Lejárt szavatosságú húst vont ki a Nébih
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai mintegy 13 tonna jelöletlen, lejárt húst zároltak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az egyik cég közintézményeknek is szállított a termékből – közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint egyszerre két önálló, de egy érdekeltségi körbe tartozó vállalkozásnál tartottak ellenőrzést a múlt héten a Nébih munkatársai a megyében.
A húskészítmény előállítóban a hatóság ellenőrei több higiéniai hiányosságot találtak, az ellenőrzés során megállapították, hogy számos termék fogyaszthatósági és minőség megőrzési ideje lejárt. A Nébih tájékoztatása szerint a szakemberek a több mint 3 tonna húst azonnal kivonták a forgalomból, elrendelték a megsemmisítést, a húsüzem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.
A raktárban mintegy 10 tonna jelöletlen, lejárt fogyaszthatósági vagy minőség megőrzési idejű tételt találtak, a termékeket lefoglalták, a cég tulajdonosát pedig kötelezték az általa gyártott termékek visszahívására – áll a közleményben.
A vállalkozás többek között idősek otthonába, éttermekbe, kis üzletekbe és óvodákba is szállított.
A tájékoztatás szerint a kereskedelmi raktárban megdöbbentő állapotok fogadták az ellenőröket: a padozat és a mennyezett több helyen koszos, szennyezett, rozsdás, a hűtőterek pedig rendezetlenek voltak. A raktárban az engedélyezettől eltérő módon végezték a húsdarabolást. A szabályos munkavégzéshez a megfelelő körülmények sem voltak adottak. Emellett engedély nélkül, tiltott módon fagyasztottak le termékeket.
Az eljárások folyamatban vannak, a két vállalkozás több millió forintos bírságra számíthat – közölte a Nébih. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
AM: a Szupermenta termékteszt program többletinformációt ad a vásárláshoz
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programja fontos többletinformációt…
Tovább olvasom >Tájékoztatót adott ki az ENAR adatok támogatáspolitikai felhasználásról az Agrárminisztérium
Az uniós forrásból finanszírozott állatalapú támogatások esetében elvárás az állatok…
Tovább olvasom >Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >