Lassú a fellendülés az euróövezetben a Coface szerint

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 09. 00:39

Három iparosodott ország kapta vissza a válságot megelőző minősítését, de a Coface arra figyelmeztet, hogy az euróövezetben lassabb fellendülés várható.

A Coface világgazdasági növekedés várható mértékét 2010-re már 3%-ra teszi. Három ipari ország (Kanada, Ausztrália és Új-Zéland)  ismét a legmagasabb minősítést, azaz A1-es besorolást kapta, amely azonos a válságot megelőzi kockázati szinttel, valamint pozitív megfigyelési listára került az Egyesült Államok A2 minősítéssel. Az Euró övezet viszont még mindig az Egyesült Államok mögött áll, növekedési mértékét lefelé, 0,8 %-ra módosította a Coface. A fellendülés ebben a zónában három különböző országprofilt mutat, ám 2010-re összességében gyenge növekedési előrejelzést mutatnak.

Ami hazánkat illeti, a Coface a múlt évben A3-ról A4-re minősítette le, ez a vállalkozások részére az jelenti, hogy hitellimitek meghatározásakor szigorúbb megítélés alá esnek. Nincs jelentős változás a magyar a vállalkozások helyzetében, állítja Dercze Zoltán a Coface Hungary országigazgatója. A legújabb minősítések nincsenek számottevő hatással a hazai vállalkozásokra, hiszen a magyar export növekedés szempontjából az európai növekedést kell elsősorban figyelembe venni és nem a világgazdaság egészére adott prognózisokat mivel a magyar export jelentős része az EU felé irányul.

Magyarországon olyan ágazatokban is a kockázatok növekedésére kell számítani, amelyek globális és regionális trendje egyébként javulást ígérne. Magyarországon olyan ágazatokban is a kockázatok növekedésére kell számítani, amelyek globális és regionális trendjei egyébként javulást ígérnének. A hosszabb távú javuláshoz valószínűleg szükség volna  az EU gazdasági növekedésnek jelentősebb gyorsulására valamint a belső fogyasztás egyben a beruházások élénkülésére.Amíg ezen környezeti elemek számottevően nem változnak a magyarországi cégek kockázati megítélésben érdemi javulás nem várható tette hozzá Bagyura András a Coface kereskedelmi vezetője.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink