Magazin: Folyamatos növekedés – Interjú Ganczer Gáborral, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatójával

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 05. 08:32

A HUNGEXPO realista-optimista vezérigazgatója, Ganczer Gábor növekedést vár a jövő évtől. Európa legjobb séfjei jönnek 2016-ban a SIRHA-ra. És újra BNV!

Ganczer Gábor, a HUNGEXPO vezérigazgatója

Ganczer Gábor,
a HUNGEXPO vezérigazgatója

– Az állandóan változó és a szereplők számára nem mindig kedvező gazdasági környezetben hogyan teljesített a ­HUNGEXPO 2015-ben?

– Működésének egyik legsikeresebb évét zárja a HUNGEXPO Zrt. Munkatársaink professzionalizmusának és elkötelezettségének köszönhetően több mint húsz saját rendezésű kiállításunkon rekordszámú látogató és minden eddiginél több kiállító fordult meg. Hogy csak néhány fontosabb számot mondjak: minden idők legsikeresebb hazai agrárkiállításán, a 2015-ös AGROmashEXPO-n csaknem 42 ezer látogatót és 300 kiállítót regisztráltunk. A régió legnagyobb vadász- és horgászkiállítására, a FeHoVa-ra pedig több mint 54 ezren látogattak el. Az Ipar Napjai MACH-TECH kiállításra a tavalyinál is többen, csaknem 15 ezren voltak kíváncsiak. Idén összesen 19 ország 385 cége engedett betekintést ipari tevékenységébe. Nem saját kiállításunk, de hagyományosan mi adunk otthont az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításnak és Vásárnak, amelyre idén több mint 87 ezren látogattak ki. Az idei vendégkiállításaink közül kiemelkedik az ITU Telecom World ’15 konferencia és vásár. Az ENSZ távközlési szervezetének világeseményén 54 ország 238 kiállítójára több mint 4 ezer IT-szakember volt kíváncsi.

– Mire számítanak jövőre? Tovább tarthat a bővülés?

– Én mindig optimista vagyok, ugyanakkor realista is. A magyar gazdaság 2015-ben jól teljesített. Az ipari termelés az év első nyolc hónapjában 6,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezek az adatok jó hatással voltak a HUNGEXPO működésére is. 2014-ben még stagnálást vagy enyhe növekedést vártunk, a számok ennél jóval biztatóbbak. Mind a B2B, mind pedig a B2C kiállítások növekedést mutattak. Jövőre az elemzők szerint a magyar gazdaság növekedése lassulni fog. A kiállítók viselkedése általában visszatükrözi a gazdaság alakulását, így mi is óvatos bizakodással tekintünk a közeli jövőbe. Reményeink szerint a látogatószám és a kiállítószám is lassú növekedést fog mutatni.

– Mely kiállításaikra lesz érdemes odafigyelni 2016-ban?

– Mint a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója azt kell mondanom: természetesen mindegyikre. De ha csak néhányat emelhetek ki, akkor ismét megkerülhetetlen és sok látogatót vonzó esemény lesz a januári AGROmashEXPO, amelyre a kiállítói helyek nagy része már most elkelt. Ugyancsak sokat várunk a FeHoVa-tól, az egyik legnagyobb B2C kiállításunktól. A gasztronómia és az élelmiszeripar általában, de 2016-ban még inkább fontos témája lesz rendezvényeinknek.
A HUNGEXPO, akárcsak a francia anyacége, a GL Events elkötelezett a gasztronómia, a gasztroturizmus fejlesztése iránt. A FeHoVa-n rendezzük majd a Magyar Bocuse d’Or Akadémiával közösen a világ legjelentősebb szakácsversenyének, a Bocuse d’Or-nak a magyarországi döntőjét. Az Utazás Kiállításnak immár hagyományosan fókusztémája a belföldi gasztroturizmus. Az év egyik legjobban várt eseménye lesz a Sirha Budapest, ahol Kelet-Európában először mi rendezhetjük meg a Bocuse d’Or európai döntőjét.

– Úgy tudjuk, 2016-ban ismét lesz BNV!

– Így igaz. A BNV Budapest, sőt Magyarország legnagyobb szabású és legrégebbi múltra visszatekintő vására. Négy év után úgy gondoltuk, itt az ideje feleleveníteni a hagyományt, új lendületet és formát adva ennek a kiállításnak. Szeptember 29. és október 2. között új koncepcióval és megújult arculattal várjuk majd a látogatókat. A kiállítás központi tematikája az otthon és az életstílus lesz. (x)

Kapcsolódó cikkeink