Magazin: Környezet- és háziasszonybarát a mosás

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 02. 20. 12:31

Előző számunkban „Minden mosási fázishoz speciális szer” címmel kezdtük el a mosás nagy kategóriájának áttekintését. Az év eleji fehér hetek és a kategória komplexitása további aktualitást biztosítanak a témának. A háziasszonyok minél egyszerűbben és kényelmesebben szeretnének hatékony mosó-, öblítő- és folttisztító hatást, maradandó illatot, frissességet, ragyogást, ugyanakkor egyre többen elvárják a természetbarát fejlesztéseket is.

MOSÁS

A mosáskategória legnagyobb alkategóriája a mosószerek széles köre. A fogyasztók a mosószerek közül por-, gél- és kapszulafajták közül, több illat- és kiszerelésvariánsból választhatnak.

– A Henkel a mosás minden kategóriájában képviselteti magát márkáival. A kényelmi szegmensben a kapszulás kiszerelés egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mivel felgyorsult világunkban remekül kiszolgálja a fogyasztók elvárásait – hangsúlyozza Kisfürjesi Nóra, a Henkel Biopon brand menedzsere.

Az öko-megoldások a nagy márkagyártóknál és a kisebb, alternatív megoldásokat nyújtó, szakosodott márkáknál különböző formulákkal, technológiai és alapanyagháttérrel, de egyaránt jelen vannak.

– Az ökoszegmens a tudatos vásárlásról szól, így a vevők aprólékosan megnézik az összetevőket, melyek kiemelten fontosak számunkra is. Ebben a kategóriában egyértelműen érezhető a növekedés – vallja Madari Szilvia, a Winni’s márkát forgalmazó Flyfit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az egy mosáskor felhasznált szerek, kiegészítők száma bizonyos háztartásokban növekedik, hiszen a felmerülő napi problémákra speciális adalékok állnak ­rendelkezésre.

– A mosási adalékok piacán is a környezettudatosság és fenntarthatóság emelhető ki, mint legfőbb trend. Az emberek egyre inkább a zöld termékeket keresik ebben a kategóriában is – emeli ki Rátkai Nikolett, a Spotless Hungary Kft. marketingasszisztense.

Gél, kapszula és koncentrátum

A Henkel tapasztalata szerint a legtöbb háztartás mosószerek közül a mosógéleket részesíti előnyben, hiszen ezek hatékonyan tisztítják a ruhákat akár kézi, akár gépi mosás esetén is, valamint rendkívül hatékonyan fejtik ki hatásukat a foltok eltávolításában előmosáskor is. Az új, sűrűbb állagú gélek már a mosás elején kifejtik tisztító hatásukat, így a ruhákat ragyogóan tisztává teszik, illetve megnehezítik a további szennyeződések megtapadását.

A legtöbb újdonság és fejlesztés a kényelmi és adagolási szempontból is méltán népszerű és egyre jobban növekvő tablettaszegmensben található.

– A kétkamrás, folyékony mosószert tartalmazó Persil DuoCaps kapszulák például jelentősen megkönnyítik és felgyorsítják a mosási folyamatot. A kapszula, kivitelezésének köszönhetően, a mosószer-adagolást jelentősen leegyszerűsíti, hiszen mindössze egy darabot kell a ruhák mellé helyezni a mosógép dobjába. A kapszulák formulája kétszer koncentráltabb, mint a géleké – mutat rá a részletekben megbújó lényegre Kisfürjesi Nóra.

Kompaktabb porok

A mosóporok napjainkban egyre kompaktabbak. Így már kisebb mennyiség is elég a ruhák mosásához, emellett a környezetet is kímélik, fenntarthatóbbá és kényelmesebbé válik használatuk, szállításuk és tárolásuk.

A Henkel ez irányú törekvéseit jól mutatja a Persil mosóporok új generációja, amelyből kompakt összetételének köszönhetően egy mosáshoz húsz százalékkal kevesebb is elég. A Persil márka mellett a Tomi és Biopon márkák mosóporai is kompaktak lettek.

A mosópor- és -gélszegmensben egyaránt erős piaci pozícióval szereplő Tomi márkára jellemző, hogy új, erősebb formulája már a színes ruhákhoz is elérhető.

– A Tomi külsőleg is megújult. A friss és modern külső jól tükrözi a továbbfejlesztett Pro-White/Pro-Color erőt. Az új megjelenés minden Tomi variánst érint – mondja Vékásy Bernadett, a Henkel brand menedzsere.

Öko-gondolkodás

Európa nagy részén a környezettudatos gondolkodás jellemzi a kategóriát, így a polci kihelyezésekben is nagyobb hangsúlyt kap. Hazánkban egyelőre inkább a kényszer viszi rá a vásárlókat, hogy ökomosószert, -öblítőt vásároljanak, mert találkoznak valamilyen bőrproblémával, kiütéssel a szűkebb környezetükben.

– A fogyasztók már tudják, hogy a polcokon a legfelső sorban találhatják meg az ökotermékeket, és lassan azt is megtanulják, hogy mi a különbség a környezetbarát, öko- és a biotermékek között – állítja határozottan, a tudatos vásárlókat ismerve Madari Szilvia.

Az ügyvezető asszony elmondta, hogy a FlyFit Kft. olyan minőségi termékek forgalmazásával foglalkozik, melyek büszkélkedhetnek a „bio” vagy az „öko” minősítéssel, környezetkímélőek, illetve a gyártás során figyelembe veszik a fenntarthatóság szabályait. A Winni’s márka az ökoszegmensben már piacvezető termék volt Olaszországban, amikor cégük elkezdte bevezetni a magyar piacra 2013-ban.

Az öko-gondolkodás az egész koncepcióra érvényes. A Winni’s választék elemei növényi alapanyagokból készülnek, színezék- és adalékmentesek. Minden Winni’s termék a mosás- és öblítéskategóriában koncentrátum, így a kisebb csomagolási és szállítási igény is védi a környezetet. Az utántöltő csomagolás, mely a környezet terhelését 78 százalékkal csökkenti, abszolút előremutató megoldásuk. A termékek fehér és színes ruhákra egyaránt használhatóak.

– Forgalmazóink számára nagy előnyt jelent az összes cikkre érvényes 4 év szavatossági idő. Ezt a saját magunk által előállított, csíramentes, tisztítottvíz gyártásban való alkalmazásával érjük el, amivel elkerülhető a tartósítószerek hozzáadása – sorolja az egyedi előnyöket Madari Szilvia.

Legkedveltebb mosószerük a Winni’s Levendulás folyékony mosószer 1,5 l-es változtat. A legújabb termékük pedig a Winni’s mosószer Eco-pack Verbénával és Aleppo szappannal, ami alternatívát kínál a levendulát kevésbé kedvelő ­vásárlóknak is.

Védelem, puhaság, illat

Az öblítők színes és illatos tartalmukkal folyamatos újdonságot, izgalmat jelentenek a háziasszonyok számára.

A Silan új, prémium kategóriás öblítőválasztéka a kozmetikai ipar legújabb innovációján alapszik: a három variánsban is elérhető Silan Soft&Oils öblítő értékes illatos olajainak köszönhetően kényezteti a ruhákat, mivel egyedülálló puhaságot kölcsönöz a ruhaszálaknak minden egyes mosásnál.

– A Silan új, prémium választéka egyedülálló flakonjával és áttetsző folyadékával is felhívja magára a figyelmet. Három illatváltozatban, két (1,5 l 42 mosáshoz és a 750 ml 21 mosáshoz) kiszerelésben került a boltok polcaira 2014 év végén – mondja Turóczi Bálint, a Henkel brand menedzsere.

A Winni’s-választékban szereplő öblítők, a mosószerekhez hasonlóan, koncentrátumok. Közülük a legkedveltebb variáns 2014-ben hazánkban a Winni’s utántöltő 1,47 l lett, ami jól mutatja az utántöltő-, vagy Eco-Pack-változatok kedveltségét ebben a kategóriában is.

– Mára elfogadták a vásárlók, hogy a koncentrátumot nem kell feltétlenül felönteni vízzel, elég, ha az ajánlott kis adagot használják belőle. A mi esetünkben egyáltalán nem is javasolt a vízzel való keverés, mert így elveszíti a hosszú szavatosság által nyújtott előnyeit – szögezi le Madari Szilvia.

Praktikus és egyszerű

A mosási adalékok piacán sokféle termék, többek között folteltávolító, fehérítő, függönytisztító és színgyűjtő is sorakozik a polcokon, az utóbbi folyamatosan növekedett az elmúlt években.

– A cégünk által forgalmazott Dylon Színfogó kendővel egyszerre moshatók a különböző színű ruhák, így kevesebbszer kell mosni. A fogyasztók számára fontos, hogy időt és energiát spóroljanak meg és nagyobb figyelmet fordítsanak ruháik védelmére – magyarázza a vásárlók komplex szempontrendszerét Rátkai Nikolett.

A fogyasztói tudatosság növekedése és a környezetbarát szemlélet általános trend 2015-ben is, így a termék további sikerét várják a Spotless szakemberei. Erősíti a tendenciát az is, hogy egy mosáskor egyre többször használnak a fogyasztók mosási adalékanyagokat, amelyek tökéletes kiegészítői a hagyományos mosószereknek.

Fehér hetek

Az év eleje immár hagyományosan a fehér hetek promóciósorozat ideje szinte minden kereskedőnél, ezért a mosás kategóriája a médiában, hirdetésekben és az akciószervezésben is kiemelt figyelmet kap. A márkagyártók is jelentős marketingtámogatással, kommunikációs és vásárláshelyi aktivitással készülnek erre az időszakra.

A Henkel csapata az aktivitásokba minden márkáját bevonja, hogy minden vásárló megtalálja a neki legjobb választást.

A Silan Soft&Oils öblítőcsaládot eladáshelyi marketingkommunikációs eszközökkel, továbbá televíziós reklámkampánnyal támogatják 2015. év elején. Ugyanakkor az alacsony hőfokon is hatékony eredményt produkáló Persil Cold­Zyme mosószerek az év elején szintén még inkább fókuszba kerülnek.

A Winni’s márka forgalmazója a kipróbálás, megismerés lépéseit tartja fontosnak, ezért a háziasszonyokkal, anyukákkal, védőnőkkel személyes kontaktus építését helyezi előtérbe. Egy-egy árakcióval pedig új vevőket szólíthatnak meg. Nagy hangsúlyt fektetnek a Winni’s termékek széles körű elterjedésére, így mintaszórással, árakcióval és hoszteszek segítségével népszerűsítik a márkát.

– Mindezek mellett a folyamatos hitelességet tartom a legfontosabb marketingeszköznek. A vásárló nem csalódhat a termékben. Elvárás, hogy a mi mosószerünk kimossa a ruhát, csökkentse a bőrirritációt, az allergének ne kerülhessenek a bőrre és védje a természetet. Ezért nagyon erős az online kapcsolatunk a vásárlóinkkal, akiktől rengeteg pozitív visszajelzést kapunk – összegzi a Winni’s márka küldetését Madari Szilvia.

A tavaly megújult Színfogó kendő új összetételének köszönhetően hatékonyabb, gyorsabban és több szín- és koszrészecskét képes magához vonzani. A Színfogó logó is megújul, az átállás folyamatos, néhány termék csomagolásán már ezzel találkozhatnak a fogyasztók.

– A fehér hetek során cégünk számos in­store aktivitással, displayekkel és egyéb másodlagos kihelyezésekkel is támogatja a Dylon márkát. 2014. év végén indult a 2015. március végéig tartó nyereményjátékunk, amelyben a fogyasztók akár egymillió forinttal is gazdagabbak lehetnek. Fő célunk továbbra is meglévő vásárlóink megtartása és fogyasztói bázisunk bővítése – vallja Rátkai Nikolett.

A tavalyihoz hasonlóan ismét lesz tv-kampány, amelyben többek között a már megismert papagájjal is találkozhatnak a tévénézők. A vásárlók figyelmét újabb csatornákon keresztül – ország­szerte 100 helyen kihelyezett élénk citylight plakáttal, illetve számos újságos megjelenéssel (pr-cikkek, termékajánlók és hirdetések) – hívják fel a nyereményjátékra.

Kapcsolódó cikkeink