Lendületben az euróövezet

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 23. 11:10

Négy és féléves csúcsra emelkedett a gazdasági növekedés üteme novemberben az euróövezetben, miután a közös európai fizetőeszköz árfolyamának gyengülése és az árak csökkentése hozzájárult az új megrendelések állományának megugrásához – ez derült ki a Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet beszerzésimedzser-indexeinek (BMI) novemberi előzetes adataiból.

eu

A hétfőn nyilvánosságra hozott jelentés szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 54 havi csúcspontra, 54,4 pontra emelkedett az előző havi 53,9 pontos végleges értékről. Az index értéke már 2013 óta a növekedési tartományban tartózkodik.

Mind a szolgáltató szektorban, mind a feldolgozóiparban gyorsuló ütemben növekedett a teljesítmény.

Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe az előzetes adat szerint ugyancsak 54 havi csúcsra, 54,6 pontra növekedett az októberi 54,1 pontról. Elemzők 54,0 pontra számítottak.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index előzetes értéke az elemzői várakozásokkal összhangban 52,8 pontra, 19 havi csúcspontra, ugrott az októberi végleges 52,3 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem gyorsulását tükrözi.

A legfrissebb BMI-adatok alapján nyilvánvaló, hogy gyorsult a növekedés az euróövezetben, aminek köszönhetően az utóbbi négy és fél év egyik legjobb negyedévére számíthat a régió – kommentálta a jelentést Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, aki szerint az adatok arra utalnak, hogy az euróövezet a negyedik negyedévben akár 0,5 százalékos negyedéves GDP-növekedést is elérhet, ha decemberben, még ha kis mértékben is, de gyorsul a bővülés üteme.

Williamson rámutatott, hogy a gazdaság teljesítményének fokozódása és az új munkahelyek számának erős növekedése a párizsi terrortámadások tükrében még figyelemre méltóbb, hiszen az euróövezet második legnagyobb gazdaságában, a franciában fékezték a tevékenység bővülését a merényletek, főleg a szolgáltatási szektorban.

Mindazonáltal a kedvezőbb BMI-adatok dacára is az Európai Központi Bank kormányzótanácsának a monetáris politika további lazítása mellett kell letennie voksát decemberi ülésén, hogy megerősítse és tartóssá tegye a gazdasági növekedést – véli a Markit vezető közgazdásza. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink