Lassan hiánycikk lesz a magyar tej

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 07. 16. 00:18

A tejágazat válsága miatt idén az első félévben tízezer tenyészállatot értékesítettek a termelők, többet, mint tavaly egész évben – jelentette ki Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének igazgatója.

Wagenhoffer rámutatott: ha ilyen ütemben folytatódik az állomány értékesítése, nem lesz elegendő kapacitás az ország tejellátásának biztosítására. A helyzet várhatóan tovább romlik, a tejfelvásárlási ár nem stabilizálódik, május óta csökkennek az árak, miközben az unióban májusban másfél százalékot emelkedtek a termelői-árak.
Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára szerint egy-két hónapon belül tömegessé válhat a közüzemi és bértartozások miatt a cégek bedőlése. A szaktárca lehetővé teszi ugyan, hogy a jelenleg futó gépbeszerzési pályázaton a közvetlen tejértékesítéshez szükséges eszközöket 35 százalékos támogatás mellett lehessen beszerezni, azonban ez – tekintve az elbírálás és a kifizetések átlagos idejét – inkább csak annak segítség, aki túléli az idei évet.
A július elején bejelentett 18 milliárd forintos támogatási csomag  mentőöv lehet – feltéve, ha az Európai Bizottság jóváhagyja, hogy az új kihívások kezelésére elkülönített keretből mintegy 12 milliárd forinttal a tejtermelőket támogassa Magyarország.
Ha  marad a jelenlegi támogatási rendszer, akkor a Magyar Állattenyésztők Szövetségének számításai szerint 2010-től 15-40 százalékkal mérséklődhet az állattenyésztők támogatása 2009-hez képest – írja a Napi Gazdaság.Kapcsolódó cikkeink