Magazin: Jelentősen kibővült az idei China Smart Expo

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 04. 11:39

Két kínai tartomány kiállítói és kormánydelegációja vett részt a China Smart Expo 2014 című programsorozaton, amelyen a hazai vállalkozások közvetlenül vehették fel a kapcsolatot jövendőbeli kínai partnereikkel. A rendezvényen bemutatták a CECZ Közép-európai Kft. keretein belül nyújtott 70 százalékos készletfinanszírozási megoldásokat is.

kína

A hatnapos kiállítás, vásár és konferencia-programsorozat 2014. június 12–14. és 16–18. között a Budapest China Mart épületében került megrendezésre.

Az Expo tartalmilag két blokkot foglalt magában. Június 12. és 14. között a kínai Khuangszi (Guangxi) tartomány kiállítói és kormánydelegációja érkezett Magyarországra. Ez a találkozó volt egyébként az első, amelyet a dél-kínai tartomány Európában rendezett. A második blokkban június 16. és 18. között Santung (Shandong) tartományból érkeztek kiállítók Budapestre, látogatóként számos szomszédos ország üzletembereivel is találkozhattak a magyar vállalkozások képviselői.

Segítség a nyitni kívánó cégeknek

Az eseményen a résztvevők megismerhették a CECZ Közép-európai Kft. (Central European Trade and Logistics Cooperation Zone Co., Ltd.) kereskedelmi kapcsolatok további fejlesztése érdekében tavaly létrehozott egymilliárd forintos kereskedelemfejlesztési alapjának lehetőségeit.

A CECZ komplett szolgáltatásrendszerrel kívánja segíteni a kínai lehetőségek iránt érdeklődő kelet-közép-európai kis- és középvállalkozásokat. A 2013-as tapasztalatok alapján ugyan változik az alap felhasználhatósága és feltételrendszere, de továbbra is a kkv-k eddigi legnagyobb problémájára, a készletfinanszírozásra nyújt megoldást, ezzel magasabb szintre emelve a magyar–kínai üzleti kapcsolatokat.

A CECZ a kínai partnerein keresztül a megrendelni kívánt árukra előfinanszírozási lehetőséget biztosít. Üzleti terv és garanciavállalás mellett a megrendelni kívánt áruk értékének 70 százalékát 120 napra finanszírozza, melynek részleteiről a kiállításon teljes körű tájékoztatást kaphattak a látogatók.

A cég a finanszírozáson kívül egyéb szolgáltatásokat is nyújt: bemutatótermet biztosít 1 éven át ingyenesen Magyarországon, Kínában pedig raktározási és logisztikai megoldásokat kínál a kereskedelmi partnerek számára. Emellett mindkét országban beszerzési és logisztikai szolgáltatást, áruellenőrzést, jogi támogatást, tolmácsolást-fordítást végez, valamint marketingesemények szervezésében is aktív. A CECZ által életre hívott kereskedelmi és logisztikai övezet a kínai kormány, a Kínai Kereskedelmi Minisztérium támogatását is jelentős mértékben élvezi.

Dinamikusan fejlődő dél-kínai tartomány nyit hazánk felé

Az esemény részeként június 12-én került megrendezésre a Kínai (Guangxi)–Magyar Befektetési és Együttműködési Konferencia a budapesti Hotel Hélia Konferenciatermében.

A rendezvény támogatói a Guangxi Zhuang Nemzetiségi Autonóm Tartomány Kereskedelmi Osztálya és a Guangxi Nemzetközi Kiállítási Iroda voltak kínai részről. Hazai oldalról a ChinaCham Hungary Magyar–Kínai Gazdasági Kamara, valamint a HITA (Nemzeti Külgazdasági Hivatal) és a VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) lépett fel támogatóként. A tartomány kormányzati szervei, kínai városi ipari parkok és vállalatok együttesen mintegy 150 fővel képviseltették magukat a konferencián.

A rendezvényen Berényi János, a Nemzetközi Külgazdasági Hivatal elnöke, Wang Hongliang, a Kínai Nagykövetség kereskedelmi tanácsosa és Zhang Xiaoqin, a Guangxi Zhuang Nemzetiségi Autonóm Tartomány kormányának alelnöke mondott beszédet.

Zhang Xiaoqin alelnök elmondta, szeretné, hogy a tartomány aktívan együttműködjön a két ország vezetői által elért konszenzus végrehajtásában, és hogy erősítsék a kétoldalú kereskedelmet, valamint növeljék a kereskedelmi bevételeket. A találkozón a Guangxi Kereskedelmi Osztály, a Guangxi Nemzetközi Kiállítási Iroda, a CECZ Közép-európai Kereskedelmi és Logisztikai Együttműködési Övezet, valamint a 11. Kínai–ASEAN világkiállítás kerültek bemutatásra.

Az elmúlt években Guangxi egyre szorosabb együttműködést folytatott több EU-s országgal, így Magyarországgal is. 2013-ban a tartomány és az unió 1,76 millió dolláros kereskedelmet bonyolított. Magyarország Guangxi fontos közép-kelet-európai kereskedelmi partnere, az országrész erőforrásai, ipari szerkezete és piaci struktúrája igen kedvező, az együttműködésben nagy lehetőségek és jó kilátások rejlenek.

A jövőbeli sikeres együttműködés érdekében Guangxi reméli, hogy Magyarország növelni fogja a tartománnyal folytatott kereskedelem volumenét, a kölcsönös befektetéseket, és aktívan részt vesz az ott épülő ipari park fejlesztésében, ezáltal erősítve a szolgáltatóipari és az infrastruktúraépítési együttműködést.

Hogy még tovább erősítsék a két fél kooperációját, a Guangxi Zhuang Nemzetiségi Autonóm Tartomány Kereskedelmi Osztálya, a ChinaCham Hungary Magyar–Kínai Gazdasági Kamara és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara egy kereskedelmi és gazdasági együttműködési megállapodást írtak alá.

84 cég 9 kategóriában

A budapesti China Mart épületében megrendezett vásár ugyancsak június 12-én nyitotta meg kapuit: mintegy 4000 négyzetméteren, 87 standon 84 guangxi vállalat mutatkozhatott be. Az eseményen olyan vezető vállalatok vettek részt, mint a Liugong, a Tongfang Digital Technology, a Qiangqiang Carbon, vagy a Liangmianzhen Háztartási Vegyiáru- és Illatszergyártó Vállalat. A kiállítás 9 kategóriában több mint ezer, a világ minden táján jól értékesíthető és egyedi terméket mutatott be. A tartomány a kiállított fogyasztási cikkeken, vegyipari, gyógyászati és egészségvédő termékeken, valamint élelmiszereken és sajátos helyi termékeken, ékszereken, illetve textilipari termékeken keresztül promotálta magát.

Megtudhattuk, hogy a Dél-Kína tengerpartjánál elterülő Guangxi Zhuang Nemzetiségi Autonóm Tartomány – Kína leggyorsabban fejlődő tartományainak egyike –, külkereskedelmi forgalma 2013-ban évi 11,4 százalékos növekedéssel elérte a 32,8 milliárd dollárt. A növekedés mértéke 3,8 százalékponttal magasabb, mint az országos átlag.

A két ország kiváló együttműködése Guangxi és Magyarország gazdasági és kereskedelmi kapcsolatának pozitív irányú fejlődését mutatja. Az idei év első négy hónapjában a tartomány és hazánk kétoldalú kereskedelmi forgalma az előző évhez viszonyítva 124 százalékkal nőtt. A „Guangxi Termékek 2014. évi Budapesti Kiállításának” célkitűzése az volt, hogy erős gazdasági, kereskedelmi platformot hozzon létre és előmozdítsa Magyarországgal a gazdasági együttműködést, szélesítse és mélyítse a kínai–magyar
kapcsolatokat.

A logisztika a fő előnyünk

Június 16–18. között az észak-kínai Shandong tartomány vállalatai mutatkoztak be a China Martban. Az esemény kiemelt vállalatai körében a résztvevők megismerhették a Tai’an Yimeite Machineryt, amely tehenek és kecskék számára gyárt tejfejőgépeket, etetőberendezéseket, valamint a háztartási gépeket kínáló Sanpower Electromechanic céget.

A rendezők kiemelték, hogy hazánk a raktározásban és az áruszállításban egyfajta kereskedelmi kapuként funkcionál Kína számára – elsősorban a közép-kelet-európai régióban és a főbb európai országok felé. Az eseménysorozat a Magyarországon egyre nagyobb jelentőséggel bíró keleti nyitás stratégiájával is összhangban van. Az élénkülésnek lökést adott, hogy Li Keqiang, az ázsiai ország miniszterelnöke a 2013-ban megrendezett III. Kína–Közép-kelet-európai ­Országok gazdasági és kereskedelmi fórumán kezdeményezte, hogy Kína és a közép-kelet-európai országok 5 éven belül duplázzák meg kereskedelmi forgalmukat, ezáltal érjék el a 100 milliárd dollárnyi bevételt.

Kiss Gergely

Kapcsolódó cikkeink