Leleplezi az áfacsalókat az e-útdíj

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 12. 11:07

Megkönnyíti az áfacsalók tettenérését az e-útdíj rendszere. A NAV hozzájut azokhoz az információkhoz, amelyek alapján követheti a szállítmányok útját. Így kiderül, hogy az áfát visszaigénylő vállalkozó szállítmánya valóban elhagyta-e az országot, illetve, hogy valós teljesítés áll-e a számlák mögött. A tapasztalatok alapján hatékonyan megszervezhetik az ellenőrzéseket is. A NAV-nál külön csoport foglalkozik az áfacsalásokkal, az útdíjadatokat online kapcsolaton keresztül kapják a NÚSZ-tól.

e-utdijAz áfacsalások leleplezésében is segít az e-útdíj rendszere. A járműmozgással összefüggő adatokat a hatóság felhasználhatja az ellenőrzések megszervezéséhez.

A Magyar Nemzet megtudta, a NAV-nál külön munkacsoport foglalkozik az áfacsalások megelőzésének és feltárásának lehetőségeivel. A lap értesülései szerint már több idei nagy fogásnál is segítettek az útdíjadatok.

Suller Attila, a NAV jövedéki és vámügyi szóvivője elmondta, a visszaélések megvalósítói nemegyszer kamionokat indítanak útnak. A járművek elhagyják az országot, majd visszatérnek anélkül, hogy lepakolnák az árut. A papíron külföldre szánt szállítmány legtöbbször idehaza kerül forgalomba, feketén. Arra is akad példa, hogy az áru nem lépi át a határt, csak a fuvarlevélen igazolják a külföldi átvételt, de az is megeshet, hogy a kamion üresen közlekedik, s valójában nincs is áru.

Bővebben: http://www.onlinekassza.hu/hirek/osszes-hir/873-leleplezi-az-afacsalokat-az-e-utdij

Kapcsolódó cikkeink