KSH: júniusban gyorsult a mezőgazdasági árak csökkenése

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 15. 12:30

Júniusban tovább gyorsult a növényi termékek termelői árának csökkenése, és a májusi 14,9 százalékos árcsökkenés után 15,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni értük, mint egy évvel korábban. Lassult az élőállatok és állati termékek felvásárlási árának növekedése, 1,9 százalékos volt a tizenkét havi drágulás a májusi 2,3 százalék után.

gyumolcs2

Összességében a mezőgazdasági termékek felvásárlási ára 9,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly júniusban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A gabonafélék árcsökkenése megtorpant, 15,9 százalékosra lassult a májusi 17,0 százalékról. Az ipari növények ára 15,7 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A burgonya áresése megugrott júniusban: 45,4 százalékkal volt olcsóbb, mint egy éve, míg májusban még 19,3 százaléknál tartott az áresés. Az árcsökkenés elsősorban az idén várható jobb termés következménye – közölte a KSH.

A zöldségfélék ára 2,0 százalékkal emelkedett tavaly júniushoz képest. A termékcsoporton belül a zöldborsó a legnagyobb súlyú ebben az időszakban, ára a tavaly júniusi szinten maradt. Jelentős súlya van még a zöldpaprikának és a paradicsomnak, amelyeknek ára 8,1, illetve 17,9 százalékkal nőtt.

A gyümölcsfélék ára 29,8 százalékkal maradt el az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A termékcsoporton belül ebben az időszakban döntő arányú a meggy értékesítése, amelynek ára megközelítőleg 40 százalékkal csökkent, mivel a termés mennyisége jelentősen növekedett.

Az élőállatok termelői árszintje júniusban 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Jelentősen emelkedett a vágósertés termelői ára, előző év júniushoz képest 6,2, az előző hónaphoz képest 4,7 százalékkal.

A baromfi ára összességében 6,2 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól.

Az állati termékek ára 7,8 százalékkal volt magasabb júniusban, mint az előző év azonos időszakában. A tojás ára 0,9, a tej termelői ára 8,7 százalékkal nőtt.

Az év első hat hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 11,8 százalékkal csökkentek 2013 azonos időszakához képest. A növényi termékek ára 18,1 százalékkal visszaesett, míg az élő állatok és állati termékeké 1,1 százalékkal emelkedett.

Január-júniusban a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 5,1 százalékos csökkenéséből és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,2 százalékos növekedéséből tevődött össze.

A folyó termelőfelhasználáson belül a takarmányárak csökkenése volt a meghatározó. A 2013 első félévében tapasztalt 22,7 százalékos növekedést követően az árak ez év január-júniusában 14,9 százalékkal voltak alacsonyabbak. Ezen belül az egyszerű takarmányoké nagyobb, 17,5 százalékos, a keveréktakarmányoké kisebb, 12,8 százalékos mértékben csökkent.

A műtrágyák ára az első fél évben 6,9 százalékkal volt alacsonyabb, amit az egyszerű műtrágyák 4,8, és az összetett műtrágyák 11,6 százalékos visszaesése határozott meg.

A mezőgazdasági felhasználású energia ára átlagosan 2,8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól, ezen belül az üzemanyagok ára 1,1, a fűtőanyagoké 7,5 százalékkal csökkent.

A növényvédő szerek és az állatgyógyászati készítmények árai kismértékben növekedtek, az előbbinél 0,5, az utóbbinál 1,2 százalékkal magasabbak voltak az árak január-júniusban az egy évvel ezelőttihez képest.

A mezőgazdasági beruházásokon belül a mezőgazdaságigép-beruházások ára 0,3 százalékkal volt magasabb, az épületberuházásoké pedig 2,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A mezőgazdasági termelőiár-index és ráfordításiár-index hányadosa, az agrárolló január-júniusban 92,3 százalék volt, mert 2013 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak az első fél évben jobban csökkentek, mint a ráfordítási árak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink