részletesebben Közétkeztetés rovatunkban olvashat.)

(Folytatjuk)Ipacs Tamás

Kapcsolódó cikkeink