Lassult a gazdasági növekedés az OECD-országokban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 11. 21. 11:01

Lassult a gazdasági növekedés negyedéves összevetésű üteme a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban július-szeptemberben.

Az OECD 35 tagországában negyedéves összevetésben 0,6 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) július-szeptemberben, szemben a második negyedévben mért 0,8 százalékkal – derült ki az OECD honlapján hétfőn közzétett előzetes adatokból.
Az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt kis mértékben, 0,7 százalékról 0,6 százalékra mérséklődött a növekedés üteme.
Az OECD hét legnagyobb gazdasága közül jelentősen lassult a növekedési ütem Japánban, 0,6 százalékról 0,3 százalékra. Enyhe visszaesést mértek az Egyesült Államokban, 0,8 százalékról 0,7 százalékra mérséklődött az ütem, valamint Franciaországban, ahol 0,6 százalékról 0,5 százalékra esett vissza a növekedés.
Nagy-Britanniában enyhén, 0,3 százalékról 0,4 százalékra emelkedett a GDP-növekedés üteme, Olaszországban és Németországban egyaránt 0,2 százalékponttal, 0,5 százalékra, illetve 0,8 százalékra gyorsult a növekedés negyedéves összevetésű üteme.
Éves összehasonlításban 2,6 százalékkal gyarapodott az OECD-országok gazdasága, gyorsult az első negyedévi 2,1 , illetve a második negyedévi 2,4 százalékhoz képest. Az Európai Unióban 2,4 százalékról 2,5 százalékra, az eurózónában pedig 2,3 százalékról 2,5 százalékra erősödött az ütem.
A hét legnagyobb gazdaság közül Németország (2,8 százalék), az Egyesült Államok (2,3 százalék) és Franciaország (2,2 százalék) dicsekedhet a legerősebb növekedéssel.
Az OECD adatai szerint Magyarországon január-márciusban 1,3 százalékkal, április-júniusban 0,9 százalékkal, július-augusztusban pedig 0,8 százalékkal növekedett a gazdaság az előző negyedévhez képest. Éves összevetésben az első és a harmadik negyedévben egyaránt 3,9 százalékkal, a másodikban pedig 3,7 százalékkal bővült a GDP. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink