Madárinfluenza: forgalmi érték szerint jár az állami kártérítés

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 12. 15. 11:03

A madárinfluenza kapcsán elrendelt járványvédelmi intézkedések után, az állatállomány forgalmi értékének megfelelő állami kártalanítás jár.

baromfi
2016. november elején észlelték idehaza a madárinfluenza megbetegedést, az azóta eltelt időszakban a kitörések száma is növekedett és a fertőzött területek is egyre jelentősebbek. A betegség főként Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyék baromfiállományait érintette, továbbá az NÉBIH intézkedései Hajdú-Bihar megyére is kiterjedtek. Azoknak, akiknek állatállományát az intézkedés következtében le kellett ölni, jár az állami kártalanítás.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja az érintettek figyelmét, hogy – az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárság álláspontja szerint – az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvény értelmében állami kártalanításra az előírt bejelentés teljesítésének időpontját követően, vagy a járványügyi intézkedés következtében elhullott, illetve a járványügyi intézkedésként leölt bejelentett állat, megsemmisített termék, anyag, eszköz és tárgy tulajdonosa jogosult. A kártalanítás összege pedig a törvény alapján az állat, anyag, eszköz vagy tárgy forgalmi értéke, nem pedig – az egyes médiumokban tévesen megjelent – csökkentett érték.(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink