Magazin: Frissesség palackozva

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 07. 07:10

Pezsgők, gyöngyözőborok, habzóborok – Magyarországon még szakmai körökben is sokszor összekeverik e három termékkört, ami feltehetően a gyöngyözőbor mint kategória „fiatalságának” is köszönhető. A jogilag is szabályos besorolást illetően Báló Zoltántól, a Törley marketingvezetőjétől kértünk segítséget.

Pince_opt

Alapvető hiba, hogy a pezsgő (sparkling wine, vino spumante, Schaumwein, vin mousseux) kategóriát néhányan habzó bornak nevezik/fordítják, ami nem felel meg az érvényes EU-s szabályozásnak – hangsúlyozza Báló Zoltán. – A habzóbor egy külön kategória, jogilag szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor a hivatalos megnevezése, és az EU szabályozás szerint mesterségesen hozzáadott szén-dioxidot tartalmaz, Magyarországon jövedéki adó köteles termék. Így aztán nálunk gyakorlatilag szinte nincs is forgalomban jogilag szabályos tiszta habzóbor, mert akkor adót kellene fizetni a szén-dioxid hozzáadásával készült termékre.

Az importőrök a sparkling wine kifejezést gyakran rosszul fordítják, és a címkén habzóborként nevezik a terméket pezsgő helyett. Természetesen gyöngyözőbor sok készül Magyarországon is, ami viszont alacsonyabb nyomású és adómentes termék.

Nem mindegy, miért pezseg!

A gyöngyözőboroknak két fajtája van, a természetes és a szén-dioxid hozzáadásával készült, ezek közül a természetes gyöngyözőborok jogilag csak nyomásban térnek el a „normál” pezsgőktől – elemez a szakember –, hisz a gyöngyözőborokban maximum 2,5 bar, a pezsgőben minimum 3 bar nyomás van. Hazánkban a legtöbb termelő által készített gyöngyözőbor a második kategóriába, tehát a szén-dioxid hozzáadásával készített gyöngyözőbor kategóriájába sorolható.

A termelők különbséget szoktak tenni alapanyag, érlelési idő, felhasznált élesztő típusa és technológiai eljárások tekintetében, függően attól, hogy pezsgőt, szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbort, vagy természetes gyöngyözőbort kívánnak készíteni. Kötelező érlelési idő csak a minőségi pezsgő, illetve az illatos szőlő mustjából készült minőségi pezsgő előállításához lett meghatározva. A pezsgő csak és kizárólag gomba formájú dugóval, a gyöngyöző- illetve habzóbor csavarzárral és gomba formájú duóval is zárható.

Olcsó vagy drága

A hazai piacon kapható gyöngyözőborok ára nagyon változó, hisz a párszáz forintostól a sok ezer forintosig számos termék közül választhat a fogyasztó. A termelők a felhasznált alapanyag, a termék minősége és márkaneve, valamint ismertsége alapján döntik el, hogyan árazzák az italt. Hasonlóan a csendes borokhoz, a gyöngyözőborok egyik típusát sem terheli semennyi jövedéki adó.

A Törley marketingvezetője szerint a gyöngyözőborok piaca alapvetően szűk szegmense a teljes buborékos piacnak, bár a Nielsen adatai szerint a tavalyi azonos időszakhoz képest idén enyhe növekedés tapasztalható ebben a kategóriában. A szén-dioxid hozzáadásával készült habzóborok piaca Magyarországon – lévén ez a kategória jövedékidó-köteles – nem számottevő.

A pezsgők területén itthon abszolút piacvezetőnek tekinthető Törley a gyöngyözőborok kategóriájában nem tervez termékfejlesztést.

Mi a prosecco?

A pezsgőpiaci körképünkben megszólaló szakember, Kovács György állította, hogy a pezsgőfogyasztás emelkedő globális trendje főként a prosecco-nak köszönhető. Való igaz, a Wine Spectator már 5 éve a gazdasági válság nyerteseként aposztrofálta Amerikában a proseccót, és mára az italfajta forgalmi eredményei idén már felülmúlták a champagne-okét: az elmúlt év során közel 480 millió euróért értékesítettek belőle.

Hova helyezhetjük a proseccót a buborékos borok palettáján? Proseccónak 2009-ig az ennek az italnak az alapját adó szőlőfajtát (ma glera) hívták, ma már magát a borvidéket nevezik így, és egy friss, elegáns stílust is értenek alatta. Három fajtája a tranquillo, a frizzante és a spumante – az első valójában csendes bor, aminek a másik kettő sikere miatt talán meg is szüntetik az előállítását.

A frizzante és a spumante készítésekor a széndioxid természetes erjedés során keletkezik, nem utólag kerül a palackba. Elsősorban szénsavtartalmukban különböznek: a frizante CO2-tartalma alacsonyabb, a spumantéé magasabb, ezért, akárcsak a pezsgőket, pezsgősdugóval és drótkengyellel zárják. n

Kapcsolódó cikkeink