KSH: márciusban 2 százalékkal nőttek az árak

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 04. 10. 11:55

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 2,0 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, a legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek ára nőtt. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az árak – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első negyedévben is 2,0 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest.
A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,5 százalék volt, az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal emelkedett a változékony árú termékektől megtisztított szűkebb kosárra számolt árszínvonal.
Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: átlag fölött drágultak az élelmiszerek, ebben még érződik a tavaly őszi áremelések hatása is. Februárhoz viszonyítva átlag fölött emelkedett a friss zöldségek és gyümölcsök ára.
Az üzemanyagárak ugyanakkor havi és éves összevetésben is csökkentek – jelezte.
Tavaly márciushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 4,1 százalékkal emelkedett, 0,2 százalékponttal gyorsabban a februárinál. Ezen belül a tojás 27,0, a vaj, vajkrém 14,2, a száraztészta 11,1, a tejtermékek 6,9, a tej 5,9, a kenyér 5,6 százalékkal drágult. A cukor 18,1 százalékkal olcsóbb lett.
A legnagyobb mértékben, átlagosan 10,4 százalékkal a dohányáruk ára nőtt egy év alatt, a szeszes italok ára 3,3 százalékkal emelkedett.
A háztartási energia 1,4, ezen belül a tűzifa 13,3, a palackos gáz 5,4 százalékkal drágult. Az áram, a vezetékes gáz és a távfűtés ára nem változott.
Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 0,4, ezen belül a járműüzemanyagokért 2,0 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, az árucsoport árszintjét a tankönyvek árának szeptember óta tartó 58,7 százalékos zuhanása jelentősen lehúzta.
A tartós fogyasztási cikkek ára 1,2 százalékkal csökkent, legjobban a használt autók ára esett 9,7 százalékkal, míg az új autók 2,1 százalékkal drágultak. A telefonok, számítógépek 4,1 százalékkal lettek olcsóbbak tavaly március óta.
A szolgáltatások tarifái átlagosan 1,1 százalékkal emelkedtek, ezen belül a lakbérek 4,3, a háztartási szolgáltatások 6,8 százalékkal drágultak, a belföldi üdülés 8,1 százalékkal kerül többe, a telefonálás, internethasználat 6,6 százalékkal olcsóbb lett.
Februárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,3 százalékkal emelkedett. Ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,8, a száraztészta 1,7, a péksütemények 1,2 százalékkal többe, a tojás 6,5, a cukor 2,8 százalékkal kevesebbe került.
A tartós fogyasztási cikkek ára 0,2, az egyéb cikkeké 0,5 százalékkal csökkent, utóbbin belül a járműüzemanyagokért 1,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink