„Lappangó” veszélyek az élelmiszer-ipari higiéniában
Az élelmiszeripar és a gyógyszeripar szereplőinek mindig is egy lépéssel előrébb kell járni a higiéniai szempontokat tekintve, de manapság egyre többször találkozhatunk olyan esetekkel, amikor más piacokon működő vállalatoknak is nem várt higiéniai beruházásokkal kell szembenézniük nem megfelelőség miatt.
Ezekre a „nem megfelelőségekre” saját belső szabályozási folyamataik, valamilyen hatósági vizsgálatok alapján derül fény, de mostanában igen gyakoriak az olyan vevői auditok, amikor a megrendelő túlzó követelmények elé állítja a beszállítóját. Mondhatni, az utolsó sarokba is benéznek, és már-már hisztérikusan teljesíthetetlennek tűnő feladatokat támasztanak.
A PLE Group Kft.-nél (1999–2014-ig Pap Légtechnikai Kft.) az elmúlt évek hasonló tapasztalatairól Laki Zsolt, a cég értékesítési vezetője a következőket mondja:
„Amennyiben egy-egy higiéniai eset összefügg az épületgépészettel, akkor érdemes kettéválasztani a témát. Az első és leggyakoribb probléma az, hogy az egyre bővülő gyártósorok kiszolgálására a kezdetekben kialakított gépészeti egységek elöregedni látszanak, illetve kapacitásuk nem megfelelő. A rendszerek többszöri „toldozása-foldozása” már nem elégíti ki a kívánt követelményeket. Alapos fertőtlenítésre és tudatos bővítésre szorulnak.
A második, újabb keletű eset pedig az, amikor a gyártó termékbővítés, kapacitásbővítés miatt egy új gyártósort, új technológiát vezet be. Ehhez szintén elengedhetetlen a megfelelő gépészet hozzárendelése.
Az elmúlt években nagy tapasztalatra tettünk szert az ország számos ismert élelmiszer-ipari szereplőjénél mind tisztítási-fertőtlenítési, mind bővítési-kivitelezési vonalon a konzervipartól a frisshús-feldolgozáson keresztül a tejiparon át a por alapú élelmiszerek feldolgozásáig.
Érdemes körültekintéssel kezelni a különböző légtechnikai és vízvezeték-rendszerek, folyadékhűtők és egyéb hűtőegységek fertőtlenítését-tisztítását, ugyanis ezek jelenthetik a legnagyobb veszélyeket a termékre úgy, hogy nem is tudunk róla.
Stratégiai partnereinkkel közösen a termelés, gyártás és üzemeltetés szinte minden felmerülő higiéniai kérdését hivatalosan, a megfelelő jogosításokkal kezelni tudjuk a következő területeken:
– ital, élelmiszer (hús, tej, mirelit, konzerv)
– sütőipar, malomipar
– nagykonyhai rendszerek
– teljes szállodaipar(x)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Mit neveznek összefogásnak?
Nagyon szép szakmai összefogás példája volt, amit az idei dunai…
Tovább olvasom >Nagy Márton: a magyarországi turizmus hasít
A magyarországi turizmus hasít, Ferihegy Európa leggyorsabban bővülő repülőtere –…
Tovább olvasom >20 éves a TV Paprika – A nap videója
Abban, hogy bátrabbak és kísérletezőbbek vagyunk a konyhában, mint két…
Tovább olvasom >