Madárinfluenza: Többlépcsős kártalanítás jöhet

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 01. 18. 11:35

A közvetett károkkal együtt 9-10 milliárd forintra becsüli a madárinfluenzából eredő járványkárt a Baromfi Termék Tanács (BTT) – közölte a Világgazdasággal a szervezet. Ebből mintegy hárommilliárdot tesz ki az állatok leöléséből és a takarmány megsemmisítéséből eredő közvetlen termelői kár. A terméktanács a közvetett károk közé sorolja, hogy a madárinfluenza magyarországi megjelenésének bejelentésekor 15 országban mondták fel az importőrök a baromfitermék-megrendeléseiket, és esetenként fordítottak vissza már úton lévő szállítmányokat – mondta el a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a BTT elnök-igazgatója. A BTT szerint ez körülbelül 1,5-2 milliárd forintos kárt okozott – ebbe beleértve az exportőröké mellett a tenyésztők veszteségeit is.

baromfi

További hasonló nagyságrendű kár jelentkezik azoknál a termelőknél, akik a korlátozó intézkedések miatt nem tudnak újabb állományokat telepíteni istállóikba. A BTT itt négyzetméterre és napra vetítve határozta meg azt az összeget, amelynek megtérítése az amortizációra és a munkabérre adhatna fedezetet. Minderre az összesen 3-4 milliárd forintos kárigény akkor nyújtana fedezetet, ha 2017 első fél événél tovább nem kell a madárinfluenza miatti korlátozásokkal számolni – mondta Csorbai.

Javaslataikat még a héten, egy csomagban nyújtják be – tette hozzá. Már eljuttatták ugyanakkor a vágóhidakon keletkezett, mintegy hárommilliárd forintos közvetlen károk ellentételezését szolgáló javaslataikat, amelyek a járvány miatti alapanyaghiány okozta veszteségeket ellentételeznék – de itt is csupán a munkabérek és azok közterhei erejéig, hogy a feldolgozóüzemeknek ebben az időszakban se kelljen elbocsátaniuk dolgozókat.

„A hatóság adatai szerint január közepéig 2,5 millió, a madárinfluenza-vírus H5N8 törzsével fertőzött baromfit kellett leölni az országban” – közölte lapunkkal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A BTT ennél félmillióval több leölt állattal számol, és azzal, hogy ezek – és a szintén megsemmisített takarmányok – utáni kártalanításként körülbelül hárommilliárd forint jár a termelőknek. A terméktanács által 6-7 milliárd forintosra becsült közvetett kárral együtt így már 9-10 milliárd forint a baromfiágazat vesztesége. A NÉBIH szerint ugyanakkor az ágazatot ért közvetett károkat még nem lehet megítélni. Az állományok elpusztítása miatti kártalanítási összeget pedig országosan egységesen a BTT által megadott árkalkuláció alapján állapítják meg – függetlenül attól, hogy háztáji vagy nagyüzemi gazdálkodóról van-e szó. A kártérítés összegét határozatban közlik a termelővel, majd annak jogerőre emelkedése után 60 napon belül fizetnek. „Mivel a felvásárlási árak nem változnak gyorsan, a terméktanács által megadott értékek helytállóak, ám néhány tételnél korrigálni kellene” – mondta Csorbai Attila. (vg.hu, Kelemen Zoltán)

Kapcsolódó cikkeink