Magazin: A szőlő ezer arca II.
A Sümegi és Fiai Pincészet – Keller Kft a Hajós-Bajai borvidék egyik meghatározó pincészete Baja és Érsekcsanád között. A családi vállalkozás 2013-ban fejezte be az elmúlt években folytatott újratelepítési programját, így már 30 hektáron rendelkeznek modern támrendszerrel és új, piacképes fajtaválasztékkal. Eredményeikről, terveikről beszélgettünk Dr. Sümegi Zsomborral, a borászat egyik tulajdonosával.
Sorozatunk második részében személyes kérdéseket teszünk fel a tulajdonosnak, és borokat ajánlunk legnépszerűbb termékeik közül…
Mire a legbüszkébb eredményei közül?
A Cserszegi Fűszeresünkre és a Kadarkánkra – ezekkel rendszeresen érünk el kiváló eredményeket.
Hány órát dolgozik egy nap?
Az alvásidőn, és a családommal töltött esti és vasárnapi órákon kívül szinte mindig.
Hogyan reagál a kudarcra?
Első pillanatban letör, utána elemzem a helyzetet, megvizsgálom az okát és igyekszem tanulni belőle. Ha a kudarc nem rajtam múlt, nem foglalkozom vele.
Melyik borát vinné megmutatni híres francia kollégáknak?
A Töppedt Cserszegi Fűszerest.
Mit szeret az emberekben?
Embere válogatja. Kedvelem a szorgalmas, igyekvő embereket, akik maguk fedezik fel, mit kell tenniük.
Mit nem?
Önzőség, önfejűség, felelősség átruházása, másra mutogatás, indokolatlan rosszindulat.
Melyik a kedvenc étterme?
Sok kedvenc éttermem van, azaz egy sincs. Mostanában Divin Porcello Sonkabárban fordulok meg legtöbbször.
És a kedvenc étele?
Sushi. Sonkák. Bajai halászlé. Tejszínes lazacos tészta a’la Andi.
Mit iszik otthon a vacsorához?
Általában vizet – bort inkább hangulathoz iszom. Könnyű fehéret vagy rozét kikapcsolódáshoz, desszertbort filmnézéshez. Éjszakai munkához gin tonicot vagy Cserszegi fűszerest Aperollal.
Hová szeretne eljutni, ahol még nem járt?
Argentínát, Chilét bejárni kocsival és sátrazni, de ugyanez jó lenne Ausztrália nyugati partján is.
Hajós-Bajai Cserszegi Fűszeres töppedt, kései szüret, 2013
Igazán különleges desszertbor, amely a késő októberi szüretnek köszönhetően illatában a fajta zamatos, friss, fűszeres jellegét koncentráltan hordozza, kicsit mazsolás jegyekkel. Ízében a tömény mézet, muskotályosságot egyensúlyozzák ki a kellemes savak. Nem zavaróan édes, zamatos bor, amelyben koncentrálódik az őszi, lágy napsütés. Nagyon különleges és nagyon kevés készül belőle. 2013-ban és 2014-ben is elnyerte a Megye Bora címet.
Borajánló
Hajós-Bajai Rajnai Rizling jégbor, 2006
December elején szüretlet jégbor, kifejezetten az erre a borra alkalmas rizling fajtából. A kora hajnali szüretnek köszönhetően a bor igen sűrű, édes. Illatában leginkább hársfavirág és a fajtára jellemző enyhe dízel illat érezhető, ízében az aszalt sárgabarack, méz és a kellemes savak. Szüret után két évig fahordóban érleljük, míg megkapja tökéletes összhangját. Kiváló ajándék különleges embereknek.
Birtokbor Cserszegi Fűszeres, Hajós-Baja, 2013
Reduktív technológiával készített, fajtajelleges illatú, száraz bor, az Irsai Olivértől örökölt muskotályos jegyekkel, fűszeres zamatú, könnyed, elegáns, kellemesen finom, harmonikus savakkal. A borhoz utólag adott kevéske szénsav üdévé teszi azt, frissességét megőrzi hosszú időre. A 2014-es XIX. Cserszegi Fűszeres Verseny legmagasabb pontszámú, aranyérmes bora.
Birtokbor Kékfrankos Rozé, Hajós-Baja, 2013
Szerintünk a rozé inkább fehér, mit vörösbor. Ez a reduktív technológiával készített bor is ezt az elvet követi, amelyet már augusztusban szüretelünk, alacsony mustfokkal. A szüret gondosan, kézzel történik, majd kézi válogatást követően, sürgősen a darálóba és présbe helyezzük a szőlőt, hogy minél kevesebb oxigénnel érintkezzen. A hűtött erjesztés eredménye enyhén rózsaszín, hagymahéj színű, gyümölcsös ízű, illatú, friss savaktól ropogó bor.
Birtokbor Cabernet Sauvignon, Hajós-Baja, 2012
Ez a bor birtokboraink zászlóshajója, mély-bordó színű, telt vörösbor. Illatában a cseresznye, a zöldpaprika, a csokoládé, füst, vanília, ízeiben a fekete ribizli, szeder, eukaliptusz, füst és enyhe animalitás ismerhetők fel. A bor sötét, magas tannintartalmú, magas alkohollal. A barrique érlelésű Cabernet sauvignont 3 hónapig, médium-pluszra füstölt hordóban érleljük. A lágy aromák és kerek struktúrák a palackban való tárolás után alakulnak ki.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Mit neveznek összefogásnak?
Nagyon szép szakmai összefogás példája volt, amit az idei dunai…
Tovább olvasom >Nagy Márton: a magyarországi turizmus hasít
A magyarországi turizmus hasít, Ferihegy Európa leggyorsabban bővülő repülőtere –…
Tovább olvasom >20 éves a TV Paprika – A nap videója
Abban, hogy bátrabbak és kísérletezőbbek vagyunk a konyhában, mint két…
Tovább olvasom >