KSH: nőtt a külkereskedelmi többlet tavaly

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 06. 12:00

Tavaly a kivitel értéke 81,7 milliárd euró (24 244 milliárd forint), a behozatalé 74,7 milliárd euró (22 154 milliárd forint) volt, így a külkereskedelmi mérleg aktívuma 7 milliárd eurót (2090 milliárd forintot) tett ki, ami 354 millió euróval (168 milliárd forinttal) haladta meg a 2012. évit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-vel.

kulker2013

A most közölt adatok némileg eltérnek a február elején közölt előzetes számoktól: a tavalyi export értéke az előzetesen közölt 81,9 milliárd eurótól kissé elmarad, az importé pedig meghaladja a korábban közölt 74,6 milliárd eurót. Az előzetes adatok szerint a külkereskedelmi mérleg többlete 617 millió euróval volt több mint 2012-ben.

A KSH adatai szerint az év egészében a külkereskedelem export és import volumene 4,8, illetve 5,0 százalékkal bővült.

Tavaly decemberben a külkereskedelmi többlet 303 millió euró volt: a kivitel értéke 5,9 milliárd eurót (1780 milliárd forintot), a behozatalé 5,6 milliárd eurót (1689 milliárd forintot) tett ki. 2013 utolsó hónapjában a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 14, a behozatalé 13 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét.

2013. január–decemberben a forgalom forintban mért árszínvonala az importban 0,6 százalékkal csökkent 2012 egészéhez viszonyítva, míg az export árszintje összességében stagnált. A cserearány 0,6 százalékkal javult. A forint az euróhoz viszonyítva 2,6 százalékkal gyengült, míg a dollárhoz képest 0,7 százalékkal erősödött.

A teljes külkereskedelmi termékforgalom felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene az exportban 5,1, az importban 4,8 százalékkal volt nagyobb, mint 2012 azonos időszakában. A forgalom volumene a második negyedévtől mindkét irányban bővült, az export növekedési üteme a negyedik negyedévre már megközelítette a 10 százalékot. A növekedés húzóerejét a járműiparhoz kapcsolódó árucsoportok jelentették. Az év során a hazai autógyárak által megjelentetett új modelleknek köszönhetően a közúti jármű forgalma mintegy ötödével, az energiafejlesztő gép és berendezés (főként dízel- és benzinmotorok) behozatala tizedével bővült az egy évvel korábbi év január–decemberéhez képest. Ezzel szemben a híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék forgalmában folytatódott az évek óta tapasztalható visszaesés, amelynek mértéke 2013 utolsó negyedévére – elsősorban a mobiltelefon és televízió ipar megrendeléseinek drasztikus visszaesése következtében – megközelítette a 20 százalékot.

Az árufőcsoportok között a legdinamikusabb bővülést a heterogén összetételű feldolgozott termékek forgalmában mérte a KSH: kivitelének és behozatalának volumene 6,9, illetve 7,2 százalékkal emelkedett. A jármű-, valamint a vegyipar külpiaci keresletének élénkülése főként a gumigyártmány és a műanyag-alapanyag forgalmának, továbbá a szerves vegyi termék kivitelének kétszámjegyű növekedésében jelentkezett. A jelentős részarányú gyógyszer, gyógyszerészeti termék behozatala a tavalyi szint körül alakult, kivitele némileg meghaladta azt.

Az energiahordozók importvolumene 4,5 százalékkal volt több, mint 2012-ben. A kőolaj és kőolajtermék behozatalának volumenét a teljes időszakot tekintve egyenletes, egyszámjegyű növekedés jellemezte. A természetes és mesterséges gáz importvolumene az első három negyedévben alatta maradt a bázisszintnek, míg a negyedikben mintegy ötödével meghaladta azt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 0,6 százalékkal bővült, az importé 3,6 százalékkal csökkent 2012-höz képest. Míg az import a harmadik negyedévet leszámítva nem érte el a bázisidőszaki szintet, az exportban az év második felétől már növekvő ütemű bővülést mért a KSH.
A kivitel negyedét adó gabona- és gabonakészítmény volumenében szeptembertől – alacsony bázisszint és csökkenő világpiaci árak mellett – jelentős növekedés mutatkozott, amelyben a búza- és kukoricakiszállítások alakulása játszott döntő szerepet. Az időszak folyamán dinamikusan nőtt az állati takarmány, ezenfelül a kisebb részarányú ital és dohány exportja, továbbá a zöldségféle és a gyümölcs behozatala.

A 2013. évi export 77, az import 72 százalékát bonyolította le Magyarország az EU-tagállamaival. A kivitel volumene 4,2, a behozatalé 5,5 százalékkal volt több, mint 2012 azonos időszakában, az egyenleg 524 millió euróval csökkent.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelem exportvolumene az uniósnál nagyobb mértékben, 7,1 százalékkal nőtt, az importé 3,9 százalékkal bővült 2012. január–decemberhez képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 2514 millió euró volt, 878 millió euróval kevesebb, mint egy évvel korábban. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink