Szeptemberben 3,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 26. 13:00

Szeptemberben a kiskereskedelmi értékesítés volumene 3,1 százalékkal csökkent tavaly szeptemberhez képest, az év első kilenc hónapjában pedig 1,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel.

Az előző hónaphoz mérten szeptemberben – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,4 százalékkal mérséklődött.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben szeptemberben 717 milliárd forint, az első kilenc hónapban 5983 milliárd forint értékű volt a forgalom.

A kiskereskedelmi értékesítés volumenének csökkenésében – hasonlóan az előző hónaphoz – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése volt meghatározó. Ugyanakkor folytatódott a csomagküldő és internetes kiskereskedelem dinamikus növekedése.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene szeptemberben 3,7, az év első kilenc hónapjában 0,3 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene szeptemberben 3,3, az első kilenc hónapban 2,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Szeptemberben a legnagyobb mértékű, 11,3 százalékos visszaesés a bútor-, műszakicikk-üzletekben jelentkezett. A forgalom az előző évinél 2,8 százalékkal kisebb volt a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk kiskereskedelemben is.

Ugyanakkor forgalomnövekedést mért a KSH szeptemberben a kisebb súllyal rendelkező üzletek közül a használtcikk- (8,3 százalék), az illatszer- (7,1 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (5,2 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- (2,9 százalék), valamint az iparcikk jellegű vegyes üzleteknél (0,6 százalék). A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben, amelynek forgalma 22,6 százalékkal nőtt.

Tovább csökkent – a magas üzemanyagárak mellett – az üzemanyagtöltő állomások forgalma: az eladások szeptemberben 3,1, az első kilenc hónapban 3,0 százalékkal mérséklődtek.

Az előző hónaphoz képest szeptemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése 0,7 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé gyakorlatilag stagnált, az üzemanyag-kiskereskedelemé 0,8 százalékkal nőtt.

A KSH közölte azt is, hogy az Eurostat november 7-én megjelent, naptárhatástól megtisztított adatai alapján a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában szeptemberében 0,3 százalékkal nőttek, míg az eurózóna országaiban 0,8 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Szeptemberben az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 13 tagállamban bővülést, egy tagállamban stagnálást, nyolcban csökkenést mutattak.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai szeptemberben 9,5, az első kilenc hónapban összességében 2,1 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink