Magazin: A boreouttal átitatott élet idővel önmaga ellen fordul!

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 21. 07:53

Ági 27 éves, és kiégett.

Mi ebben a hír? – teheti fel joggal a kérdést Ön, aki e sorokat olvassa. Kérem, hagyjuk, hogy Ági meséljen. Ígérem, érdekes sztori kerekedik ki belőle.
– Közgazdász és vállalatirányítási szakember vagyok. Angol, német és francia nyelvből felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezem. Néhány éve sikerült elhelyezkednem egy nagy, nemzetközi cégnél. Örömöm nem tartott sokáig, mert csakhamar kiderült számomra, hogy egyelőre nincs esélyem az előrelépésre. A munkakör, ahova felvettek, nem jelentett különösebb kihívást. Elkezdtem unatkozni. A fizetésem, a csapat nagyszerű volt, sajnáltam volna hátrahagyni, és új állást keresni.

Azon kaptam magam, hogy pótcselekvések sorozatát iktattam a munkaidőbe, de még így is lassan telt a nap. Főnökömet nem érdekelte különösebben, hogy mit csinálok; nem volt jól körülhatárolható feladatköröm, és egyszer sem kérte számon a teljesítményemet. A sikerérzésmentes, örömtelen munkanapok közepette elkezdtem szorongani, magamat is kérdezgettem, hogy valóban erre a munkakörre lennék-e hivatott. Ezért tanultam ennyit? A látszat fenntartása, hogy én is fontos része vagyok a cégnek, és tevékenyen vagyok jelen, teljesen kimerített, frusztrált – meséli Ági, miközben könnyes szemeit törölgeti.

– Otthon mi volt a helyzet? – kérdezem.

– Frusztráltságomból eredő ingerlékenységemet, türelmetlenségemet a páromra zúdítottam. Ő egy darabig tűrte ezt, aztán fogta magát, és féléves küzdelem után elhagyott.

– Miként hatott ez a mindennapjaira?
– Gondolhatja, hogy még mélyebbre csúsztam. Ideges és türelmetlen lettem a munkahelyen, csalódott a magánéletben. Rádöbbentem, hogy már a barátaim sem érdekelnek, inkább otthon gubbasztottam esténként. Alvászavarok léptek fel, ebből adódóan teljesen kimerültem. Egész addigi életemben nem voltam annyit beteg, mint akkoriban egy év alatt…

– Hogyan álltak ehhez a munkatársai, a főnökei?

– Nem részletezném a kiközösítés stációit… Valóságos felüdülés volt, amikor egy tavaszi reggelen behívott magához a közvetlen főnököm, és „felajánlotta” a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését… Ezután, ahelyett, hogy nekiálltam volna kedvemre való munkát keresni, teljesen bezárkóztam.

– Most viszont itt ül velem szemben…

– Bő negyedév elteltével rájöttem, hogy ha ez így folyatódik, akkor még a harmincadik születésnapomat sem érem meg. Elkezdtem a neten keresgélni, rájöttem, hogy boreoutom van, ami a kiégés tüneteit produkálja. Nézzen rám! Én vagyok az egyik példája annak, hogy igenis ki lehet égni az alulfoglalkoztatottságban és az abból eredő unalomban. No de ez a múlt, értékes, produktív életet akarok, kezdjünk!

Kényes kérdések

Nem tudhatom, hogy ön munkavállalóként vagy munkaadóként olvassa-e a soraimat.

Ha munkavállalóként, akkor hadd kérdezzem: hitelesnek találja a fenti történetet? Itt-ott magára ismer? Vagy akár szólhatna Önről is ez a sztori? Ha igen, tesz-e valamit azért, hogy ne jusson Ági sorsára?

Ha munkaadóként olvas, kérdezem: minden munkatársa a képesítésének és képességeinek megfelelő munkakörben dolgozik? Van jól körülhatárolható feladatkörük? Ad elegendő visszajelzést a munkájukkal kapcsolatban? Munkatársait érdekli az, amit csinálnak? Vajon örömüket lelik benne?

Munkám során időről időre találkozom a boreout szindrómával. Aki benne van, az általában tagadja. A munkáltatókkal könnyebb a helyzet: vezetői coachingok keretében többnyire eljutnak a felismerésig, és változtatnak. Ennek lényege: törekednek arra, hogy a képességeiknek megfelelő kihívások elé állítsák a dolgozóikat. Munkaköri feladatokat és elvárásokat fogalmaznak újra; tisztán és érhetően. Támogató környezetet hoznak létre, és növelik a visszajelzések gyakoriságát.

Megtörténik a csoda: az unott dolgozók java része új erőre kap, míg a már motiválhatatlanok új munkahely után néznek. Javul a csapatszellem, növekszik a produktivitás. Kell ennél több?

Boreoutmentes mindennapokat!

Mégis, mi az a boreout? Szeretne többet megtudni róla? Keressen rá bátran, használja a „boreout szindróma” keresőszavakat, és böngésszen, immár a magyar nyelvű találatok között! Ha pedig segítségre van szüksége – akár munkavállalóként, akár munkaadóként –, keressen! Akár most is: +36–30–9360296.

Kapcsolódó cikkeink