KSH: nőtt a külföldi vendégek száma és a szállodák vendégforgalma szeptemberben

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 08. 11:50

A külföldi vendégek száma szeptemberben 3,3, az év első kilenc hónapjában pedig 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken, és emelkedett a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma is – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A KSH adatai szerint a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma szeptemberben 1,7, január-szeptemberben pedig 1,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az első kilenc hónapban a külföldi vendégek 7 millió 891 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma szeptemberben 2,8, január-szeptemberben 4,3 százalékkal nőtt, míg az összes kereskedelmi szálláshelyet tekintve a vendégéjszakák száma stagnált.

Ezzel párhuzamosan a belföldi vendégek száma szeptemberben 1,8 százalékkal nőtt, az első kilenc hónapban azonban 2,4 százalékkal csökkent éves összevetésben, így összességében a vendégek száma szeptemberben 2,6, január-szeptemberben 0,7 százalékkal emelkedett.

A vendégéjszakák szeptemberi, összesített száma gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbival.

A KSH adatai szerint a külföldi vendégforgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van, a legjelentősebb küldő országok közül az Olaszországból, a Németországból és a Franciaországból érkezett vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, míg az Ausztriából, a Lengyelországból, a Csehországból és az Egyesült Államokból érkezetteké nőtt, az Egyesült Királyságból érkezetteké pedig stagnált.

A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a négycsillagos kategóriában számottevő volt a növekedés, az ötcsillagos szállodákban ugyanannyi, az egy-háromcsillagos egységekben pedig kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldiek, mint az előző év azonos időszakában. A külföldi vendégek száma – a Balaton, Közép- és Dél-Dunántúl kivételével – mindegyik turisztikai régióban emelkedett.

Január-szeptemberben 3 millió belföldi vendég 7 millió 676 ezer vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken 4,9
százalékkal kevesebbet 2010 első három negyedévéhez képest. A belföldivendég-forgalom 65 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 3 százalékkal nőtt.

A vendégek körében szintén közkedvelt panzióknál az alacsony vendégforgalom következében a vendégéjszakák száma 26 százalékkal csökkent, és a vendégek számának visszaesése – kilenc turisztikai régióból – ötöt érintett.

A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 2 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához képest, miközben a szálláshely-szolgáltatás árindexe 2011 folyamán csökkenést mutat. A kereskedelmi szálláshelyek 2011. január-szeptemberben összesen 185,6 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 104 milliárd forint volt.

Szeptemberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15.285 forint volt, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 8198 forint volt. Budapesten a vendégforgalom döntő részét fogadó három-ötcsillagos kategóriákban a szobák átlagára szeptemberben 10.100 és 38.200, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 6000 és 31.100 forint között alakult.

A megfigyelt időszakban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 47,5 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 64 százalékos szobakihasználtsági aránnyal; a négycsillagos házak 55 százalékos foglaltságot értek el. A szállodai kihasználtság összességében másfél százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli, 55 százalék volt.

Budapesten mind a belföldi, mind a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma nőtt, összességében 3 százalékkal. A Balatonon eltöltött éjszakák száma mind a külföldi, mind a belföldi vendégek esetében egyaránt csökkent, 8, illetve 10 százalékkal. A népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága is kedvezőtlenül alakult. Az első három negyedévben a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma 18 százalékkal, a wellness-szállodáké – a kapacitásnövekedés ellenére – 6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Balatonon kívül a dél-dunántúli, az észak-alföldi, továbbá a Tisza-tavi turisztikai régióban csökkent a vendégforgalom.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken szeptemberben közvetlenül 29 ezer munkavállalót foglalkoztattak, ami kissé elmarad az előző év azonos időszakitól. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, és kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.

A szálláshelyi kapacitásra egyszerre volt jellemző, hogy a gazdasági környezet változására a szállodák, panziók, kempingek egy része úgy reagált, hogy beszüntette működését, míg mások éppen bővítették a kínálatot. Ennek eredőjeként 2011. szeptember 30-án a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2561 volt, ezen belül 885 szálloda 53 ezer szobával, 908 panzió 10 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 767 volt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink