Magazin: Beruháznak a jövőbe a mosószermárkák

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 04. 18. 07:52

Viszonylag telített a mosószerek piaca, a gyártók és forgalmazók mégsem ülnek ölbe tett kézzel. Megtérülő innovációs irány az ökológiai lábnyom csökkentése és a vásárlók környezettudatosságának fejlesztése, valamint a minél egyszerűbb használat, emellett nagy potenciál rejlik a finommosószerekben és a különleges illatvariációk kifejlesztésében is.

Deregi Klaudia
brandmenedzser
Henkel Magyarország

Bár telített a piaca, nem állt le az utóbbi években sem a mosószerek eladásainak fejlődése. A legnagyobb szegmenst a kategórián belül a gélek jelentik, a folyamatosan csökkenő jelentőségű porok és a dinamikusan fejlődő kapszulák előtt.

– A kategória teljes növekedéséhez a hagyományos mosószerek kategóriája járult hozzá, mivel a finom mosószerek 2017-ben csökkenést mutatnak az előző évhez képest – mondja piackutatási adataik alapján Deregi Klaudia, a Henkel Magyarország brandmenedzsere (Tomi, Biopon).

Csatornák és promóciók

Szirbucz Tamás
national account manager
Orbico Hungary

Szirbucz Tamás, a P&G termékeinek disztribúcióját végző Orbico Hungary Kft. national account managere saját eladási adataikból úgy látja, hogy a vásárlók a nagyobb kiszereléseket részesítették előnyben 2017-ben a vásárlásaik során.

– Míg ugyanis értékben 1,6%, mennyiségben 2,9%-kal nőtt az eladásunk, addig darabban kifejezve csak 0,1%-ot – indokolja meg Szirbucz Tamás, aki hozzáteszi: az elmúlt években a piaci szereplők árversenye azt eredményezte, hogy a prémium termékek árszínvonala megközelítette a középkategóriás termékekét. Így a vásárlók viszonylag alacsony többletráfordítással lényegesen jobb terméket vihettek haza.

– Az árakciókat kedvelik a vásárlók, de a tapasztalatunk az, hogy egyre inkább a jó minőségű termékek iránt érdeklődnek, és ezen a téren a mi termékeink kiváló megoldást jelentenek a vásárlók számára – hívja fel a figyelmet a national account manager.

A mosószer – különösen a nagy méretvariánsai – tipikusan promócióban vásárolt kategória. Az árakciók és másodlagos kihelyezések komoly forgalmi pluszt hozhatnak egy-egy üzletnek.

Petrikovics Zsuzsa
brandmenedzser
Unilever Magyarország

– A teljes kategória volumenének nagyjából 2/3-át promócióban vásárolják – jelzi Petrikovics Zsuzsa, az Unilever Magyarország Kft. brandmenedzsere, aki az értékesítés koncentráltságáról szólva kiemeli:

– A legnagyobb csatorna továbbra is a hipermarket, amely azonban évről évre veszít a súlyából. A legdinamikusabb növekedést a drogéria csatornában tapasztaltuk, emellett a diszkontok is növekedni tudtak.

A preferált kiszerelés a családmérettől és a vásárlás helyszínétől függ, állapítja meg Petrikovics Zsuzsa.

– Mivel nehéz termékekről van szó, a nagyobb kiszereléseket elsősorban a hipermarketekben vásárolják, ahova autóval érkeznek, illetve az e-kereskedelemben is népszerűek, amelynek esetében a házhoz szállítás segít elkerülni a cipekedést – fűzi hozzá.

Időt és pénzt spórolhatnak

A megkérdezett piaci szereplők szerint még komoly piaci potenciál rejlik a finommosószerekben. A divathullámokkal speciális anyagú ruhák is érkeznek, amelyeket a fogyasztók egyelőre leginkább hagyományos mosószerekkel mosnak. Hogy ez változzon, komoly edukációs marketing szükséges.

Vékásy Bernadett
brandmenedzser
Henkel Magyarország

– Innovációink fő irányvonala a mosószerek esetében a környezetvédelem és a fenntarthatóság, valamint a koncentráltabb mosóerő, kiváló folteltávolítás – informálja lapunkat Vékásy Bernadett, a Henkel Magyarország brandmenedzsere (Persil). A magas minőségi elvárások mellett fontos szempont, hogy a mosószerek a mai „rohanó világban” időt és pénzt spóroljanak a vásárlóknak.

– Ennek érdekében elengedhetetlen a folyamatos innováció, melyben az élen járunk! – hangsúlyozza Szirbucz Tamás. – Az Ariel mosószerkapszulánk 3 az 1-ben megoldást nyújt, hiszen egyedülálló módon a piacon folttisztító és színvédő adalékkal is rendelkezik.

Az Ariel márka különféle variánsai közül a kapszulákból adják el a legtöbb darabot, tudjuk meg tőle.

– Ez is jelzi, hogy a vásárlók számára egyre fontosabb szempont az egyszerű használat, és ezért hajlandóak többet is fizetni a termékért. A kapszula mellett szól az is, hogy nem kell további adalékanyagokat hozzáadni – ecseteli a termékelőnyöket az Orbico szakembere.

Még kompaktabban

Az Unilever saját kutatásaiból az derül ki, hogy a fogyasztók két-három hasonló árkategóriájú és tisztítási hatékonyságú márkát váltogatnak, attól függően, hogy melyik kínálja a legjobb ajánlatot a vásárlás pillanatában. A kategórián belül nyitottak az újdonságok kipróbálására, amennyiben az új termék extra előnyt és/vagy jobb ár-érték arányt kínál.

A cég tehát a piac trendjeinek, a vásárlói szokásoknak alapos feltérképezésére alapozza innovációit. Surf márkájuk például közel 5%-os részesedést ért el a bevezetést követő évben, ami a várakozásaiknak megfelelő.

– A Surf portfólión belül is a gélek a legnépszerűbbek, hasonlóan a piaci trendekhez – mondja Petrikovics Zsuzsa. – A Color termékeink generálják a legnagyobb forgalmat, mivel a háztartásokban háromból kétszer színes ruha kerül a mosógépbe. Az innovációk között mindenekelőtt azt kell megemlíteni, hogy az Unilever részt vesz egy iparági kompaktálási projektben, amelynek során a folyékony mosószerek koncentrációját 30%-kal növelik a tisztítási hatékonyság megtartása mellett. A kezdeményezés célja, hogy fenntarthatóbbá tegyék a mosószergyártást: 30%-kal kevesebb folyadékot használnak fel minden egyes mosószer gyártása során, 33%-kal csökkentik a gyártás során keletkező műanyag hulladékot, és 10%-kal alacsonyabb a szállítással kapcsolatos környezetterhelés.

– Emellett a Surf minden évben új, izgalmas illatokkal teszi változatosabbá a mosást – teszi hozzá az Unilever brandmenedzsere.

Fontos az edukáció

Bóna Richárd
ügyvezető
Monsun

Környezetbarát termékeket kínál Souldrops márkanév alatt a Monsun Kft. Bóna Richárd, a cég ügyvezetője úgy látja, Nyugat-Európával összevetve nagy piaci potenciál rejlik az ökotermékekben. Ennek kiaknázásához azonban elkerülhetetlen az edukáció.

– A vásárlók környezettudatosságát felvilágosító kampánnyal lehet növelni, ami azt hivatott kommunikálni, hogy mit jelentenek a különböző környezetbarát címkék – húzza alá Bóna Richárd.

A cég Souldrops márkanév alatt egyelőre kizárólag mosógéleket kínál. Legnagyobb volument az univerzális és a sensitive termékek generálják, ez utóbbi látványosan erősödik.

– Az idei évben cégünk az újrahasznosított flakonok irányába mozdul el – közli az ügyvezető –, illetve három mosógélünk és három mosogatószerünk esetében az EU Ecolabel címke megszerzésére fókuszálunk.

A marketingeszközök közül a cég elsősorban online edukációval és PR-ral próbálja támogatni kiskereskedelmi partnereit.

Jung A.

Kapcsolódó cikkeink