A foci-vb árnyékában
Ül az ember a távkapcsolóval a kezében, nézi a meccseket, közben persze járnak a gondolatok…
Jól láthatóan a meccsek ritmusa gyorsabb, a játékosok felkészültebbnek tűnnek, mint itthon. Mintha lemaradtunk volna, sóhajtunk fel, aztán rájövünk, hogy ennek az élelmiszeriparban is mutatkoznak jelei…
A világban folyamatosan halad a globalizáció. A nagy nemzetközi cégek állandóan igyekeznek működésüket fejleszteni, hatékonyságukat optimalizálni. Ennek eredményeképpen újabb és újabb magyar bástyák omlanak le, termelőüzemek fejezik be működésüket, magára hagyva a hazai termelőket, beszállítókat.
Ez a jelenség, amely szinte minden iparágban jelen van, most éppen a több sebből vérző hazai tejiparban érhető tetten. A Danone az elmúlt hetekben jelentette be, hogy a csökkenő fogyasztás és az alacsony kihasználtság miatt bezárja budapesti üzemét, és a termelését más helyre teszi át. Nem olyan régen még kampányban mutatták be a hazai alapanyagot, amit a termékeik gyártásához használtak fel – mára ez fontosságát vesztette. A Friesland debreceni tejüzeme már több mint egy éve bezárás alatt áll, igaz, még működik, de már nem lehet tudni, hogy meddig. Mindkét esetben a cégek ismert termékei a hazai piacon maradnak, a fogyasztóknak nem kell nélkülözniük őket. Csak éppen nem nálunk fogják gyártani őket. A hozzáadott érték ismét külföldön keletkezik, ismét hazai munkahelyek vesznek el, összességében a hazai élelmiszeripar megint csatát vesztett…
Ha ez így folytatódik, elérkezhet az idő, amikor a hazai élelmiszer-termelésről olyan nosztalgiával beszélünk, mint a világbajnokságon utoljára 28 éve szerepelt magyar labdarúgó-válogatottról? Nem kell messzire menni, a cukoripar történetét mindenki ismeri…
Intő jelek mutatkoznak a tejiparban is. A gyárbezárások mellett a másik aktuális probléma a jelentős importdömping, amely nehezíti a hazai feldolgozók életét az UHT-tej és a félkemény sajt vonatkozásában. A feldolgozók szenvednek az eladási nehézségek miatt felhalmozódott készletektől, a termelők demonstrációkra készülnek. És akkor még nem beszéltünk a 2015. évre tervezett kvótakivezetésről, amely valóban megadhatja a végső döfést, ha a problémákra nem lesz megoldás…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
20 éves a TV Paprika – A nap videója
Abban, hogy bátrabbak és kísérletezőbbek vagyunk a konyhában, mint két…
Tovább olvasom >A szervízdíj nem borravaló – itt a különbség a kettő között
Gyakran nagy bizonytalanság övezi, hogy a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Új magyar MICHELIN-csillagos és Green Star étterem
A mai napon a Michelin lerántotta a leplet arról, hogy…
Tovább olvasom >