Lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése Romániában

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 06. 08. 11:04

Lassult áprilisban a kiskereskedelmi forgalom növekedése Romániában, míg márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 9,2 százalékkal haladta meg a tavaly márciusi szintet, áprilisban 4,6 százalékkal bővült a forgalom az egy évvel korábbihoz képest.

Bukarest

Az előző havihoz mért növekedés 2,6 százalékos volt áprilisban, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték pedig 0,2 százalékos visszaesést mutat.
A román statisztikai intézet kedden közzétett adatsorából kiderült, hogy az év első négy hónapjában 6,3 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom a tavalyi év azonos időszakához képest. Az első negyedévet a román kiskereskedelem még 6,9 százalékos bővüléssel zárta.
Az év első négy hónapjában a legjobban az üzemanyag-eladás bővült (10,9 százalékkal), a nem élelmiszerek értékesítése 10,1 százalékkal nőtt, élelmiszerből, italból és dohánytermékből pedig 1,2 százalékkal adtak el többet mint a tavalyi év első négy hónapjában.
Tavaly egész évben 13,5 százalékkal emelkedett a román kiskereskedelmi forgalom 2015-höz viszonyítva, miután a román hatóságok több lépcsőben csökkentették az általános forgalmi adót. Legutóbb január 1-jén csökkent az áfa egy százalékponttal, 19 százalékra.
A román gazdasági növekedés fő hajtóereje továbbra is a belföldi fogyasztás. A román kormány idén 5,2 százalékos GDP-növekedésre számít. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink