Szingapúr a világ legdrágább városa, Budapest nincs az első százban

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 03. 16. 10:30

Szingapúrban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor nincs a száz legdrágább város között az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet szerdán ismertetett globális felmérése szerint.

budapest

Az Economist Intelligence Unit (EIU) 160 termékből összerakott áru- és szolgáltatáskosár átlagárát figyelembe véve állítja össze listáját a világ nagyvárosainak dollárban mért megélhetési költségeiről, 100-as megélhetési mutatóval hagyományosan New Yorkot véve az összehasonlítás alapjául. A szerdán kiadott idei felmérés szerint a 133 várost tartalmazó listán megőrizte harmadik éve tartott első helyét Szingapúr, amelynek New Yorkhoz mért költségindexe 116.

A felső tízes mezőnyben mindössze egy euróövezeti főváros szerepel, az ötödik helyezett Párizs, a New York-i költségszint 107 százalékával.

Az EIU londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy a dollár erősödése és az euró ezzel párhozamos gyengülése miatt a valutaunió nagyvárosai folyamatosan egyre lejjebb kerülnek a dollárban számolt megélhetési listán. Párizs után a következő euróövezeti város Helsinki, amely fél év alatt hat hellyel visszacsúszva a 17. helyre került. Utána Frankfurt következik a 18. helyen, hét hellyel lejjebb a tavalyi listán elfoglalt pozíciójánál.

A legdrágább tíz között szerepel Szingapúr és Párizs mellett Zürich, Hongkong, Genf, London, New York, Koppenhága, Szöul és Los Angeles.

A legmeredekebben Moszkva költségindexe zuhant, a rubel jelentős gyengülése miatt. A szerdán ismertetett EIU-listán az orosz főváros a 113. helyen áll, 63 hellyel alacsonyabban, mint tavaly. Moszkvában a dollárban számolt megélhetési költségszint a New York-i 53 százaléka.

Szentpétervár 51 hellyel esett vissza, és jelenleg a 118. a megélhetési költségek mércéjén, a New York-i termékkosár átlagos árszintjének 48 százalékával.

Budapest a 107. helyre került, három hellyel lejjebb előző helyezésénél. A magyar főváros dollárban mért átlagos megélhetési költsége az EIU számításai szerint a New York-i szint 55 százaléka.

Varsó valamivel drágább, viszont nagyobbat süllyedt. A lengyel főváros a New York-i költségátlag 59 százalékával a 95. helyen áll, hét hellyel lejjebb, mint tavaly.

Prága hat helyet csúszott le, a 88. helyre, New York megélhetési költségeinek 62 százalékával.

A kelet-európai EU-fővárosok közül a legolcsóbb – dollárban számolva – Bukarest, amely a 122. helyet kapta, ugyanazt, mint tavaly. Az EIU számításai szerint a román fővárosban a New York-i megélhetési költségek 47 százalékából ki lehet jönni.

A világ legolcsóbb városa – legalábbis a dollárban fizetett külföldiek számára – a zambiai Lusaka, amely 41 százalékos költségindexével az utolsó, 133. helyre került az idei EIU-listán. (MTI, Kertész Róbert)

Kapcsolódó cikkeink