Magazin: Lesöpri a gél a port

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 03. 20. 08:00

A mosószerek piacán is érzékelhető, hogy a háziasszonyok szeretnék minél rövidebb idő alatt minél kevesebb energiaráfordítással elvégezni kötelező otthoni teendőiket, mindamellett a minőséghez és a hatékonysághoz is ragaszkodnak. A fogyasztókra alapjában véve jellemző a márkahűség, ám nyitottak az új termékek kipróbálására, árakciókkal, kedvező ajánlatokkal el lehet őket csábítani. Az értékesítési számok egyértelműen a kapszulák és a gél mosószerek előretörését igazolják.

A Henkel Magyarország Kft. arról tájékoztat, hogy 2018-ban a mosószerek piacán mennyiségben enyhébb, míg értékben jelentősebb növekedés figyelhető meg. Kategórián belül az egyes terméktípusokat elemezve a kapszula esetében nagymértékű növekedést realizáltak.

Vékásy Bernadett
brand manager
Henkel Magyarország


– Tekinthetjük ezt a jövő szegmensének (kényelmes, egyszerű vele a mosás), hiszen ezzel kapcsolatban vannak a legkomolyabb innovációk. A növekedésért a novemberben bevezetett Tomi kapszula is felelős, és a Persil kapszula is stabil jelenléttel bír. Továbbra is a gél szegmensnek van a legnagyobb piaca, míg a por kategória további csökkenése figyelhető meg. A mosást kiegészítő termékeknél komoly növekedést látunk, a legnépszerűbb márka a vásárlók körében a K2r – fejti ki Vékásy Bernadett, a vállalat brand managere.

A Surf mosószereket forgalmazó Unilever Magyarország Kft. szakemberei is arról számolnak be, hogy a legnépszerűbb formátum továbbra is a gél, amely az értékesítés felét teszi ki. A por hosszú távú csökkenési trendje az ő meglátásuk szerint is folytatódott 2018-ban, míg a kapszula formátum egyre dinamikusabban növekszik, így mostanra a por és a kapszula egyenlő arányban van jelen az értékesítésben.

Kuk Tímea
junior brand manager
Unilever Magyarország

– Az előző évvel ellentétben, a kategória felgyorsult növekedést mutatott értékben és volumenben is – avat be Kuk Tímea, junior brand manager.

Az FCB Hungary Zrt. az elmúlt időszakban elsősorban a mosást kiegészítő termékek terén tudott fejlődést elérni.

Sélley Gábor
kereskedelmi igazgató
FCB Hungary

– Az általunk forgalmazott Frosch márkán belül főként a folteltávolító növekedett kiemelkedő mértékben, míg a Heitmann esetében inkább a mosószeradalékok és a mosás hatékonyságát segítő különböző kendők produkáltak kiugró eredményeket – mondja Sélley Gábor, kereskedelmi igazgató.

A monsun Kft. ügyvezetője Souldrops márkájuk vonatkozásában szintén pozitívumokról ad hírt, kiemelve, hogy esetükben az export tevékenység járult hozzá számottevően a növekedéshez.

– Már most látható jelei vannak, hogy 2019-ben a korábbinál is kedvezőbben alakulnak majd az eladásaink, azokat az értékesítési számokat látom viszont a kimutatásokban, amelyeket szeretném – vetíti előre Lukács Ádám.

 

 

Növelik az értékesítést az árkedvezmények

A kisboltokban továbbra is a kisebb kiszerelések a legnépszerűbbek, a szuper és hipermarketekben viszont – ahova elsősorban autóval járnak vásárolni az emberek – jellemzően a nagyobb, gazdaságosabb kiszereléseket preferálják.

– Egy-egy akcióra nagyon látványosan reagálnak a vásárlók, ilyenkor szívesen kipróbálnak másik vagy új mosószert is. Tapasztalataink alapján kifejezetten márkahűek a fogyasztók, főleg az ökokategóriában, hiszen ott számít leginkább a bőrérzékenységre már jól bevált mosószer. Sokszor a vevők vagyont költenek arra, hogy kitapasztalják, melyik a legoptimálisabb hipoallergén vagy ökomosószer, és ha már megtalálták, akkor ahhoz ragaszkodnak – jegyzi meg Madari Szilvia, a Flyfit Kft. ügyvezető igazgatója.

Sélley Gábor meglátása szerint termékeik a drogériák polcairól fogynak legnagyobb mértékben. A vállalat a mosószer kategórián belül a környezetbarát vonalat képviseli.

– Az a fajta verseny, ami az általános mosószer kategóriában megfigyelhető, a környezetbarát szegmensben nem jelenik meg. Az a vásárló, aki környezettudatos szempontok alapján választ, tapasztalataink szerint nem az árat tartja szem előtt – hangsúlyozza az FCB Hungary Zrt. kereskedelmi igazgatója.

– Természetesen lényeges szerepük van az eladáshelyi akcióknak, de azon belül annak is, hogy az adott terméket az üzletben mennyire frekventált helyen kínálják a fogyasztóknak. Ez jelentős mértékben befolyásolja az eladási számokat – jelzi Lukács Ádám. Fontos előrelépésként említi, hogy már megkapták az EU Ecolabel minősítést a mosogatószerükre, a közeljövőben pedig a mosógél is elnyeri ezt a címet.

 

 

Kuk Tímea azon a véleményen van, hogy a legnagyobb csatorna továbbra is a hipermarket, amely azonban évről évre veszít a súlyából. A legmagasabb növekedést a drogéria és a diszkont csatornák esetében tapasztalták.

– A mosószer tipikusan promócióban vásárolt kategória, döntő szerepe van az árkedvezményeknek és másodlagos kihelyezéseknek. A teljes kategória volumenének nagyjából 2/3-át promócióban vásárolják. Kutatásaink során azt tapasztaljuk, hogy a fogyasztók 2-3 hasonló árkategóriájú és tisztítási hatékonyságú márkát váltogatnak, attól függően, hogy melyik kínálja a legjobb ajánlatot a vásárlás pillanatában. Ezen a kategórián belül nyitottak újdonságok kipróbálására, amennyiben az új termék extra előnyt és/vagy jobb ár/érték arányt kínál – ismerteti Kuk Tímea.

Vékásy Bernadett az elmondottakat azzal egészíti ki, hogy továbbra is a közepes méretű kiszerelés, a 40–49 mosási számú termék a leginkább keresett.

– Azonban a kiszerelések között a legnagyobb növekedés a nagy, 90–99 mosási számú termékek esetében látható, mely a diszkont csatornák növekvő szerepének tudható be – mondja a Henkel Magyarország Kft. brand managere. A mosási szokásokat figyelve úgy látják, hogy egyre inkább a kényelmi (kapszula) szegmens és a prémium kategóriák érvényesülnek, ezen trend egyik meghatározó terméke a Persil Premium. Emellett a speciális mosószerek piaca is nagymértékben növekedett, amit nagyban elősegített a Perwoll sikeressége.

 

rnyezettudatosság és gazdaságosság

Újításokban gazdag év elé néznek a gyártók, a monsun Kft. is számos meglepetéssel készül a környezeti fenntarthatóság jegyében.

– Olyan megoldásra törekszünk, amely megjelenésében hasonlít a mostanihoz, viszont alapanyagát tekintve a lehetőségekhez képest legnagyobb mértékben újrahasznosított – tájékoztat Lukács Ádám.

A Henkel Magyarország Kft. mosószerszortimentje igen széles, szinte minden vásárlói igényre kínálnak megoldást termékeikkel. A tavalyi évben vásárlóik körében a legnépszerűbb termékek a gél és kapszula formátumok voltak.

– Az innováció 2019-ben sem marad el, és piaci trendeket irányító termékekkel kívánunk megjelenni a piacon. Jelenlegi portfóliónk fejlesztésén túl egy új termékkel fogunk előrukkolni, mely tovább erősíti majd az egyre népszerűbbé váló kényelmi szegmenst – vázolja Vékásy Bernadett.

 

 

 

 

Az Unilever Magyarország Kft. által forgalmazott Surf portfólión belül is a gélek a legnépszerűbbek, hasonlóan a piaci trendekhez. A Color termékeik generálják a legnagyobb forgalmat, mivel a mosások közel 2/3-ában színes ruhákat mosnak az emberek. A legkedveltebb variánsuk a Tropical Lily & Ylang ylang, amely egyedi virágillatával és feltűnő pink színével vonzza a vásárlók figyelmét.

A Surf minden évben új, izgalmas illatokkal teszi változatosabbá a mosást. Erre remek példa a 2018-ban bevezetett Black Orchid & Lily variáns sikere, amelyet sötét ruhákhoz fejlesztettek ki. Ez 2019-ben sem lesz másképp, az új illatok bevezetését pedig partnerspecifikus fogyasztói promóciókkal is támogatják.

– Idén bevezetünk egy új öko mosó- és tisztítószer márkát, a Seventh Generationt, aminek célja egy fenntarthatóbb életmód kialakítása. Portfóliónkkal aktuális környezeti problémákra reagálunk: termékeinket kőolaj helyett növényi alapanyagokból fejlesztjük, csomagolásunk fenntartható – flakonjaink 100%-ban újrahasznosított műanyagból készülnek –, nem használunk káros alapanyagokat, és természetesen nem tesztelünk állatokon. Hisszük, hogy lehetséges fenntarthatóbb módon élni, és ebben szeretnénk segíteni a fogyasztóinkat is – tudjuk meg Kuk Tímeától.

A Flyfit Kft. Winnis ökomosószerei esetében a gazdaságos Eco pack csomagolás a legkeresettebb.

Madari Szilvia
ügyvezető igazgató
Flyfit

– Ez nem csupán a kedvező árának köszönhető, hanem annak is, hogy a vevőink nagyon tudatosak, számít nekik az a szempont is, hogy mennyi szemetet termelnek. Az Eco pack csomagolással 70%-kal kevesebb műanyag kerül legyártásra, mint a flakonos kiszerelésnél – hangsúlyozza Madari Szilvia.

Sélley Gábor elmondása szerint az ökomosószerekre nem jellemzőek az óriás kiszerelések, a gyártók a mosószer összetételének módosításával kívánják elérni a mosásszám emelkedését.

 

Új távlatokat nyit a digitális világ a marketingben

Az Unilever a marketing területén 2019-ben is TV-támogatást, digitális eszközöket és bolti kommunikációs anyagokat tervez alkalmazni, valamint különleges együttműködések megkötését is kilátásba helyezik.

A Henkelnél az ATL (TV és digitális) marketingtámogatás áll a fókuszban.

– Trendként figyelhető meg, hogy a digitális eszközök fontossága minden piacon nő, így mi is egyre nagyobb figyelmet fordítunk márkáink esetében a digitális jelenlétünkre.

A marketingeszközeink fő elemei közé tartozik idén is a TV-reklám, print hirdetések, eseménymarketing, plakátok, hostessaktivitások, valamint folyamatos fogyasztói promócióink a különböző kereskedelmi csatornákban – tudjuk meg Vékásy Bernadettől.

A monsun Kft. alapvetően az in-store marketingre épít, de elindították célzottabb online megjelenésüket is.

– Szeretnénk a leginkább környezetbarát terméket magunkénak tudni a piacon és elkötelezettségünkkel példát mutatni, még akkor is, ha ez számunkra bizonyos kompromisszumokkal jár – emeli ki Lukács Ádám.

Budai Klára

Kapcsolódó cikkeink