Lassuló növekedés, magas infláció

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 12. 03. 00:00

A hazai gazdaság belső és külső egyensúlya idén a vártnál jobban javul, növekedése viszont nagyon lefékeződik, s magas marad az infláció.

A GKI Gazdaságkutató Zrt.- az Erste Bank együttműködésével készült elemzése- szerint szeptemberben a legtöbb ágazat a korábbinál szerényebb teljesítményt nyújtott. Az ipar fejlődése idei legalacsonyabb értékére csökkent, a kereskedelemben az élelmiszerek forgalma 1%-kal, a többi termékké 4%-kal csökkent, a szeptemberi visszaesés mértéke ennél markánsabb, 3 illetve 5,5% volt. A GDP a III. negyedévben mindössze 1%-kal emelkedett. Ebben nagy szerepe volt a közszolgáltatások visszafogásának, a rossz időjárás miatt drasztikusan lecsökkent agrártermelésnek. Feltehetőleg ez utóbbival is összefügg a belföldi teherszállítás III. negyedévi visszaesése. Csökkent a beruházások volumene is.


Az államháztartási deficit idén a GDP 6%-ára csökken. A mintegy 3 százalékpontos javulás egyik fele a bevételek emelkedéséből, másik fele kiadáscsökkenésből fakad, az utóbbi hasonló arányban az állami-önkormányzati beruházások, illetve a közszolgálati kiadások mérsékléséből. Az infláció 2006 nyarától kezdve erőteljesen gyorsult. Csúcspontja 2007 tavaszán magasabb, mérséklődése 2007 nyarától szerényebb a korábban előrejelzettnél. Az év egészében 7,9%-os átlagos infláció várható. A bruttó átlagkereset az év egészében kb. 8,5%-kal nő, a nettó bérek növekedése ettől messze elmarad. Így a reálbér statisztikailag kb. 4,5%-kal, a fehéredés (a széles körű adóelkerülés kezdeti visszaszorulásának) hatását is figyelembe véve az üzleti és a közszférában egyaránt mintegy 6%-kal mérséklődik.

Kapcsolódó cikkeink