Lesz energia!

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 04. 05. 08:00

Tény: az energiaitalok forgalma folyamatosan nő. Nem feladatunk eldönteni, hogy a fogyasztása mellett vagy ellen érvelőknek van-e igazuk, de az vitathatatlan, hogy a vendéglátásnak a fiatalok szórakoztatására épülő szegmensében nem lehet őket kihagyni a kínálatból.Nem kis üzlet – az energiaitalok forgalma csak az USA-ban eléri a 3,5 milliárd dollárt. A múlt évben ötszáznál is több új márkát dobtak piacra világszerte.
Az, hogy az energiaitalok népszerűek a fiatalok körében, csupán gyenge kifejezése a valóságnak. Rajongói levelek tömege kering a különböző MySpace oldalakon, városi legendák születnek köréjük, bloggerek véleményezik őket. Pedig ellenzőik – többek között – még az ízükkel sincsenek kibékülve. Mostanában viszont ezen a területen is „begyorsítottak” a termékfejlesztők.

Íz és dizájn
A Burn márka több tekintetben is újdonságot hozott a magyar energiaital piacra, ugyanis korábban nem volt energiaital vegyesgyümölcsízben, vörös színben – állítja Pogány Éda, a Coca-Cola Magyarország kommunikációs igazgatója.
A magyar energiaitalok piaca Kolcza Attila, a Cocaine márkát forgalmazó Pannon Értékesítő Kft. szolgáltatási igazgatója szerint az ízek tekintetében két csoportra osztható: vannak a tutti-frutti és a nem tuttifrutti ízűek. Ezek közül ma még az előbbiek vannak számottevő fölényben, de a belátható jövőben az utóbbiak jelentős térnyerése várható.
Az energiaitalok minőségét – ez már Becze Zoltán, a Hellt forgalmazó Candy Globe Kft. kereskedelmi- és marketingigazgatójának véleménye – a fogyasztók számára általában az ízük vagy a már ismert ízvilághoz viszonyított ízük határozza meg. A különbséget pedig a márka ismertsége és a hozzá társított érték jelenti.
Részben osztja csak a fenti véleményeket Gréczi János, a V-Power energiaitalt gyártó Gramex 2000 Kft. ügyvezető igazgatója. Úgy véli, az ízeket és az összetételt tekintve nagy csodák nem várhatóak a piacon, ezért a dizájn és a termék nevéhez és ismertségéhez kapcsolódó életérzés a meghatározó. Mindemellett ő is megkülönbözteti terméküket annak tartalma alapján is, ezért kihangsúlyozta, hogy a V-Powerben a koffein és a taurin mellett zsírégető L-Carnitine is található.
A márkázott energiaitalok dizájnköz-pontú termékek, hiszen a fogyasztók fejében rögzített színek, képek, logók „segítik” a sokszor öntudatlan választást – hangsúlyozta Becze Zoltán –, emellett azért még megmaradtak annyira impulzív terméknek, hogy az eladáshelyi és – kiemelten – a vendéglátóhelyi kommunikációs eszközök fontosak maradjanak.
Az energiaital-márkák elsődlegesen fiatal célcsoportot céloznak meg – véli Pogány Éda –, akiknek az elérésében kétségkívül szerepet játszik a márkaimázs. A Burnre jellemző képi világot igyekszünk megjeleníteni az összes eladáshelyi anyagunkon, ezzel is megkülönböztetve a márkát a konkurenciától. Kiemeli a termék egyediségét az alupalackos kiszerelés, és azt is, hogy ez UV-fényben világít.

Piac
A megkérdezett szakemberek a hazai fogyasztás nagyságát egymástól eltérően határozták meg, évi 21 és 40 millió liter között. Ami talán azzal magyarázható, hogy az energiaitalok fogalmát nem feltétlenül egyformán definiálják. Ugyanis az utóbbi években sorra jelentek meg a világban – sőt, itthon is – az olyan funkcionális italok (jeges teák, wellness termékek), amelyek bár legtöbbször nem az energiaitaloktól megszokott kiszerelésekben kerülnek a piacra, de alapanyagaikban, hatásukban nagyon hasonlítanak hozzájuk.
Jóval kisebb az eltérés annak megítélésében, mekkora hányadot képvisel ebből a vendéglátás: a megszólalók ezt a részt 12–15 százalék közé teszik. Ez a szám az évtized elején elérte az 50 százalékot is. A nyugat-európai átlagfogyasztó másfél-kétszer annyi energiaitalt iszik, mint a magyar, Ausztriában még többet, két és félszer annyit.
Az energiaitalokat tekinthetjük egyértelműen a fiatalabb generációk italának, a gyártók és a forgalmazók ennek megfelelően alakítják ki horecás stratégiájukat.
A Burn vendéglátós célcsoportja – fogalmazott Pogány Éda – elsősorban a szórakozóhelyek, illetve azok a helyszínek, amelyeket szórakozóhelyre indulás előtt látogat a célközönség.
A Hell egyelőre a C és D kategóriás vendéglátóhelyeken népszerű – mondta Becze Zoltán –, ám a márka imázsának tudatos növelése idén már lehetővé teszi a belépést a nagyobb tömegeket vonzó szórakozóhelyek területére is.
A V-Power márkaépítésének fő iránya az ugyancsak a Gramex által gyártott Vitalade sportital fogyasztóinak tábora – emelte ki Gréczi János –, a vendéglátóhelyekre kizárólag a viszonteladók által jut el. Ezért is van, hogy a cég a legtöbb forgalmazóval ellentétben ritkán szervez speciális promóciókat, ezeket inkább az árakciók helyettesítik.
Kolcza Attila szerint a célcsoport fogyasztása lassan, de egyértelműen a magasabb minőségű kiszolgálás és a magasabb ár felé mozdul, a két hónapja piacra került Cocaine promócióit elsősorban a magasabban pozicionált vendéglátóhelyekre tervezik.
I. T.

Kapcsolódó cikkeink