KSH: szeptemberben is 5 százalék felett növekedtek a keresetek

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 20. 11:31

Szeptemberben 5,1 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaságban, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 5,3 százalékos volt a növekedés az egy évvel korábbihoz képest – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A bruttó és a nettó keresetek egyenlő mértékben emelkedtek éves összehasonlításban, mivel adóváltozás nem befolyásolta alakulásukat.

penz2

A szeptemberi keresetnövekedésre is hatással volt a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék – közölte a KSH.

Mivel szeptemberben a fogyasztói árak 0,4 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbiaknál, a reálbérek még nagyobb mértékben emelkedtek: 5,5, illetve 5,7 százalékkal.

A vállalkozásoknál 4,2 százalékos volt a bruttó átlagkeresetek éves emelkedése, szintén a közfoglalkoztatottak nélkül számolva, 255 forintot tett ki szeptemberben. Ezen belül a rendszeres bérek 3,9, a prémiumok, jutalmak és más egyszeri juttatások növekedése 12,5 százalékos volt.

A költségvetési szektorban 8,2 százalékos volt bérnövekedés, szeptemberben így 259 ezer forint volt a havi bruttó átlagbér.

Idén január-szeptemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 243 000 forint volt.

A pénzügyi biztosítási szektorban hagyományosan legmagasabbak az átlagkeresetek, szeptemberben 460 ezer forintot értek el, ez 2,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A mezőgazdaságban 6,3, az építőiparban 7,0 százalékkal nagyobb volt az átlagkereset, mint tavaly szeptemberben, ez 188, illetve 194 ezer forint bruttót jelentett. Az ipari átlagkereset 257 ezer forint volt, a kereskedelemben 224, a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás területén csak 154 ezer forint volt a bruttó kereset az infokommunikációs szektorban viszont elérte a 432 ezer forintot.

A költségvetési szektoron belül a közigazgatás, védelem és társadalombiztosítás terén dolgozók keresete 280 ezer forint volt 12,0 százalékkal több,mint egy éve. Az egészségügyben 223, az oktatásban 263 ezer forint volt a szeptemberi átlagkereset, 3,0, illetve 6,8 százalékkal emelkedett tavaly szeptember óta.

A KSH friss adataiból kiderül, hogy a közfoglalkoztatottak száma szeptemberben megközelítette 208 ezret, ami 6 ezerrel, 2,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A teljes munkaidőre 78,8 ezer forintot kaptak, 1,2 százalékkal többet, mint tavaly.

A vállalkozásoknál 49 ezerrel, 2,6 százalékkal többen álltak alkalmazásban, mint tavaly szeptemberben.

Idén az első kilenc hónapban a kereseteket terhelő járulékok és a személyijövedelemadó-szabályok változatlansága miatt a nettó és a bruttó keresetek egyaránt 3,9 százalékkal emelkedtek. A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 4,0, ezen belül a vállalkozásoknál 3,7, a költségvetés területén 4,6, a nonprofit szervezeteknél pedig 3,3 százalékkal nőttek a keresetek. A fogyasztói árak 0,3 százalékos mérséklődése mellett a reálkereset 4,2 százalékkal emelkedett. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink