Learatták a napraforgó javát

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 24. 11:31

Zala megyében a 6420 hektáron termelt napraforgó csaknem háromnegyedét már learatták, a növény minőségi paraméterei megfelelnek az előírásoknak – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke az MTI-vel.

napraforgo

A napraforgó mellett a korai szójatáblákon is zajlik az aratás, a kukorica betakarítása pedig várhatóan két héten belül kezdődik el a megyében – tájékoztatott Süle Katalin.

Hozzátette: a gazdák jól haladnak az őszi munkákkal, az elmúlt hetekben a rendkívül meleg időjárás is segítette a betakarítási munkákat, a csapadékhiány viszont hátráltatja a magágy készítést. A jelenlegi legaktuálisabb teendők a problémamentes betakarítás és a kalászos gabonák megfelelő időben történő elvetése Zala megyében.

Az őszi káposztarepcét csaknem 10 ezer hektáron vetették el. A vetések átlagosan fejlődnek, bár néhány területen rovar kártétel miatt újra kellett vetni a magot.

A kalászosok vetése várhatóan az előre jelzett esőzések után kezdődhet el. Zala megyében a tervek szerint a csaknem 110 ezer hektárnyi szántóföldi területből 40 ezer hektáron kerül ősszel földbe a mag: az őszi búzát 21 300 hektáron, az árpát csaknem 5300 hektáron vetik el. A tritikálé vetésterülete meghaladja a 2 ezer hektárt, 330 hektáron pedig rozst vetnek. (MTI)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink