Londoni elemzők: jövőre lassul a közép-európai EU-gazdaságok növekedése

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 10. 26. 11:15

Londoni pénzügyi elemzők friss előrejelzései szerint az idei kiugró teljesítmények után jövőre és 2019-ben várhatóan lassul a közép-európai EU-gazdaságok, köztük a magyar gazdaság növekedési üteme, egyebek mellett a mind feszesebbé váló kapacitáshelyzet miatt.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics szerdán ismertetett negyedéves prognózisa szerint a feltörekvő európai térség gazdaságainak növekedése valószínűleg a harmadik negyedévben tetőzött.
A ház által használt előrejelzési modell – GDP Tracker – arra vall, hogy a magyar hazai össztermék éves összevetésben 3,5 százalékkal bővülhetett a harmadik negyedében.
A cég 2017 egészére 4 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban, de azzal számol, hogy a növekedési ütem jövőre 2,8 százalékra, 2019-ben pedig 2 százalékra mérséklődik.
A Capital Economics közgazdászai elismerik, hogy a következő két évre adott magyarországi növekedési prognózisuk a londoni konszenzusos előrejelzési sáv alsó szélén van, hangsúlyozzák azonban, hogy megítélésük szerint még ezek az ütemek is meghaladnák a magyar gazdaság növekedési potenciálját, és ez erősödő inflációs nyomást eredményez majd.
A ház elemzői szerint a magyar gazdaságban nagyobb probléma a kapacitások szűkössége, mint a többi közép-európai EU-gazdaságban. A Capital Economics szakértői azzal számolnak, hogy a bérekre és az árakra ebből eredő felhajtóerő 2018 elején a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos központi célszintje fölé emeli az inflációt, és ebben a környezetben az MNB monetáris tanácsa jövőre irányváltásra kényszerül.
A cég jövőre 3,8 százalékos, 2019 egészében 3 százalékos éves átlagos inflációt jósol Magyarországon.
A Capital Economics jelenlegi előrejelzése az, hogy az MNB alapkamata ebben a környezetben a mostani 0,90 százalékról 2018 végéig 1,50 százalékra, 2019 végéig 3,00 százalékra emelkedik.
Más nagy londoni házak is jósolják új előrejelzéseikben a MNB monetáris politikájának szigorodását, bár e prognózisok kevésbé agresszív kamatemelési hullámot valószínűsítenek, ráadásul az MNB belátható időn belüli kamatemelése nem is konszenzusos várakozás a londoni elemzői közösségben.
A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház szerint az euróövezeti jegybank (EKB) akár már e héten bejelentheti élénkítő célú kötvényvásárlási programjának visszafogását, emellett várhatóan a közép- és kelet-európai társgazdaságok jegybankjai is szigorúbb alapállásra váltanak.
A BMI Research londoni elemzői szerint ebben a környezetben az MNB 2018 vége felé elkezdi leépíteni egyes nem konvencionális enyhítési intézkedéseit, 2019-ben pedig kamatemelésbe kezd, és annak az évnek a végére 2,00 százalékra emeli alapkamatát.
A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint ugyanakkor a mélységi rekordokra süllyesztett kamatok elérése után a magyar jegybank célja a következő hónapokban a lehető legtöbb gazdasági szereplő refinanszírozása e rekord alacsony kamatszinteken.
A ház szerint ehhez az MNB-nek jelentős mozgásteret biztosít a 2-4 százalékon megállapított sávos inflációs cél és a jelenleg meglehetősen kedvező inflációs pálya. A Morgan Stanley londoni elemzői mindezek alapján úgy vélekednek, hogy a gazdasági növekedés és az infláció valószínűleg az MNB monetáris politikájának hátterébe szorul a belátható előrejelzési távlatban. (Kertész Róbert, MTI)

Kapcsolódó cikkeink