Létszámbővítést terveznek a magyarországi üzleti szolgáltató központok

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 09. 11:20

A következő egy évben 9 százalékos létszámnövekedést tervez az a csaknem 30 magyarországi üzleti szolgáltató központ (SSC), amely részt vett a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) felmérésében, és amely a hazai SSC szektor mintegy felét reprezentálja.

iroda
Ez a növekedés átlagosan 2000 új munkahely létrehozását jelentheti az összesen 40 ezer munkavállalót foglalkoztató iparágban – derül ki a HOA és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) MTI-hez pénteken eljuttatott közös közleményéből.

A felmérésben részt vevő vállalatok 72 százaléka tervez lészámbővítést, és nincs köztük olyan, amely a létszám csökkentését fontolgatná.

A szövetség immár harmadik alkalommal készítette el felmérését, amelynek célja, hogy a lehető legátfogóbb képet adja a szektor magyarországi szereplőiről. Az idei felmérésben részt vevő 29 SSC és outsourcing vállalkozás közel 22 000 embert foglalkoztat.

A tervezett létszámnövekedés a felmérés szerint elsősorban azzal magyarázható, hogy a vállalatok közel 60 százaléka tervezi bővíteni szolgáltatási portfólióját, és szeretne elmozdulni a magasabb hozzáadott értéket teremtő szolgáltatások irányába.

Az eredményekből kiderült, hogy a felmérésben részt vevő cégek 90 százaléka használ valamilyen ösztönző programot a munkavállalók számára, és az SSC-k közel 70 százaléka kínál valamilyen karrierutat biztosító programot dolgozóinak.

Minden, a felmérésben részt vevő vállalat igénybe vesz magyar beszállítót, elsősorban HR (83 százalék), IT (69 százalék) és beszerzési (41 százalék) területen.

A kutatásban részt vevők újra és újra elsődleges kockázatnak tekintik működésük szempontjából a több nyelvet beszélő, megfelelően képzett munkaerő-utánpótlás biztosításának megoldatlanságát. Ezért a HOA kiemelt feladatként kezeli a szakember utánpótlás-bázis szélesítését, mind a képzőkkel való együttműködés, mind pedig a munkaerőpiaci szolgáltatókkal való együttműködések keretében – olvasható a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink