KSH: októberben is nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 12. 16. 11:40

Októberben 2,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene az előző év azonos időszakához képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt – jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

polc-

Az adatok megegyeznek a december 5-én közölt első becsléssel.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 4,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,2 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.
Az októberi országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.
Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,6 százalékkal nőtt októberben, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,0 százalékkal csökkent.
A nem élelmiszer-kiskereskedelem szinte minden üzlettípusában növekedtek októberben az eladások az előző év azonos időszakához képest. Legnagyobb mértékben az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,1 százalékos részesedésű csomagküldő és internetes kiskereskedelmi volumen emelkedett, 16,5 százalékkal , folytatva az évek óta tartó bővülést.
A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,7 százalékkal csökkentek októberben.
Az év tizedik hónapjában az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 853 milliárd forint volt.
Az év első tíz hónapjában a forgalom volumene naptárhatástól megtisztított adatok szerint 4,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene a január-októberi időszakban. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink