Kutatási tér és szemkamera

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2020. 09. 17. 11:24

Kóstoltatásra is alkalmas előtér, tágas csoportszoba, detektív tükör, megfigyelő és technikai helyiségek, modern eszközök és professzionális stáb mutatkozott be a Pannon Egyetem Fókuszlabor megnyitóján Veszprémben.

Fókuszlabor megnyitó

A szeptember 17-én rendezett eseményt nagy érdeklődés övezte, a tájékoztató terem zsúfolásig megtelt. Az egyetemi és szakmai támogatók mellett a városvezetés és a média is részt vett a tájékoztatón, majd a fókuszcsoportos kutatás demonstrációján is. A regisztráción kapott jelzés szerint, véletlenszerűen alakult ki, hogy ki kerül a detektívtükör egyik és másik oldalára.

Az elmélet és a gyakorlat találkozása

A Pannon Egyetem és a Gazdaságtudományi Kar legfiatalabb tanszéke a Dr. Veres Zoltán vezette Marketing Intézet. Mégis szinte az egész város szívügye lett a Fókuszlabor megvalósítása. A közel tízezer hallgatót befogadó Egyetem innovációs tudásközpontként jelentős szerepet tölt be Veszprém városa és a térség életében. Ez az 56,5 millió forintos beruházás sokkal távolabbra mutat, mint a kutatás tantárgy versenyképes, nemzetközi színvonalú, gyakorlati oktatásának lehetősége. Aktívan hozzájárul ez a projekt ahhoz, hogy a Pannon Egyetem a régió innovációs, tudományos és gazdasági motorja legyen, összekapcsolja az akadémikus és piaci szereplőket a kölcsönös értékteremtés jegyében.

Dr. Fehérvölgyi Beáta dékán, Pannon Egyetem GTK

Dr. Fehérvölgyi Beáta dékán, Pannon Egyetem GTK

-Olyan fejlett szolgáltatás nyújtására alkalmas infrastruktúrát hoztunk létre, mely oktatóink széles körű szakértelmére és nemzetközi marketing tapasztalatára épít. A szemkamerával felszerelt fókuszlabor termékfejlesztők, marketing szakemberek, elemzők munkáját segíti a legmodernebb kutatási eszközökkel. – mondta el köszöntőjében Dr. Fehérvölgyi Beáta, a Gazdaságtudományi Kar dékánja, az esemény háziasszonya.

-Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az NKFIH fontosnak tartja az egyetemi infrastruktúrák fejlesztését, korszerűsítését a gazdaság és hosszú távon az egész ország szempontjából. Programjainkban nagy hangsúlyt helyezünk az egyetem központú innovációs ökoszisztéma ösztönzésére. Ez az alkalmazás jó példa arra, hogy az egyetemek tudásbázisa hogyan hasznosulhat a gyakorlatban a piacon, a tudásközpontokra alapozva ezt az irányt kívánjuk ösztönözni. – hangsúlyozta Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, majd  kiemelte, hogy az egyetemek a nemzeti tudásvagyonért és annak gyarapításáért is felelnek.

A gazdasági szférát többek közt a régióban működő Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezetője és a Balatoni Kör elnökhelyettese képviselte, de az FMCG szektor és a kereskedelem érdeklődésére is számítanak a jövőben. Dr. Fehérvölgyi Beáta azt is bejelentette, hogy ezen a napon kerül sor az Exxonmobil Üzletsegítő Központtal való együttműködés aláírására is.

Kutatási aranybánya

Fókuszlabor technikai helyiség

Dörnyei Otília, a Pannon Egyetem mesteroktatója, a GfK-nál szerzett gyakorlati tapasztalatokat is beépíti a tanmenetbe. Miközben a 170 m2-en elhelyezkedő labor kulisszatitkaiba bevezette a jelenlévőket, kiemelte, hogy már az alapszakos hallgatók is részt vehetnek a Fókuszlabor tevékenységében, így a klasszikus kutatási modellek mellett a legmodernebb módszertanokat és eszközöket is megismerhetik és elsajátíthatják. A hallgatók mellett a kutatók, oktatók, tudományos munkatársak, egyetemi partnerek, piaci és különböző iparági szereplők is profitálhatnak ebből a létesítményből.

A résztveSzemkameravők örömmel próbálgatták a Tobii Pro Glasses 2 típusú szemkamerát, amellyel a szemmozgás és a nézés is követhető és hangrögzítésre is alkalmas. Az érzelmek nyomon követése a termék, csomagolás, kommunikáció fejlesztésben, a ránézési sűrűséget mutató hőtérképek pedig az üzenetek hatékonyságának mérésében lehetnek iránymutatók. A laborban fix kamerás berendezés is található, amely főként a webes megjelenések és a print kiadványok tesztelésére hivatott.

A teakonyhával felszerelt előtérben kóstolók és előkészítő beszélgetések is folytathatók. A Fókuszlabor csoportszobája rendkívül tágas, akár 12 fő befogadására is alkalmas. Két kamerával, két mikrofonnal, óriás képernyővel és detektívtükörrel felszerelve ideális infrastruktúra a fókuszcsoportos kutatások lebonyolításához. A demonstrációban „Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa” témában zajlott a moderált beszélgetés, miközben a megfigyelő szoba és a tolmácsfülkével is rendelkező technikai helyiség felszereltsége is bemutatásra került.

Fókuszcsoport detektívtükörből

A gazdasági tudományterületeket szolgáló egyedülálló vizsgálati tér a Pannon Egyetem EFOP-3.6.2-16-2017-00017 azonosító számú „Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek” című projekt keretében valósult meg.

Kapcsolódó cikkeink