Lassú élelmiszerár-drágulás várható

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 17. 12:45

Nem áll meg az élelmiszerek áremelkedése, ám nagy ugrás helyett lassú drágulás várható.

Nem épült be teljes mértékben a növényi termékek megnövekedett ára a malomipar és a húsipar termékeinek árába, a kereskedelem ellenállása és a konkurencia nyomása miatt azonban a korábban prognosztizált drasztikus áremelés elmaradni látszik.

„Miközben drága a búza, a liszt ára csökkent, amely meglehetősen nehéz helyzetbe hozza a malomipart” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Pótsa Zsófia. A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetségének főtitkára kifejtette: amellett, hogy nagyon erős versenyhelyzet van a piacon, jelen van Magyarországon az olcsó szlovák és román importliszt is.

Hasonlóan látja a helyzetet a Hússzövetség elnöke is. „Az alapanyagul szolgáló gabonafélék termelői áraiban a következő aratásig, vagy legalább annak biztonságos előrejelzéséig komoly változást nem várok. Mivel nincs olyan tényező, amely kimozdítaná az árakat valamelyik irányba, ezért magas árszinten történő stabilizálódás valószínű az elkövetkezendő hónapokban” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Éder Tamás.

Hozzátette: „ettől azonban elkülönül az élelmiszerek átadási és fogyasztói ára, mivel itt még nem ment végbe teljes mértékben a korábbi drasztikus költségnövekedés beépülése. Jól példázza ezt a húsipar válsága, de más ágazatok is okozhatnak meglepetéseket” – fogalmazott a Világgazdaságnak Éder, aki szerint ezért a piacon még megmaradó hazai húsipari szereplők az elkövetkezendő hónapokban emelni próbálnak az áraikon.

A Hússzövetség elnöke az általános inflációt némileg meghaladó élelmiszer áremelkedést vár a következő fél évben. (Braunmüller Lajos, Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink