Magazin: Fényes jövő – a meg­­világítás fontosságáról

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 03. 13. 12:01

A GE Lighting globális fejlesztési központja Budapest. A meg­­világítás fontosságáról és a világítástechnikán messze túlmutató, elképesztő lehetőségekről zártkörű sajtó-háttérbeszélgetésen számolt be Vámos Zoltán, a GE innovációkért felelős globális vezetője.

ErtUzl_GE 01_opt

A világítástechnikai iparág a hagyományos izzó feltalálása óta sosem tapasztalt, forradalmi átalakuláson megy keresztül. A legmodernebb digitális fényforrások, elsősorban a LED-ek teljesen átalakítják a globális piaci igényeket, ami új kihívások elé állítja a gyártókat, és új dimenziókat nyit a felhasználók számára, az üzleti és a magánszférában egyaránt.

– Az intelligens technológiák a következő években teljesen átalakítják gondolkodásunkat a világítás szerepéről – kezdte előadását Vámos Zoltán, a globális innovációkért is felelős vezető. A kijelentést vizuálisan is alátámasztotta a különleges helyszín, a GE Lighting új európai világítástechnikai bemutatóközpontja, amely fehér falaival és bútoraival a fény és a világítás, megvilágítás fontosságára irányítja a figyelmet.

Fényerő, optika, forma

A bemutatóterem kiállítási falain szemléletesen látható, hogyan teszi élővé, vonzóvá, kívánatossá a jó megvilágítás a különböző cikkeket, legyen szó ruházatról, luxuskiegészítőkről, friss áruról vagy éppen műszaki cikkről. Egy irodában vagy tárgyalóhelyiségben sem mindegy, honnan, milyen fény érkezik. Más megvilágításba helyezhet egy kapcsolatot, tran­zakciót, döntési vagy vásárlási folyamatot a világítás, hiszen hat a közérzetre, biztonságérzetre, bizalomra, az érzelmekre és a racionális tényezőkre egyaránt.

A hagyományos izzók és fénycsövek ideje lejárt, új korszak kezdődött, melynek elindításában hazánk is történelmi szerepet kapott a GE Fényforrás üzletágán keresztül. A budapesti központban magyar mérnökök, tudósok, feltalálók kis nemzetközi stábbal karöltve helyezik új alapokra a világítás szerepét, dolgozzák ki a jövő intelligens technológiáit és termékeit.

– A lámpák és előtétek világát a chipek és meghajtók digitális birodalma váltja fel – jelenti ki Vámos Zoltán. – A lámpatestekben így felszabadult helyre pedig sok minden beépíthető, szenzorok, kamerák, érzékelők, kommunikációs modulok. Vagyis a világítás lehet az a trójai faló, amely a közterületen, üzletekben, folyosókon vagy bárhol információt rögzíthet, adatot gyűjthet és továbbíthat, bizonyos előre definiált eseményekre reagálhat.

LED-forradalom előtt

A LED-es világítás terjedése a városok életét gyökeresen megváltoztathatja. A közvilágítás infrastruktúrája például olyan meglévő, kiépített hálózat, amely sokkal több lehetőséget rejt magában, mint azt eddig gondoltuk. A közvilágítás korszerűsítése során az „oszlopokra” kerülő LED-fényforrásokkal egy új digitális hálózat, az ipari internet születhet meg. Az energiatakarékos világításvezérlés mellett a nem túl távoli jövőben ez a rendszer segíthet majd hozzá, hogy parkolóhelyet találjunk akár kedvenc bevásárlóközpontunk előtt, vagy egy közeli baleset helyszínét, forgalmi dugót időben el tudjunk kerülni, sőt, az adott környék időjárási helyzetét is megtudhatjuk, de figyelmeztethet közelgő földmozgásokra is. Hangdetektorok segítségével azonosíthatja lövés, terrorcselekmény helyszínét, sőt, a lámpák egyenesen a tetthelyre vezethetik a rendőröket.

Ennek a globális világítási forradalomnak az előfutára az az adaptív világítási rendszer, amelyet a GE a csillebérci KFKI-ban megtalálható „élőlabor” (Living Lab) területén alakított ki, és a teszteredmények mellett máris számos gyakorlati eredménnyel büszkélkedhet a különböző napelemfajták tesztelésétől a jelentős mindennapi energiamegtakarításig.

Beltéren a lámpatestekbe helyezett kamerákkal megfigyelhető lesz az emberek áramlása, akár egy pályaudvaron vagy egy kereskedelmi egységben is, ami a biztonságtechnika, a kutatás és a vásárlás­ösztönzés területein is új dimenziókat nyithat.

Kátai I

Kapcsolódó cikkeink