Magazin: Speciális kozmetikumok

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 20. 12:17

A magyar piacon egyre több natúr, hipoallergén, összetételében tartósítószer-, mesterségesillatanyag- és színezékmentes kozmetikum jelenik meg. Ugyanakkor a természetes összetevőkkel dúsított változatok is népszerűek.

nap

A kozmetikumok régen természetes anyagokat jelentettek. A piacgazdaság fejlődésével, az ipari előállítással megváltoztak az összetevők.

– Most határozottan azt tudom mondani, hogy visszatérünk az eredeti, természetes anyagokhoz. Persze, még használunk nem, vagy nem teljesen természetes anyagokat, de egy magára adó kozmetikai cég ezeket a kozmetikai ipar és tudomány fejlődésével kicseréli. Nagyon sok kompromisszumot kell kötni a termékfejlesztéskor. Szinte egymásnak ellentmondó érveket kell egy kis tégelybe beleraknunk. De ettől olyan izgalmas és élvezetes a munkánk – vezeti fel a témát Kajtár Zsolt, a Yamuna Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Tagadhatatlan tény, hogy a 21. század fogyasztója nagyon sok kozmetikai terméket használ. A trendkövetők és a tudatos vásárlók között egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek azok a márkák, amelyek minél több természetes anyagot tartalmaznak.

– Egy tudatos fogyasztó ma elvárja, hogy egy ápoló, kényeztető termék ne borítsa fel a bőr pH-értéket, ne tartalmazzon mesterséges illatanyagot vagy színezéket, vagyis legyen bőrbarát, és ne okozzon allergiás tüneteket – folytatja a fogyasztói igények ismertetését Papp Szilvia, a Target Sales Group Kft. brand managere.

A kozmetikumokban felhasználható aktív és segédanyagok teljes listája a hatóságok által szigorúan ellenőrzött és folyamatosan naprakészen, helyesebben „tudománykészen” tartott. A felhasználóktól és szakemberektől folyamatosan gyűjtött információk alapján a hatóság mérlegel, hogy mely anyagok felhasználását korlátozza, esetleg tiltja be.

– Természetesen ez nem jelenti, nem jelentheti, hogy ne lenne olyan, aki egyik vagy másik anyagra esetleg allergiás. Ezért fontos az őszinteség. Csak azt állítjuk termékeinkről, amilyen hatással bírnak és amilyen mértékű hatás elvárható – világít rá a kommunikáció jelentőségére Kelen Réka, a Dr.Kelen marketing- és kereskedelmi vezetője.

Legelterjedtebb tartósítószerek a kozmetikumok esetében a különböző parabénszármazékok, melyek közül 2015-ben már nem is mindegyik engedélyezett, illetve számos parabénszármazéknak a hatályos európai uniós kozmetikai rendelet maximalizálta az alkalmazható mennyiségét.

– A Yamuna a gyártásnál mindent kerül, ami allergizálhatja a felhasználóinkat – szögezi le Kajtár Zsolt.

Belevaló hozzáadott értékek

A kozmetikumok címkéjéről általában nem derül ki, hogy a „reklámozott” hatóanyag vajon tényleg a kellő, hatásos mennyiségben van-e jelen a készítményben, vagy csak éppen annyira, hogy a címkére rá lehessen írni. Ezt a vásárló nem is tudja ellenőrizni. Az etikus piaci és szakmai magatartás, melyet a Dr.Kelen is követ, építi ki a fogyasztói bizalmat.

– Nem szükséges folyamatosan változtatni, váltogatni a termékpalettát, grafikai megjelenést, mert a megbízható minőség hűséges és egyre növekvő számú vásárlót eredményezett az elmúlt 20 évben. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell a szakmai fejlődést követnie egy terméknek, de nem kell „újra feltalálni” azt, ami már bevált – mondja Kelen Réka.

A Yamuna fogyasztóira jellemző, hogy fontos számukra az egészségmegőrzés, az egészséges életmód. Jelentős azon vásárlók aránya is, akik valamilyen bőrproblémával küzdenek, és ezért változtatniuk kellett a bőrápolási, tisztálkodási szokásaikon.

– Ami nagyon pozitív, hogy egyre több fiatal fordít figyelmet a természetes bőrápolásra, sminkre, egyre több fiatal vásárló érdeklődik a termékeink iránt. Közel 2500 alapanyaggal – köztük hévizi gyógyiszappal, sheavajjal, növényi peptidekkel – dolgozunk, azért, hogy minden felhasználónknak a legjobb élményt tudjuk nyújtani – hangsúlyozza Kajtár Zsolt.

Problémamegoldás

Tavasszal, amikor „vetkőzni” kezdenek az emberek, ugrásszerűen megnő az alakformáló, zsírégető termékek iránti kereslet, hiszen mindenki a legjobb formában szeretne lenni. Nyár elején érezhetően növekszik a szoláriumkrémek kereslete, a vásárlók „felkészítik” bőrüket a nyári napfényre, majd ősszel ismét felfelé ível a kereslet, ezzel próbálják „meghosszabbítani” a nyár hangulatát. A meleg időjárás a lábápolók forgalmára is hatással van. A mindennapi lábápolás mellett a visszeres panaszokkal küszködők ilyenkor még erősebb fájdalmat tapasztalnak.

Speciális „problémamegoldó”, egészségmegőrző termékeivel számos problémára nyújt természetes gyógyírt a Dr.Kelen portfóliója.

Yamuna szépségápolás

A Yamuna története 2002-ben, egy kis somogyi faluban, Somogyvámoson kezdődött. A portfólió a kezdeti, illatos összetevőkből készült ötféle szappan után napjainkra több mint 350 termékre bővült. A növekvő kereslet hatására hidegen sajtolt szappanokat, tusfürdőket, gyógynövényes fürdősókat és masszázsolajokat is felvettek a kínálatukba. Ma már elmondhatjuk, hogy az emberi test szinte minden területére van saját gyártású szépségápolási termékük.

Idén visszatérnek a gyökerekhez is, hiszen nagy hangsúlyt fognak fektetni a fejlesztésekben a szappankészítésre.

– Elvárásom az, hogy felkavarjuk az állóvizet. Nagyon sok energiát fektetünk egy teljesen új, természetes összetevőkből álló arcápolási és ránctalanító termékcsalád kifejlesztésébe is. Ezekkel az új fejlesztésekkel szeretnénk egy nagyon hatékony és szerethető, allergénmentes alternatívát adni a már amúgy is telített piacon – sorolja a közeljövő kihívásait a tulajdonos-ügyvezető.

100% kókusz

A Target Sales Group 2014-ben vezette be a piacra nagy sikerrel az Inecto Pure Coconut családot több kiskereskedelmi egységbe. A termék egyedülálló a piacon, 100% valódi kókuszolajjal készül.

Annak érdekében, hogy az Inecto Pure Coconut még inkább versenyképes maradjon az erős piaci környezetben, 2015. második felében megújult csomagolásdizájnt kap, és a jövőben Inecto márkanév alatt találhatják meg a vásárlók a polcokon. A termék összetétele nem változik, az összetevők közel 98 százaléka természetes eredetű, szükségtelen szennyező anyagok nélkül készül. Az Inecto széles portfóliója haj- és testápolási megoldásokat, hidratálást és védelmet kínál az igényes fogyasztók részére kedvező ár-érték arány biztosításával.

Leégés nélkül

A naptejek nyári szezonalitása evidens a kereskedelem és a vásárlók számára is.

A Dr.Kelen napozószer-választékban számos ismert variáns található. A nyár egyik legnagyobb újdonsága pedig az új generációs SunSave F25 NaturA napspray, melynek különlegessége, hogy UV-A fényvédelmét természetes hatóanyagok is biztosítják. A többi Dr.Kelen termékhez hasonlóan ez a termék is tartósítószer- és színezékmentes, amely érzékeny bőrűeknek is bátran ajánlható.

A Target Sales Group Kft. idén tavasszal vezeti be legújabb innovatív termékét, a P20 nevű napozócsaládot. A P20 egyedi termékelőnyökkel rendelkezik, kimondottan hosszan tartó védelmet nyújt a nap káros sugarai ellen. Többszöri fürdőzés után sem kell újra alkalmazni a bőrön. Már az első felvitel után 15 perccel védelmet biztosít és 10 órán át hat. A P20 napozótermék-család 4 különböző faktorszámú variánsa április közepétől kapható a dm üzleteiben.

A szájmarketing harap igazán

A Dr.Kelen márka médiamix tekintetében idén nagyobb hangsúlyt fektet az online kommunikációra, de továbbra is fontos szerepet kap a köztéri megjelenés is.

– Elsősorban a női célcsoportot próbáljuk elérni, hiszen ők a fent említett termékek fő vásárlói, még akkor is, ha nem saját részre szerzik be. A korlátozott marketing-költségvetés és a hosszú távú piaci célok miatt nagyban építünk elégedett vásárlóink „szájmarketingjére”, különös tekintettel a véleményvezérekre, például a bloggerekre – mutat rá az új kommunikációs trendre Kelen Réka.

A Yamuna marketingcélja a márkaismertség növelése, a tulajdonos szerint kampányuk a piacon egyedülálló lesz.

– Azt látjuk, hogy a termékeinket használók márkahűek, ebben a szegmensben jellemző a lojalitás, ha egy termék beválik, nehezebben váltanak és szeretik megosztani a véleményüket, ami bizalmat ébreszt a másik fogyasztóban is. Azt is látjuk, hogy fontos az ár, de inkább az ár-érték arány a mérvadó. Nagyon fontos a szájmarketing, az ajánlás, illetve bizonyos weboldalak, mint például a Krémmánia, meghatározóak. Az edukációnak is meghatározó szerepe van, hiszen még sokaknak meg kell tanítani, hogy ezek a termékek miben mások; az internet erre is jól alkalmazható, hiszen értékesítésünkben a saját webshop jelentős szerepű – erősíti meg az online jelentőségét Kajtár Zsolt.

A Yamuna márka jelen van a női lapokban, női portálokon is. Ebben az évben fontos cél az országos lefedettség elérése, elsősorban a drogériákon keresztül. Saját csatornáikon pedig kéthetente megújuló ajánlatokkal lepik meg vásárlóikat.

Kapcsolódó cikkeink