Magazin: Élelem képekben

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 04. 07:55

A „The Future of FOOD – Az élelem jövője” című program sokféle szempontból és széles földrajzi perspektívát kínálva nyúl a témához. Megismerhetünk általa embereket, akiknek élelmünket köszönhetjük: perui burgonyatermesztő indiánt, terményével büszkélkedő ukrajnai gazdát vagy víz alatti ráktelepet Kanada partjainál. Képet kaphatunk más országok étkezési szokásairól, hogyan, mennyit és miként esznek más kontinenseken. Gyakran meglepő és érdekes különbségeket fedezhetünk fel egy-egy ország, de akár családok vagy korszakok között is.

FutureFood_opt

Tematikus képek globálisan feldolgozva

A kezdeményezés alapvetően a National Geographic és a FAO közös munkáját takarja, ami azzal a céllal indult tavaly, hogy a két szervezet közös témáit és főleg a FAO mandátuma alá eső területeket – élelmezés, élelmiszeripar, táplálkozás, mezőgazdaság – képi formában és az olvasók számára is érdekes és elgondolkoztató stílusban dolgozzák fel. A tematikus képsorozat globális kiterjedésű, regionális fókusz nélkül, ezért magyar szála külön nincs, de természetesen magyar vonatkozású képek előfordulnak. A képek egy részét október végén, Budapesten is kiállították, de megtekinthetők a The Future of FOOD hivatalos honlapján is.

Magyarországon vagy magyar fotós által készített képek sajnos nem lesznek kiállítva, mivel nem képezik a kiállítás anyagát, de a szomszédos országokból, mint Ausztria, Ukrajna, igen. A The Future of FOOD mögött kizárólagosan a már említett két szervezet áll, a for-profit szféra nincs bevonva. A budapesti kiállítás létrejöveteléhez a Földművelésügyi Minisztérium is támogatását adta.

Panoráma a jövőre

Vajon képes lesz bolygónk eltartani 9 milliárd embert 2030-ban? A kiállításon látható infografika többek között erre is választ keres. Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató helyettese és az Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselője úgy látja:

– Napjainkban a táplálkozást övező érdeklődés szinte példa nélküli. Ez egy üdvözlendő trend annak tükrében, hogy milyen komoly kihívások előtt állunk az élelmezés terén. A világ számos részén sok problémánk a helytelen táplálkozásból ered. Tagországainkkal és partnereinkkel közösen azon dolgozunk, hogy az éhezés és az alultápláltság a múlté legyen, de közben odafigyeljünk természeti értékeinket megóvására is.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a programmal kapcsolatban méltatta a FAO, mint a legnagyobb ENSZ szakosított intézmény munkáját a globális élelmezésbiztonság terén. Kiemelte, hogy október 16-át épp Magyarország javaslatára választották Élelmezési Világnappá 1981-ben, ami egyúttal a FAO alapításának napja is. A szakmai és diplomáciai kapcsolatok a magyar kormány és a FAO között több mint fél évszázadosak, emelte ki Fazekas Sándor, hozzátéve, hogy ennek keretében a Minisztérium jelenleg is támogat élelmezésbiztonsági problémákkal küzdő országokat kríziseik kezelésében és fenntartható élelmiszer-termelési módszerek alkalmazásában.

Gary E. Knell a National Geographic Társaság elnöke és vezetője elmondta:

– 2014 májusában azzal a szándékkal vágtunk bele ebbe a sorozatba, hogy egy folyamatos párbeszédet indítsunk el olvasóinkkal a bolygónk élelmezése generálta kihívások és lehetséges válaszok kontextusba helyezéséért és jobb megértéséért. Az élelem, az étkezés mindenki számára fontos téma, úgyhogy gyorsan világossá is vált számunkra, hogy érdemes hosszabb távra tervezünk a sorozattal, hogy ezáltal a történetek mélyebb rétegeit is bemutathassuk és erősítsük kapcsolatunkat magával a témával.

Mizsei

Kapcsolódó cikkeink