Különadó a gyorséttermek kínálatára

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 08. 00:01

Új adónemet vezetne be a román egészségügyi minisztérium a fast-food termékekre -jelentette be Cseke Attila tárcavezető, aki szerint a gyorséttermi élelmiszerek, édességek és szénsavas üdítők után is adót kellene fizetni.

Az egészségügyi miniszter szerint – a szeszes italokra és dohányárura kirótt szenvedélyadóhoz hasonlóan – a termelőnek ezen termékek eladása után a bevétel bizonyos százalékát az államkasszába kellene utalnia.
Az erre vonatkozó törvénytervezetet nyilvános vitára bocsátják, a dokumentum a szaktárca honlapján található meg. "A minisztérium élelmezési bizottsága kidolgozza az adóztatás részleteit, a termelőkkel is egyeztetünk" – nyilatkozta Cseke.
Az új adónem révén befolyt összegek – a négy éve bevezetett szenvedélyadóhoz hasonlóan – az egészségügyi tárca saját jövedelmét képezik, ezeket befektetésekre, egészségügyi programok finanszírozására, valamint gyógyszerekre és a betegellátás költségeire fordíthatják. Hasonló adónem más európai uniós országokban is létezik, mint például Franciaországban, Németországban vagy Nagy-Britanniában – írja a írja a kronika.ro hírportál nyomán a penzcentrum.hu.Kapcsolódó cikkeink