Kutya baja az állateledel-piacnak

Szerző: Szalai László Dátum: 2021. 04. 12. 11:05

Az állateledel-piac lendületét a COVID-19 sem törte meg. A premiumizáció ugyan átmenetileg lassult, de a járvány előtt megfigyelt, hosszú távú trendek nem tűntek el. Ráadásul márkák újító kedve sem csökkent – a cégek arra számítanak, hogy a gazdik továbbra is egyre többet törődnek kedvenceik jólétével és egészségével.

Szerző: Szalai László

Ha olyan kategóriát keresünk, amelyiknek meg sem kottyant a pandémia és az azt kísérő hullámverés, az állateledelét bízvást mondhatjuk ilyennek. A 2020-ban is 10% feletti növekedést produkáló termékkör lendülete az idei év eddig eltelt időszakában sem tört meg.


Mamuzsits Dóra
kategória manager
MARS Magyarország

– A macskaeledeleknél (mind a nedves, mind a száraz variánsokat tekintve) folytatódnak a premizálódási trendek, bár lényegesen enyhébb mértékben, mint korábban – mondja Mamuzsits Dóra, a MARS Magyarország Értékesítő Bt. kategória managere (állateledel). – Ezzel szemben viszont az impulzív jutalomfalat növekedése lassult. A kutyaeledel-piac kettévált, sokkal erősebbek jelenleg az olcsóbb, saját márkás termékek: a visszafelé váltás a jellemző.

A Nestlé PURINA márkamenedzserei úgy látják, hogy a növekedés motorja továbbra is a prémiumizáció, az ipari eledelek térnyerése és a növekvő állattartási kedv. A gazdik egyre nagyobb figyelmet fordítanak kedvenceik egészségének a megőrzésére, megerősödött a preferencia a megbízható, ismert márkák iránt, és az otthon töltött több idő hatására előtérbe kerültek a jutalomfalatok mind a kutya-, mind pedig a macskatartók körében.

Szitai Adam-Partner in Pet Food

Szitai Ádám
cégvezető
Partner in Pet Food

– Az a tapasztalatunk – elemzi a piacot Szitai Ádám, a Partner in Pet Food (PPF) cégvezetője –, hogy a háziállat-tulajdonosok vásárlási kedve nem esett vissza a járványhelyzet miatt, sőt, sokszor a kiskedvencüknek hamarabb megveszik a finom falatokat, mint saját maguknak. Ami viszont nem pozitív fejlemény: minket is érintett a forint leértékelődése, hiszen az alapanyagok nagyobb részét külföldről szerezzük be, ami nem kedvező ilyen instabil árfolyamnál.

 

Zizzen az alutasak

Ha a piac különböző szegmenseit vizsgáljuk, a nagy trendekben nincs változás. A hazai állateledel 3 fő termékkategóriából áll: nagy kiszerelésű kutyakonzervek, egyadagos nedves macskaeledelek és a száraz kutyaeledelek. Ezek jelentik az eladásoknak mintegy kétharmadát.

A csatornák közül tovább erősít a diszkont, ami nem összeegyeztethetetlen a prémiumizációval, hiszen a saját márkás termékek is elindultak felfelé: magas minőséget kínálnak elérhető áron, és ez a vásárlók figyelmét sem kerüli el.

A koronavírus megjelenése az e-kereskedelemben is kiugró növekedést okozott. Csakúgy, mint az élelmiszerek vásárlása esetében, az állateledel kategóriában is az offline piac dinamikáját meghaladó, két számjegyű növekedés volt tapasztalható 2020-ban az előző év azonos időszakához képest, fűzik hozzá a Nestlé PURINA szakértői.

Ha az egyes csomagolások, kiszerelések szereplésére nagyítunk rá, a legnagyobb fejlődést továbbra is az egyadagos termékek produkálják. A nedves macskaeledeleknél az alutasaknak/alutálcának jelentős a részesedése, az egyszerű adagolásnak köszönhetően ez a gazdik preferált választása. A kutyáknál továbbra is a konzervek (ezek közül is kifejezetten az olcsóbbak) a legnépszerűbbek. Az egyadagos kutyaeledel esetében a single, tehát egydarabos termékek is jelentős piacrésszel bírnak, a többdarabos multipack forma pedig erős növekedést mutat.

A COVID-19 hatása, ha magukban az eladásokban nem is annyira jelentkezik, a promóciós aktivitásokban igen.

– Sokkal több a multibuy promóció (2+1, 3 darabtól kedvezményes ár stb.). Ez a kereskedői és a gyártói válasz az új piaci trendekre, előnyben részesítve a kevesebb vásárlási alkalmat, a nagybevásárlásokat és a nagyobb kiszereléseket – világít rá Mamuzsits Dóra.

 

A jutalomfalatok piaca, impulzív szegmens lévén,megérezte a COVID 19 hatását – kivéve a fogápolási szegmenst, amely nem lassított

 

Keresett specialitások

A macska- és kutyaeledelek eladásai között fellelhető apróbb különbségek nem a két háziállat iránti kötődések más jellegét mutatják, inkább a fizikai eltéréseik számlájára írhatók. A kutyák nagyobb átlagmérete és ezzel együtt nagyobb táplálékigénye mozdítja az eladásokat az olcsóbb konzervek felé. A gazdaságosság szempontja abban is tetten érhető, hogy a száraz tápok esetében egyre nagyobb a kereslet a nagy kiszerelések iránt.

Érdekes fejlemény e téren, hogy a kényszerű tartós otthoni lét együtt járt a kutya-örökbefogadások emelkedésével, ami megjelenik a lakásban tartott, kistestű kutyáknak szánt eledelek iránti kereslet emelkedésében, jegyzi meg Mamuzsits Dóra. A MARS kategória managere hozzáfűzi:

–A jutalomfalatok piaca érezte meg leginkább a COVID hatását: enyhébb növekedést produkáltak, impulzív szegmens lévén. Ez alól a fogápolási termékek kivételt jelentenek. Ezek iránt továbbra is magas a kereslet, és a Pedigree DentaStix mellett további szereplők is megjelentek a piacon. Szintén növekvő érdeklődés figyelhető meg a különböző speciális, szenzitív termékek iránt (indoor, sterile stb.).

Ízesítésekben is konstatálhatunk apró eltéréseket a két fő szegmens között, jelzi Szitai Ádám.

– A kutyák jobban kedvelik az olyan hagyományosabb ízeket, mint a csirke, marha, borjú. A cicusok viszont jobban szeretnek kísérletezgetni és válogatni: a standard ízek mellett szívesen kipróbálnak érdekesebb párosításokat, mint például a lazac-pisztráng, illetve egyéb hozzáadott zöldségek – jelzi a PPF cégvezetője. – Felméréseink szerint a macskatulajdonosok 3-5 márkát tartanak egyszerre készenlétben, és ha kedvencük „megunja” az egyiket, akkor váltanak. Így aztán a gyakori váltások miatt a márkahűség ebben a szegmensben kisebb.

 

Szakértelem, élmény és egészség

Innovációk terén a már hosszú ideje épített márkák igyekeznek a profiljuknak megfelelő újdonságokkal piacra lépni.

A PURINA előnye például a kereskedelmi márkákkal szemben a nagy múltú szakértői háttér, mely lehetővé teszi az innovatív gyártási technológiák alkalmazását, a szuperprémium minőségű termékek előállítását, valamint a széles körű, változatos igények kiszolgálását is.

Tuyaerts Anna Nestlé

Tuyaerts Anna
márkamenedzser
Nestlé PURINA

– Az innovációinkkal ezen előnyünk kihangsúlyozására törekszünk – szögezi le Tuyaerts Anna, a Nestlé PURINA márkamenedzsere. – 2020-ban bevezettük a macskatartók körében már jól ismert és kedvelt PURINA ONE márka kistestű kutyák speciális igényeire fejlesztett eledeleit. Azt látjuk, hogy a gazdik is egyre jobban odafigyelnek a helyes táplálásra, és tudják, hogy kedvencük egészségének a megőrzéséhez a táplálással tudnak leginkább hozzájárulni. Ebben nyújtunk segítséget a PURINA ONE Dual Nature termékcsaláddal, amely mindennapi támogatást biztosít a cicák immunrendszerének egészséges működéséhez.

A köztudottan válogatós macskákat a GOURMET kényezteti különleges ízekkel és egyedi textúrával – a macskatartók idén is számíthatnak a márkától különlegességekre, tudjuk meg tőle.

A macskaeledelek között új szegmensek is megjelennek – olyan kiegészítő finomságok, amelyek átmenetet képeznek a teljes értékű állateledel és a jutalomfalat között. Ezek pedig új fogyasztási alkalmat jelentenek a macska étrendjében.

Duka-Füri Orsolya Nestlé

Duka-Füri Orsolya
márkamenedzser
Nestlé PURINA

– Ilyen újdonságunk a FELIX Soup is, ami igazán szaftos ízélményt biztosít a kedvencnek – emeli ki Duka-Füri Orsolya, a Nestlé PURINA márkamenedzsere. – A Soup termékcsaládnál is (valamennyi FELIX nedves eledelünkhöz hasonlóan) törekedünk arra, hogy a tálalásra kész tasakokkal mindig friss eledelt tudjunk a macska tányérjára varázsolni. Jelenleg kétféle válogatásban találkozhatnak a leveses újdonságunkkal a gazdik: házias és halas ízvariánsokban érhető el.

A jutalomfalatok kategória legdinamikusabban fejlődő szegmense a szájhigiénés termékeké, ahol a PURINA is jelen van.

Hámori-Kamocsár Klaudia-Nestlé Purina

Hámori-Kamocsár
Klaudia
márkamenedzser
Nestlé PURINA

– A DENTALIFE fogápoló jutalomfalat speciális kialakítása révén nem kémiailag, hanem rágás közben, természetes módon tisztít, ezáltal természetes megoldást kínál a kutyák fogkőképződésének csökkentésére – mutatja be a márkát Hámori-Kamocsár Klaudia, a Nestlé PURINA márkamenedzsere. – Tavaly ősszel gazdaságos multipack kiszereléssel bővítettük a DENTALIFE portfóliót, idén tavasszal pedig egy kedvező árpontú, 3 darab rágófalatot tartalmazó csomagolást vezetünk be, amellyel célunk a disztribúció növelése, hogy egyre több kutya egészséges szájhigiéniájához tudjunk hozzájárulni.

A tavalyi évben a PURINA-márkák kommunikációjának döntő részét a TV-, az instore támogatás és a digitális kommunikáció tette ki. A megváltozott körülmények miatt elmaradtak a hostesses mintaszórások és néhány közterületi, illetve nyomtatottsajtó-megjelenés, ugyanakkor az eladáshelyi kommunikáció továbbra is megkerülhetetlen. Egyre növekvő szerepet kap az e-commerce felületeken való jelenlét.

Jobb világot teremteni

– Célunk, hogy jobb világot teremtsünk kiskedvenceink számára, így minden új termékünkkel is ezt kívánjuk elérni – fogalmazza meg tömören a MARS küldetését Mamuzsits Dóra. – Tudjuk, hogy nagyon sokan családtagként tekintenek kisállatukra, így igyekszünk minél ínycsiklandóbb eledeleket kifejleszteni, hogy igazi kulináris élményt biztosíthassunk négylábú barátainknak. A Sheba macskaeledel-márkánk vonalán például bevezettünk nagy kiszerelésű (12, 15 és 40 db-os) termékeket, ami eddig a szuperprémium szegmensben nem volt jellemző. Emellett erős tendencia a minél inkább egészséges és természetes forrásokkal való táplálkozás/táplálás, így erre is nagy hangsúlyt fektetünk. Erre kitűnő példa új, Perfect Fit Natural Vitality termékcsaládunk. A régóta piacon lévő és népszerű Pedigree DentaStix portfólió pedig egy új variánssal bővül, amely a Chewy Chunx névre hallgató, úgynevezett „bitesize” jutalomfalat.

A cég a tévén keresztül, digitális és közösségimédia-támogatással, illetve a bolti jelenléttel is igyekszik tovább erősíteni márkajelenlétét. Kampányait úgy szervezi meg, hogy nagy hatást gyakoroljanak a vásárlókra, illetve egyéb célt is szolgáljanak.

– Az állatok világnapjai kampányunk során, amelyet szeptember–októberben tartunk, hazai menhelyeknek adományozunk nagy mennyiségű tápot, amihez a vásárlók is közvetlenül hozzájárulnak – mond utóbbira példát a kategória manager.

 

Kutya baja az állateledelpiacnak

A macskatulajdonosok 3-5 márkát tartanak egyszerre készenlétben, és ha kedvencük „megunja” az egyiket, akkor váltanak

 

Megújulás kívül-belül

Folyamatosan figyelve a piaci változásokat és igényeket, a fogyasztók viselkedését, új ízekkel és kiszerelésekkel jelenik meg az elkövetkező időszakban a PPF, tudjuk meg Szitai Ádámtól. Olyan kategóriákba is be fognak lépni, ahol eddig nem voltak jelen, árulja el a cégvezető.

– Az idei év első felében a PreVital márka száraz portfólióját újítjuk meg teljesen. Mind kívül, mind pedig beltartalmilag egy jóval erősebb terméket hoztunk a piacra – újságolja Szitai Ádám. – Ez számunkra nagy előrelépés, hiszen ez az a kategória, amelyik sok esetben egész nap ott van a cica előtt. Ezért fontos, hogy itt is jelen legyünk.

A Prevital 2021-ben tovább növeli marketingmunkáját. Folyamatos márkaaktivitással támogatja a termékkört: lesz tévészponzorációjuk, folytatjuk a CSR-­tevékenységüket, terveznek tévéspotot és óriásplakát-kampányt is, ezekhez kapcsolódóan rengeteg trade marketing megjelenéssel. Úgy gondolják ugyanis, hogy a bolti vásárlás élményeiről az emberek továbbra sem fognak lemondani. Ennek ellenére természetesen online is igyekeznek egyre érzékelhetőbben jelen lenni. //

 

 

Veretlen a marhaíz

A NielsenIQ kiskereskedelmi indexe szerint a 2020-es teljes év során kutya- és macskaeledelre 79 milliárd forintot költöttek a magyar fogyasztók, a 2019-es forgalomhoz viszonyítva a növekedés 11 százalékos. Az összesített volumenbeli eladás meghaladja a 180 ezer tonnát, ami 6 százalékkal magasabb, mint a tavalyelőtti évben. A decemberrel záruló 12 hónap alatt 240 millió csomag eledelt vásároltunk házi kedvenceinknek.

nielsen logo

Gruber Enikő-Nielsen

Gruber Enikő
senior client executive
NielsenIQ

A kutyaeledelre fordított összeg tavaly meghaladta a 44 milliárd forintot. Ennek több mint felét a 401–2500 négyzetméteres üzletek kasszáiban hagytuk ott. Az ennél nagyobb (2500+ nm-es) boltok az értékbeli piac további több mint egynegyedét hasítják ki. 13 százalékot tesznek ki az 51–200 négyzetméteres egységek.

A macskaeleség piaca valamivel kisebb, mintegy 35 milliárd forintot ölel fel. Itt a 401–2500 négyzetméteres csatornára 44 százalékos értékbeli részesedés jut, a 2500 négyzetméternél nagyobb üzletek piacrésze 27 százalékos. Az 51–200 négyzetméteres boltok az értékbeli eladás közel egyötödét számlálják.

Előbbi kategória egyik évről a másikra értékben 10, mennyiségben pedig 6 százalékkal nőtt. A macskaeledel forintban mért forgalmának növekedése 12 százalékos, mennyiségben pedig 6 százalékkal gyarapodott.

A kutyaeledel forintban mért éves eladása kétötöd-háromötöd arányban oszlik meg a gyártói és a saját márkás termékek között. A macskaeledeleknél a gyártói márkák értékben 54 százalékot tesznek ki a piacból.

Minden második, kutyaeledelre fordított forintot nedves eledelre fizettünk ki; a száraztáp pedig a piac további több mint egyharmadát teszi ki. Ezek mellett a kategóriába tartozik még például a kutyakeksz és a jutalomfalat is. 2020-ban a négylábúak tálkájába több mint 130 ezer tonna kutyaeledel került. A marhaízű kutyaeleségek piaci súlya 2 százalékponttal emelkedett 2019-ről 2020-ra, tavaly 28 százalékot hasítottak ki a forintban mért eladásból. Ezt 18 százalékos értékbeli részesedéssel a baromfi követi. Kiszerelések tekintetében az 1201 gramm és 3 kg közötti csomagok hasítják ki a legnagyobb szeletet értékben, a kategória forgalmának csaknem kétötödét teszik ki.

A kiskereskedelemben tavaly csaknem 50 ezer tonna macskaeledelt értékesítettek. A forintban mért forgalom mintegy háromnegyedét adják a nedves eledelek, 22 százalékot a szárazak. Ebben a kategóriában szintén a marhaízű termékek vezetik az értékbeli rangsort 13 százalékos részesedéssel, ezt a baromfi és a hal követi. //

 

A macskákra többet költünk

A magyar háztartások vásárlásait monitorozó GfK Háztartáspanel adatai alapján tavaly átlagban 5%-kal többen vásároltak csomagolt állateledel-féleséget, 9%-os volumen- és 15%-os értékbeni növekedés mellett. A cicákat kedvelő háztartások költik a legtöbbet kedvenceikre.

GfK-Growth from Knowledge

Kuntner András-GfK

Kuntner András
business development
manager/retail
GfK

Macskaeledelre egy magyar háztartás 2020-ban átlagosan 31 500 Ft-ot hagyott a kasszáknál, amely 8%-kal haladta meg az előző évet. A kutyakedvelők ezzel szemben csak 26 483 forintot költöttek, amely 14%-kal haladta meg az előzőt. Egy átlagos macskaeledel-vásárló ezért az összegért éves szinten 45 kg-ot, a kutyatartók pedig közel 70 kg-ot tudtak hazavinni. Összetételét tekintve mindkét szegmensben továbbra is a nedves típusú ételek a meghatározók, míg előbbi esetében 73%, addig utóbbinál 51%-ot tesz ki. Említésre méltó még az ebeknek szánt szalámi, amely megtartva 8%-os részesedését, 18%-os növekedést tudhat magáénak.

A jutalomfalatok részesedése továbbra is elenyésző, ellenben dinamikusan, átlagon felül növekedett mind mennyiségben, mind értékben.

Ha a kereskedők oldaláról nézzük az állateledel-piacot, meglehetősen jól teljesítettek a szaküzletek. Összkategória-szinten 52%-kal tudták növelni forgalmukat, amellyel így részesedésük elérte a 13%-ot. Ez a szám a kutyák fogára valók esetében 18%, ami 6% ponttal magasabb az előző évinél.

A kategória esetében érdemes még megemlíteni az online csatornát, amely 4%-os részesedést tudhat magáénak, s ez több mint duplája az FMCG-beli részesedésének.

Életciklusukat tekintve az 50 feletti gyermektelen és a nyugdíjas 65+ háztartások vásároltak legtöbbet kedvenceiknek, ez utóbbi szegmens 2020-ban összesen 103 kg-ot. 

gfk_pet food

 

 

//

Kapcsolódó cikkeink